Šimoník (ODS): Rekonstrukce mariáše

06.01.2015 7:31

Denně slýcháme, jak náš stát přichází o miliardy tu na daních, tu na podvodech s DPH, tu díky karuselovým obchodům nebo kvůli daňovým rájům a co všechno je nutno zavést pro zlepšení výběru daní.

Šimoník (ODS): Rekonstrukce mariáše
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Přitom se poněkud macešsky pozapomnělo na jednu ohromnou díru, která nás připravuje o stovky miliard ročně a akumuluje v sobě všechna zla dnešní společnosti.

Ano, je to známá karetní hra – Mariáš. Po zániku desetihaléřů a přechodu na korunový, protékají touto neřestí astronomické částky. Krom toho se na něj nabaluje konzumace alkoholu, kouření, hrubnutí slovníku a švindlování.

Proto jsme se my uvědomělí a za dokonalou společnost bojující mariášníci minulý týden sešli, vypili pivo, zazdili ho panákem a nekompromisně bouchli do stolu. Již dost a nikdy více ! A založili jsme občanskou iniciativu Rekonstrukce Mariáše.

Nejdříve jsme odstranili jeden z nejzásadnějších nedostatků této hry – její netransparentnost. Proto jsme se rozhodli, že abychom hráli s čistými kartami, každý je ihned po rozdání, ukáže soupeřům. Tím by se odstranilo i fixlování a zabránilo renoncům.

Dále jsme se shodli, že jsme lidé chybující a omylní a tudíž každý z hráčů má právo, odvolat se proti výsledku skončené hry a zneplatnit ji. V případě sporů, rozhodují kibicové nebo obsluha.

Ovšem nejvíce jsme se pohádali při řešení problému, jak zabránit daňovým únikům. Jeden návrh byl, aby se výsledky všech her průběžně zapisovaly a po skončení hry, listinu potvrdila obsluha a tato listina potom byla odeslána na finanční úřad. Majitelé iphonů navrhovali tzv. Chorvatský model, kdy by se karty a výhry snímaly zabudovaným foťákem a odesílaly na FÚ online. Nakonec to vypadalo, že zvítězí nápad, že by daň spočítal hospodský, připočetl ji k útratě a v rámci vlastní evidence tržeb by ji odeslal na FÚ on. Tento nápad ztroskotal na tom, že nám pravil, že se na to může vysrat.

Ještě zbývalo dořešit kontrolní mechanismus. Při MFČR by vznikl samostatný analytický útvar, který by si zpětně přehrával všechny hry a kontroloval jestli se nepodvádělo jak ve hře samotné, tak při výpočtu (a zdaňování) výher.

Přitom jsme si ale s hrůzou uvědomili, že s ohledem na prudký intelekt našich úředníků, nemuseli by si s tím zanedlouho vědět rady a tak by, stejně jako všechny jiné věci, které úřednický mozeček nepobral, mariáš zakázali zákonem.

Daňova nekazeň to neni spravne, to nema byť. Přerozdělovanim vznikaji hodnoty, Tak je to spravne, tak to ma byť

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…