Šilhán (ČSSD): Občané sejdeme se v zákopech!

07.12.2014 22:40

Článek o znovuzavedení odvodů v době míru a povinných vojenských cvičení.

Šilhán (ČSSD): Občané sejdeme se v zákopech!
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Vláda ČR bude brzy předkládat Poslanecké sněmovně novelu zákona o branné povinnosti. Současný zákon platí od roku 2005 a zrušil plošné odvody a povinnost účastnit se vojenských cvičení v plošném měřítku pro tzv. povinnou zálohu, kam byl zařazen každý občan ČR, který byl odveden. Z oficiálních míst posledních 9 let zaznívalo, že pro běžnou mírovou službu a závazky v rámci NATO stačí profesionální armáda doplněná o dobrovolné aktivní zálohy. Po krizi na Ukrajině došlo ke zvratu, ne tím směrem, že by se stát snažil naplnit stavy profesionální armáda či aktivních záloh, ale zavedením odvodů a povinných voj. cvičení i v době míru. Jedná se o  do jisté míry  "podraz na lidi".

Teď si pojďme shrnout některá fakta a následně je vyhodnotit.

Nový legislativní rámec umožní vyhlásit vládě odvody v době míru i bez souhlasu Parlamentu ČR takto odvedení občané, kteří splní podmínky se stanou až do svých 60ti let vojáky v povinné záloze, kdy absolvují přípravu k plnění úkolů ozbrojených sil a následně pokud vláda uzná za vhodné dle potřeb armády povinná vojenská cvičení. Odvedení je možné buď podle ročníků či podle kvalifikace.  Občas zaznívá názor, že dnešním mladým lidem by vojenská služba prospěla. Zastánce tohoto názoru zklamu, protože armáda bude mít v první řadě zájem o "kvalitu".

Je trochu úsměvné, že v reakci na krizi na Ukrajině, kdy Rusko zavádí profesionální armádu, my obnovuje v prvé řadě zálohy. Je jedna podstatná věc v parlamentní demokracii a to je, že parlament má v současném stavu přímý vliv na to, jestli budou občané odvedeni podmínkou vyhlášení mimořádného či válečného stavu. Parlament také rozhoduje o nasazení našich sil v zahraničí, není to tedy nelogické. Změnou legislativy by tyto pravomoci (spustit odvody a povinná vojenská cvičení) bez možnosti zásahu parlamentu dostala přímo vláda.

Smutné je, že v ČR mají mnozí názor, že změnou zákona se vše vyřeší. Skutečné, čím by se Vláda měla zabývat,  je materiální stav armády. Výstrojní sklady jsou prázdné, armáda má vnitřní dluh atd. Myslet si, že situaci (mít bojeschopnou armádu) zachrání resp. řešením bude možnost odvést několik tisíc až desítek tisíc občanů v době míru je mylná. Není li dost výstroje ani pro současný počet vojáků (,že jednou se to možná zlepší není argument). Docházelo k předraženým nákupům, armáda zbytečně utratila z toho mála peněz co měla velké sumy neúčelně. Zaklínat se tradicemi, odpovědností a tím, že každý kdo radostně nevítá možnost a povinnost (pokud bude v době míru obnovena) nastoupit vojenskou službu a bránit stát  je vyvrhel není korektní, když je vidět v jakém stavu armáda a stát je. 

Občané dnes nepočítají, že mimo dobu vážné krize nastoupí vojenskou službu. Jsou zde ekonomické aspekty, kdy již mladí lidé si berou hypotéky, financují svá studia apod. Může to mít také dopady na hospodářství - zaměstnavatele. Tyto otázky zákon nijak neřeší.

Osobně podporuji iniciativu http://stop-odvodum.cz/ (též FB profil https://www.facebook.com/StopOdvodum ), která chce otevřít veřejnou diskusi k tomuto návrhu zákona, kdy mainstreamová média spíše přebírají tiskové zprávy armády a ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Šilhán - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…