Senátor Valenta: Firmy versus stát, aneb dá se ještě v ČR podnikat?

17.08.2015 10:53

To, že se Česká republika stala rájem tzv. montoven, tedy obřích hal zahraničních firem, zaměstnávajících povětšinou dělnické profese, je zřejmé již několik let.

Senátor Valenta: Firmy versus stát, aneb dá se ještě v ČR podnikat?
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Tento problém, který se mimochodem netýká jen ČR, se snažila a snaží řešit již několikátá vláda. Jedním z nástrojů dlouhodobé podpory vědy a výzkumu bylo zavedení odpočitatelné položky pro firmy - náklady na výzkum až do výše 100%.

Navíc si nově mohou firmy započítat také náklady na tzv. nákup myšlenek a návrhů od vysokých škol a výzkumných ústavů. To vše ukazuje, že snaha vlády o to, aby v Čechách nestály jen ty tzv. montovny, nýbrž skutečné továrny s plnohodnotným technologicko-výzkumným pracovištěm, tady existuje.

Ale pak se člověk dozví, že firma, která chtěla ušetřit na daních tím, že investovala do vývoje, je vlastně špatná a jelikož jeden úředník od stolu jednoho finančního úřadu usoudil, že v tomto případě zrovna o žádný vývoj nejde, musí podnikatel zaplatit pokutu. A protože se firma jen tak nechtěla vzdát, šla od soudu k soudu až po Nejvyšší správní soud, který potvrdil, že finanční správci nejsou kompetentní k posuzování, zda projekt splňuje podmínky výzkumu a vývoje či ne.

Znovu mi tedy vyvstává otázka, zda a jak to s tou podporou vědy a výzkumu vláda skutečně zamýšlí? Nebylo by lepší už opravdu začít s cílenou podporou tzv. start-up projektů a systematicky řešit problematiku výzkumu a inovací? Já sám, a myslím, že je nás mnohem více, podporuji mladé nadějné studenty, začínající podnikatele, kteří se na mě obracejí se svými, mnohdy velmi inspirativními a promyšlenými nápady, vizemi a projekty. A jsem hrdý, že české univerzity a jejich vědecko-výzkumná centra plodí takové množství šikovných mladých lidí a je vážně škoda, že se k nim představitelé vlády obracejí zády.

Doufejme, že nás nepotká osud mnohých jiných postkomunistických zemí, kde došlo k velkému exodu vědců a učených mladých lidí do zahraničí.

Ivo Valenta
senátor Parlamentu ČR

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice