Senátorka Horská: Sociální pracovníci si zaslouží ocenění a zákon o sociální práci

21.06.2018 21:18

Sociální pracovníci pomáhající občanům v tíživých situacích, jako jsou dluhové potíľe, pracovně-právní vztahy, problémy v rodině apod. Dlouhodobě sami volají po zákonu o sociální práci, který by dal jasné mantinely jejich aktivitám. Ministerstvo práce a sociálních věcí ho plánuje předložit do konce tohoto roku.

Senátorka Horská: Sociální pracovníci si zaslouží ocenění a zákon o sociální práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu

Třetinu problémů, které řeąí občanské poradny, tvoří finanční potíľe a zadluľení. Vyplývá to ze statistiky Asociace občanských poraden, která společně s místopředsedkyní Senátu Miluąí Horskou uspořádala v Senátu seminář o zákonu o sociální práci. „Sociální pracovníci jsou i po necelých 30 letech naąeho demokratického vývoje v postavení, které není důstojné. To se projevuje také ve finančním hodnocení sociálních pracovníků, které vůbec neodpovídá náročnosti práce. Přitom právě sociální práce usiluje o zlepąování kvality ľivota lidí a rozvíjení potenciálu kaľdého jednotlivce, skupin, společenství. A proto sociální pracovníci zaslouľí ocenění. Zatím totiľ zdaleka doceněni nejsou,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Miluąe Horská v diskusi o zákonu o sociální práci, která měla umoľnit diskusi k rodící se legislativě a formovat její směřování.

Při vytváření zákona se odborníci na ministerstvu inspirovali mj. na Slovensku, obdobně jako u naąich sousedů má vzniknout profesní komora sociálních pracovníků, coľ má vést k zajiątění kvality poskytované sociální práce.

Poptávka po zákonu vznikla zdola, od samotných sociálních pracovníků. Základním poľadavkem je uznání sociální práce jako svébytného oboru, který vyľaduje vysokou míru odbornosti.

„Zákon o sociální práci je potřeba z důvodu zvyąování prestiľe a kvality sociálních pracovníků. Mnohdy se setkáváme s despektem a sociální pracovníci také někdy působí spíąe jako administrativní výpomoc, neľ jako odborná pracovní síla podporující ty, kteří se z různých důvodů ocitli na okraji společnosti. Přitom ale mají vysoké ąkoly a je tedy třeba jasně ukotvit oblast a způsob jejich práce,“ uvedl Pavel Pěnkava ze Společnosti sociálních pracovníků ČR.

V České republice působí tisíce sociálních pracovníků. Pomáhají řeąit problémy lidí v nepříznivé ľivotní situaci, např. zadluľení rodin, ztrátu bydlení či zaměstnání, komunikaci s úřady, partnerské rozepře nebo právní spory v zaměstnání. Zajiątují informace a konzultace, psychickou podporu a aktivní zapojení při řeąení konkrétních problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.