Senátor Láska: Peníze od Okamury pomohou uprchlíkům

11.08.2015 22:18

Senátor a advokát Václav Láska daruje na podporu uprchlíků peníze od Tomia Okamury uhrazené jako náklady soudního řízení při sporu s Transparency International (TIC), který Okamura prohrál.

Senátor Láska: Peníze od Okamury pomohou uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Láska zastupoval TIC ve sporu, v kterém se Okamura žalobou dožadoval zrušení TIC - po prohraném sporu musel Okamura k rukám advokáta zaplatit náklady řízení, které na něm byly exekučně vymáhány.

Advokát a senátor Václav Láska od Okamury prostřednictvím exekutora obdržel 13 068 Kč jako náklady soudního řízení. Ty senátor dorovná do 15 000 Kč a daruje Organizaci pro pomoc uprchlíkům (OPU): třetina bude určena na provozní náklady organizace, dvě třetiny pomohou konkrétní politické uprchlici z Uzbekistánu.

“Díky tomu, že poražená strana sporu musí uhradit náklady na advokáta protistrany, mi na můj advokátní účet občas přijdou i peníze od osob, které nejsou zrovna můj šálek čaje. Proto je občas použiji na dobročinné účely, abych tím alespoň trochu vyvážil škodlivé působení těchto jedinců. U peněz od Tomia Okamury nebylo o čem přemýšlet. Třetinu jsem  poukázal na chod Organizace pro pomoc uprchlíkům a dvě třetiny uzbecké právničce žijící v Liberci. Ta se totiž stala uprchlíkem kvůli tomu, že celý život dělala opak toho, čím se prezentuje Tomio Okamura. Bránila spravedlnost a lidská práva. Vyzývám pana poslance Okamuru, aby podával další nesmyslné žaloby. Je totiž ještě mnoho uprchlíků, kterým by tím udělal radost,” uvádí senátor Václav Láska (SZ).

Klientka, které bude finanční dar předán, se narodila v roce 1933 a nyní žije v Liberci. Do ČR byla přemístěna na základě žádosti Úřad Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) v roce 2007 a získala zde azyl. Pochází z Uzbekistánu, kde pracovala jako právnička a ve své praxi obhajovala i případy týkající se porušení lidských práv, což bylo v rozporu s uzbekistánským režimem. Kromě domoviny opustila i celou svou rodinu. Žije velmi skromně, nevlastní televizi ani jiné vymoženosti, jen ke komunikaci se svými dětmi žijícími v Rusku používá starší počítač.

“S klientkou spolupracujeme již od roku 2007, kdy přijela. Jako držitelka mezinárodní ochrany nemůže dostávat starobní důchod ze své země a jedinými jejími příjmy v ČR jsou dávky státní sociální podpory a hmotné nouze. I ty však občas nepokryjí veškeré její náklady. Klientka je soběstačná, velmi čilá a zapojila se i do místní komunity. Dar po dohodě s ní bude použit na úhradu nájmu, na jídlo a hygienické potřeby,” uvádí Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, z. s.

Spor mezi TIC a Okamurou vznikl po hodnocení financování prezidentských kampaní, ve kterém z jedenácti kandidátů dopadl nejhůře právě Okamura - jeho kampaň byla vyhodnocena jako nejméně transparentní. Okamura se proti hodnocení ohradil a dožadoval se u soudu zrušení TIC. Spor však prohrál a vznikla mu povinnost zaplatit náklady na advokáta TIC, kterým byl Václav Láska. Tuto povinnost na něm musel vymoci exekutor.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.