Senátor Michálek varuje před praktikami „finančních šmejdů“

14.01.2016 13:48

V minulém roce dostala společnost DRFG od ČNB pokutu, protože veřejně nabízela cenné papíry, aniž by splnila podmínky zákona o kapitálovém trhu. Nyní nabídka probíhá skrytě, rizika pro investory však zůstávají.

Senátor Michálek varuje před praktikami „finančních šmejdů“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Libor Michálek

„Obdržel jsem informaci, že společnost Comsense Capital (člen skupiny DRFG) nabídla jedné diecézi dluhopisy firmy DRFG. Alarmující je, že nabídka byla prezentována tak, že je určena konzervativním investorům. Obracím se na církve i na jiné investory, aby informovali ČNB, pokud se setkali s podobnými praktikami“, uvedl senátor Libor Michálek.  

Nechtějí-li spotřebitelé skončit jako držitelé dluhopisů společností SAZKA, ORCO nebo NWR, měli by být na pozoru. Ochrana spotřebitelů na finančním trhu může být účinná tehdy, pokud jsou si spotřebitelé vědomi svých práv, uplatňují je a spolupracují s ČNB.

Legislativa zatím neumožnuje postih zprostředkovatelů, kteří nabízí na trzích neobchodované dluhopisy méně než 150 osobám. Nelze ale vyloučit, že počet oslovených osob už tuto hranici překročil. Senátor Michálek tedy žádá, aby osoby, kterým byly dluhopisy DRFG nabízeny, o této skutečnosti informovaly buď na kontaktní adrese (viz níže) nebo přímo v ČNB. Také se obrací na další církve s dotazem, zda se s podobnou praxí rovněž setkaly.

Podrobněji se právním aspektům spojeným s nabídkou dluhopisů věnuje tento článek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…