Seďa (ČSSD): BAB neboli báchorky Andreje Babiše

21.11.2018 12:54

Byl jsem proti vstupu ČSSD do vlády s ANO 2011. Sociální demokraté se tím dostaly do politické pasti. Mají tři možnosti. Buď zůstanou ve vládě nebo sociálně demokratičtí ministři podají demisi nebo budou hlasovat s opozicí.

Seďa (ČSSD): BAB neboli báchorky Andreje Babiše
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Vzpomínám si na projednávání kauzy Čapí hnízdo v poslanecké sněmovně a také na případy, kdy současný premiér České republiky bez skrupulí změnil svá stanoviska či názory. Prostě podle toho, co si veřejnost myslí. A to bez ohledu na negativní dopady na Českou republiku, na politickou kulturu či na budoucnost demokracie v naší zemi.

Pokud si přečtete stenozáznam z projednávání v roce 2015 na půdě parlamentu a srovnáte jej s informacemi, pronesenými při rozhovoru na TV NOVA, pak dojdete ke stejnému závěru jako analýza Českého rozhlasu. Ta tvrdí, že předseda vlády nemluvil či nemluví pravdu. A to nejen o rozhodnutí Ústavního soudu SR o jeho aktivitách u STB, ale zejména o samotné kauze Čapí hnízdo. Zároveň však musím přiznat, že mu jeho PR parta odvádí velmi kvalitní práci, ale po pravdě řečeno i stokrát opakovaná lež se pravdou nestane.

Alespoň jsem o tom v případě vyšetřování Čapího hnízda orgány činnými v trestním řízení přesvědčen a to navzdory snaze premiéra ovlivnit vyšetřování v jeho prospěch. Vždyť o dotačním podvodu hovoří nejen zpráva OLAF, ale i posudky ROP Střední Čechy.

Z pohledu rodiče, chránícího své děti, chápu snahu zakladatele ANO 2011 přehrát míč na stranu nenáviděných médií. V tom jsou si s panem prezidentem podobní. Ale rozhodně ani jednomu z nich moc nepomůže tuto hru hrát za pomocí jim blízkých sdělovacích prostředků, protože dnes je jiná doba než před listopadem 1989. A také nelze nepřipomenout, že to byl bývalý ministr financí a první místopředseda Sobotkovi vlády, který si své děti a své blízké vzal za své rukojmí. A dnes se diví, že novináři a média konají svoji práci veřejné služby. Pokud člověk používá selský rozum, pak by dobře připraveným, ale smyšleným báchorkám věřit neměl. Ale pouze čas ukáže, kdo měl či má pravdu. Problém bude v tom, že pachuť z této a z dalších podobných kauz zůstane v podobě stále pokleslejší politické kultury v zemi.

Čapí hnízdo se dnes stalo synonymem dotačních podvodů, které byly a to si přiznejme, velmi rozšířené. Dokonce i řada politiků, kteří dnes oplývají kritikou této kauzy, by o těchto podvodech mohla mít informace. Problémem Čapího hnízda je však to, že se dotýká předsedy současné vlády a předsedy nejsilnější politické strany v zemi, který svoji politickou moc, vliv i své peníze používá k ovlivňování vyšetřování. Ale hlavně, který ztratil důvěru občanů a dokonce zahraničních partnerů a který ze své samolibosti ohrožuje každodenní fungování úspěšné koaliční vlády. Přitom ví, že koaliční smlouva umožňuje po odchodu sociálně demokratických zástupců ve vládě její pád. Po veřejném prohlášení Andreje Babiše, že nikdy neodstoupí, již víme, že z něj nikdy státník nebude. A to zejména z toho důvodu, že se neřídí Masarykovým „Morálka by měla stát nad politikou“.

Přesto chci panu premiérovi poradit. Přestaňte s vaším PR sitcomem, opusťte vládu a zůstaňte poslancem a předsedou svého politického hnutí. Ať pokračuje současná vláda na stávajícím, i když na poněkud obměněném půdorysu. Vyčkejte na dokončení vyšetřování kauzy Čapák, jak ji sám nazýváte a dopřejte klid sobě a svým blízkým na přípravu obhajoby pro případ, že se kauza nakonec k soudu dostane. A jestliže se nakonec ukáže, že k dotačnímu podvodu nedošlo, jak stále tvrdíte, pak se do funkce můžete vrátit. A to dokonce politicky i morálně posílený. Pokud však mojí dobře míněnou radou pohrdnete, pak Bůh s vámi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.