Šafránková (SPD): Jesle - v zájmu nejmenších dětí

30.03.2021 12:09

Minulý týden začala Poslanecká sněmovna projednávat v rámci balíčku sociální a rodinné legislativy, zákon, kterým se řeší přechod dětských skupin na jesle v rámci systémového zajištění péče o naše nejmenší předškolní děti.

Šafránková (SPD): Jesle - v zájmu nejmenších dětí
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Hnutí SPD podporuje hlavní záměry a cíle předkládané úpravy tohoto zákona. Dle našeho názoru musí mít péče o nejmladší předškolní děti systémový charakter a musí být primárně a v plném rozsahu organizovaná - a také financovaná - státem, jelikož tato oblast velmi úzce souvisí s celkovou podporou našich pracujících rodin, porodnosti a pozitivního demografické vývoje. Což je zásadní veřejný zájem a priorita hnutí SPD.

Za spravedlivý a dostupný systém předškolní výchovy

Je pro nás opravdu vrcholně důležité, aby péče o děti v jeslích byla financována výhradně z veřejných peněz, bez toho, aby rodiče na tuto službu museli doplácet nemalé částky ze svého, ať už v jakékoli formě a podobě.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Současně vidíme i některé další limity a nedostatky tohoto návrhu zákona. Například v tom ohledu, že dostatečným způsobem negarantuje to, že stát nebude delegovat veškerou tíhu zřizování a budoucího provozu jeslí (a rovněž tzv. jeselských tříd v mateřských školách) pouze na obce. Mnoho z nich totiž potřebuje - a v důsledku propadu daňových příjmů hlavně ještě bude potřebovat – silnou, a to hlavně finanční, podporu. Ze strany krajů, a zejména ze strany centrální exekutivy a státního rozpočtu.

Výsostným zájmem hnutí SPD je to, aby byl všude, na území celé republiky, zajištěn dětem (a jejich rodičům) stejný a rovnocenný (rovnoprávný) přístup do zařízení předškolní výchovy a péče, a to v místě jejich bydliště, bez nutnosti komplikovaného, a ne zrovna levného, dojíždění.

Napravme nedostatky zákona

Považuji proto za naprosto nezbytné zajistit prostřednictvím tohoto zákona dostupnost jeslí i dětem v malých obcích do jednoho tisíce obyvatel (kde např. nyní vůbec nejsou klasické mateřské školky a kde je dosud mnohdy jediným předškolním zařízením nějaký typ dětské skupiny).

Proto jsem, i s dalšími kolegyněmi, k tomuto zákonu předložila pozměňovací návrh, jehož cílem je do budoucna pevně zajistit dostatečné kapacity v předškolních zařízeních pro všechny naše děti - na celém území státu, včetně těch nejmenších obcí a sídel.

A to tím způsobem, že pokud budou v malých obcích (s maximálně jedním tisícem obyvatel) jediným zařízením předškolní výchovy a péče jesle (vzniknuvší např. na bázi nynější dětské skupiny), budou je moci navštěvovat místní děti až do té doby, dokud nebudou muset zahájit povinnou školní docházku v základní škole. Tedy, jinými slovy, aby v těchto případech neplatila povinná horní hranice tří let věku jako podmínka pro umístění dítěte do jeslí. A aby byla v těchto situacích docházka do jeslí považována i za splnění podmínky povinné docházky do posledního ročníku mateřské školy.

V zájmu našich malých dětí a jejich rodičů, který musí být vždy na prvním místě – což pro mne osobně a pro hnutí SPD je vždy - nesmí tento nový zákon připustit (ani teoretickou) možnost a riziko jejich poškození a zhoršení jejich situace oproti stávajícímu stavu.

Za to nyní bojuji. Držte mi palce!

(převzato z Profilu)

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie