Sehnalová (ČSSD): Právo na stávku je nejsilnější zbraní pracujících

21.02.2015 7:33

Právo na stávku bylo vždy chápáno jako základní prostředek zaměstnanců a jejich organizací k podpoře a obraně svých ekonomických a sociálních zájmů.

Sehnalová (ČSSD): Právo na stávku je nejsilnější zbraní pracujících
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Tvoří také jeden ze základních prvků demokracie a ekonomické spravedlnosti. Jak ale upozorňují odborové organizace, v posledních letech je právo na stávku napadáno na národní i mezinárodní úrovni.

Ze strany zaměstnavatelských sdružení se opakovaně objevují názory, že právo na stávku není zakotveno v mezinárodních dokumentech a záleží tedy pouze na legislativě jednotlivých států, jak toto právo upraví. V současné době zaměstnavatelé dokonce blokují vyjednávání se zaměstnanci a národními vládami v Mezinárodní organizaci práce, která právo na stávku zaručuje ve své Úmluvě, a snaží se toto právo omezit.

Mezinárodní odborová konfederace proto vyhlásila na 18. únor 2015 celosvětový akční den pod heslem „Neberte nám právo na stávku!“. Svůz závazek bránit toto základní právo pracujících zopakovali na svém plenárním zasedání i poslanci Evropského parlamentu

„Právo na stávku je základním sociálním právem. I v Evropské unii ale stále existují země, kde jsou stávkující vystaveni postihům ze strany zaměstnavatele. Například ve Španělsku se kvůli účasti na stávkách nedávno ocitlo před soudem téměř tři sta dělníků. Právo na stávku nesmí být pod různými záminkami zpochybňováno. Jeho obrana je pro české i evropské sociální demokraty zásadní prioritou,“ vyjádřila dnešnímu akčnímu dni svou podporu i europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Problematiku práva na stávku europoslankyně prodiskutovala i s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů - v Praze se sešla s předsedou ČMKOS Josefem Středulou i s oběma místopředsedy konfederace, Vítem Samkem a Radkou Sokolovou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…