Soukromníci: Co je nezbytné? Proklestění právní džungle

08.03.2016 6:32

JAK TO VYPADÁ TEĎ – Naprostá džungle, v které se ztrácejí i odborníci. To je právní prostředí ČR. Od roku 1990 bylo přijato přes 2 500 zákonů, novely jsou pro poslance již rutinou. Jedno číslo na dokreslení: 158. Tolikrát byl za posledních 22 let upraven zákon o daních z příjmu. Hrubým odhadem dnes máme zhruba 10 000 právních předpisů… Takže, jak z toho vybřednout?

Soukromníci: Co je nezbytné? Proklestění právní džungle
Foto: Strana soukromníků ČR
Popisek: Strana soukromníků ČR, logo.

CO LZE UDĚLAT HNED – V první řadě je potřeba udělat inventuru a generální úklid. Vymést z právního prostřední všechny neplatné, nepoužívané a tudíž zbytečné zákony a další nařízení.

CO POTOM – Zbylé a potřebné zákony by se upravily tak, aby byly srozumitelné a odpovídaly realitě. K tomu je ale potřeba obnovit práce na volně přístupné oficiální elektronické sbírce platných právních předpisů, které tato vláda pozastavila.

CO SE MUSÍ STÁLE HLÍDAT – Každý zákon musí mít zpracovanou dopadovou studii vypracovanou odborníky za účastí zástupců těch, kterých se norma týká. Zcela nepřípustné musejí být přílepky k zákonům. Pokud se toto podaří, pak nebude potřeba ani tolik novelizovat. Jak to dopadá, pokud se tyto zásady nectí, jasně ukazuje zákon o kontrolním hlášení DPH – o jeho novelizaci se mluvilo ještě dříve, než první podnikatel vůbec hlášení odeslal.

Takový je náš první pohled na věc – vyčištění právní džungle určitě bude naší prioritou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).