Škromach: Že vás hanba nefackuje! Nevtírejte se! Mohlo by hrozit, že žádný příspěvek pro seniory nebude

10.12.2015 13:30

Projev na 16. schůzi Senátu 10. 12. 2015 k Návrhu zákona o jednorázovém příspěvku důchodci:

Škromach: Že vás hanba nefackuje! Nevtírejte se! Mohlo by hrozit, že žádný příspěvek pro seniory nebude
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Slovy mé babičky a prostřednictvím pana předsedajícího, předkladateli tohoto návrhu, že Vás hanba nefackuje! Vy, kteří jste tady v době své vlády důchodce obrali, o co se dalo, zavedli jste tady málem otrockou povinnost pracovat za to, že někdo dostane sociální dávky, tak vy si tady dovolujete teď kritizovat vládu, že málo přidává důchodcům? To přece není vůbec možné! Já si umím představit, že vás přebiji, můžu říct tady, teď – a bylo by to asi přiměřené na to, abychom vyrovnali ten deficit, který tady způsobily Topolánkovy, Nečasovy, Kalouskovy, Schwarzenbergovy, Drábkovy vlády... Ano, přidání by mělo být někde kolem 240 korun, abychom vyrovnali ten deficit, který jste tady způsobili vy a vaše vlády! Tak se nám tady teď nevtírejte s vaším návrhem, že přidáte 200 korun. Dokonce si dovolím možná spekulovat o tom, že ten dobrý úmysl je jenom zástěrkou k tomu, aby se ten zákon vrátil zpátky do sněmovny, kde doufáte, že už neprojde. Takže aby nakonec naši senioři a zdravotně postižení nedostali žádný přídavek k důchodu.

Vaší povinností a pokorou by mělo být, abyste tento návrh schválili tak, jak je předložen, nedělali tady šaškárny kolem toho, jak vy si vážíte našich seniorů a jak vy jim chcete přidat. Já myslím, že oni nezapomněli to, co tady bylo minulých 8 let. Když jste tu možnost měli a když jste naopak šli cestou, že jste schválili zákon, který ze zákona valorizoval důchody jenom o třetinu růstu životních nákladů. O třetinu růstu! To bylo těch Kalouskových 40 korun. Nikoliv těch, které jsou teď. Bohužel. Věřím tomu, když máte takovou péči o naše seniory, že podpoříte iniciativu, která by měla následovat za tímto, a to je, aby opět vláda měla možnost valorizovat důchody více, než kolik je to základní minimum, které je dneska stanoveno. A nikoliv se vymlouvat na to, že zákon něco nepovoluje. Zákon přece děláme my tady, v parlamentu, připravuje ho vláda. Napravili jsme něco málo. Důchody se valorizují o růst životních nákladů plus třetina růstu průměrných výdělků. Ale ukazuje se, že to není dostatečné. Nedává to vládě možnost, aby mohla zohlednit například tzv. starodůchodce a další, kde se rozevírají nůžky mezi lidmi, kteří odešli do důchodu za stejných podmínek, ale mají různě vyměřený důchod. Tyto možnosti minulé vlády, a právě ODS v nich měla nejvýznamnější postavení, prostě vymazaly. A teď tady chodíte a ukazujete, že budete přidávat důchodcům 200 korun, a ještě k tomu, co se podařilo prosadit ve sněmovně? Nedělejte si z nás srandu!

Naopak, jsem přesvědčen o tom, že možná využiji této iniciativy, která vznikla, a vzít si možná vzor ze Slovenska, že ten mimořádný příspěvek 1200 korun, a jak říkám – není problém se tady dohadovat, jestli to může být další 2 – 3 tisíce, vždyť dopad do státního rozpočtu zase není zdaleka tak velký, aby to státní rozpočet zruinovalo. Já myslím, že máme dobrého ministra financí, který zajistí určitě lepším výběrem daní další miliardy, ze kterých bude možné důchody a sociální zajištění výrazně zvýšit. Proto jsem přesvědčen o tom, a byl bych rád, kdyby paní ministryně, já vím, že na tom na ministerstvu už pracují, udělali dva kroky. Jednak tedy, aby se znova umožnilo vládě, aby mohla valorizovat důchody na základě svého rozhodnutí o diferencovaně více, než kolik stanoví to minimum zákona. Zákon by měl říkat, kolik minimálně, tak, aby životní úroveň našich seniorů neklesala. Tak, jak to bylo za Drábka. Myslím si, že mnozí z vás už jste to tenkrát podporovali.

A zadruhé – aby ten mimořádný příspěvek se stal řádným příspěvkem našim seniorům a našim zdravotně postiženým lidem s invalidními důchody na Vánoce. Já myslím, že by to bylo správné řešení. Nakonec to reflektuje i tu diskusi o tom, aby určitá část navýšení důchodu byla stejná pro všechny, tedy ne procentuálně, ale stejnou výší. Takže já musím jednoznačně ocenit tady snahu paní ministryně i to, že se podařilo ten původní návrh, který byl tak trošku eliminován našimi koaličními partnery ve vládě, navýšit z těch 600 na 1200 korun. Považoval bych za poměrně velké riziko v tuto chvíli vracet ten zákon do sněmovny, protože pak by taky mohlo hrozit, že žádný příspěvek pro seniory nebude.

Prosím, schvalme ten návrh tak, jak je předložen. Podpořme iniciativu vlády na to, abychom ty poměry nastavili tak, abychom už nemuseli příští rok podobný problém řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.