STAN: Ministerstvo financí účtenkovou loterií porušuje ochranu osobních údajů

02.10.2017 10:50

Ministerstvo financí podle Starostů a nezávislých porušuje zákon tím, že kvůli účtenkové loterii zpracovává rodná čísla obchodníků, navíc prostřednictvím soukromé firmy, aniž by k tomu mělo jejich souhlas. STAN proto podali podnět k prošetření Úřadu pro ochranu osobních údajů a navrhli dočasné pozastavení loterie.

STAN: Ministerstvo financí účtenkovou loterií porušuje ochranu osobních údajů
Foto: STAN
Popisek: STAN

„K použití DIČ obchodníků pro loterii nemá ministerstvo, a tím ani firma, kterou k tomu najalo, zákonné oprávnění. Pořádání loterie je v zákoně pouze jako možnost, proto neopravňuje k použití těchto osobních údajů. Soukromý subjekt, který si ministerstvo financí najalo kvůli účtenkové loterii, hromadí obrovské množství soukromých údajů obchodníků bez jejich vědomí, aniž by mu k tomu kdokoliv z nich dal souhlas, nebo mu to umožňoval zákon. Podle zákona je povinen na to ministerstvo upozornit a ihned zpracování ukončit. Podle STAN tak jednoznačně dochází k porušování zákona o ochraně osobních údajů, mimo jiné se údaje shromažďují v rozsahu, který není nezbytný, jak požaduje § 5 odst. 1 písm. d) zákona. Podali jsme proto na Úřad pro ochranu osobních údajů podnět k prošetření a navrhli, aby Úřad loterii pozastavil, dokud nebude ve věci zcela jasno,“ říká expert na transparentní jednání veřejné správy Oldřich Kužílek.

Podle ministerstva budou soukromé firmě pro účely slosování předána i daňová identifikační čísla (DIČ) obchodníků. Ta v případě fyzických osob představují rodná čísla. Úřad přitom o nakládání s rodnými čísly mluví jasně: lze je použít jen na základě zákona anebo se souhlasem: „Aby bylo možno právní úkon subjektu údajů považovat za souhlas podle zákona o ochraně osobních údajů, musí mu v souladu s § 11 odst. 1 a 2 zákona o ochraně osobních údajů předcházet zřetelná informace o tom, za jakým účelem správce rodné číslo zpracovávat, a také informace, že sdělení rodného čísla je zcela dobrovolné, tedy že subjekt údajů není povinen tento údaj sdělit.“ (Více ZDE).

Zarážející rovněž je, že sám Úřad uvedl, že při nakládání s účtenkou se nesmí s takto získaným rodným číslem libovolně zacházet, přičemž výslovně upozornil, že při neoprávněném nakládání s rodným číslem se jedná o protiprávní jednání (tisková zpráva Úřadu ze dne 1.12.2016).

„Řešení je přitom jednoduché a inspiraci lze čerpat například na Slovensku. Tam se pro účely slosování DIČ jednoduše nevyužívá. Pokládáme za český šlendrián, že se naše ministerstvo financí zjevně vůbec nezabývalo ochranou práv soukromých podnikatelů a jejich rodná čísla nechává zpracovávat neoprávněně třetí osobu,“ dodává volební lídr STAN Jan Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…