Senátorský klub ODS a TOP 09: Schválili jsme volební zákon

30.04.2021 9:09

Senátoři se včera věnovali volebnímu zákonu. Po několikahodinové debatě byl schválen volební zákon v podobě postoupené Poslaneckou sněmovnou. Senátoři ODS a TOP 09 samozřejmě budou usilovat o zařazení korespondenční volby do zákona ihned po sněmovních volbách na podzim.

Senátorský klub ODS a TOP 09: Schválili jsme volební zákon
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

V tuto chvíli si uvědomují vážnost aktuální situace a s tím související potřebu schválit volební zákon co nejdříve. Pozastavují se nad jednáním senátorů z klubu STAN, kteří chtěli vrátit volební zákon zpět do Sněmovny s pozměňovacím návrhem a prodloužit tak jeho schválení minimálně o další měsíc.

„Při dlouhé diskusi nad návrhem volebního zákona mě zaujal hlavně rozpor některých vystupujících senátorů. Na jedné straně zmiňovali vládní, zdravotní nebo diplomatickou krizi, ve které se ČR v současnosti nachází, ale zároveň jim bylo jedno, kdy bude volební zákon přijat. Jsem přesvědčen, že právě tato doba vyžaduje, aby volební zákon v podobě, na které se shodla, s výjimkou korespondenční volby, většina ve Sněmovně, tak většina v Senátu, vstoupil v platnost co nejdříve. Vůbec nezpochybňujeme právo českých občanů žijících v zahraničí na korespondenční volbu, ale opravdu si myslím, že v současnosti není dobré zdržovat schválení volebního zákona. Navíc když víme, že korespondenční volba ve Sněmovně nemá dostatečnou podporu,“ řekl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Jsem rád, že Senát volební zákon schválil a nic teď nebrání konání voleb, klidně i předčasných. To je jasná priorita. Samozřejmě jako předseda komise pro krajany žijící v zahraničí nejsem spokojený s tím, že zákon neobsahuje korespondenční volbu, ale ta v současném složení Sněmovny nemá podporu. Taková je realita a nám nezbývá než ji respektovat, i když se někteří senátoři dnes chovali, jako kdyby tento fakt nechápali. Dnešním dnem však začíná také práce naší komise. Začneme připravovat novelu zákona, která zavede korespondenční volbu a tu předložíme Sněmovně hned po volbách. Věřím, že poslanci v novém složení už korespondenční hlasování podpoří,“ sdělil první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

„Zklamalo mě vystupování některých senátorů za senátorský klub STAN, kteří zjevně zcela ignorují vedení své koalice a snažili se zákon shodit. To se jim však nepovedlo, a proto vítám, že Senát schválil většinou hlasů kompromisní podobu volebního zákona ve stejném znění, v jakém odešla z Poslanecké sněmovny. V tuto chvíli už chybí jen podpis prezidenta republiky. Politici však dokázali, že umí nalézt většinovou shodu a volby se mohou konat ať už v řádném nebo předčasném termínu. Je to dobrá zpráva pro demokracii,“ uvedl předseda ústavně právního výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.