Špaňhel (ANO): Farmářské trhy z jiného pohledu

01.02.2015 19:31

Jsou toho plné noviny. Podporujme české zemědělce a kvalitní české potraviny. Ano, ale ne produkty nad kterými zůstává rozum stát. Politici v župánku veřejného zájmu podpořili vznik farmářských trhů a umožnily někomu dobré živobytí na úkor nás všech.

Špaňhel (ANO): Farmářské trhy z jiného pohledu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Naše oblíbené farmářské trhy? Spousta z nás na nich nakupuje v dobré víře, že kupuje české zboží a to zboží kvalitní, a že zároveň podporuje české farmáře.
To už ale dávno neplatí. Možná na začátku, kdy záměr nabízet české zboží byl hodný pochvaly, ale nyní?

O podpoře farmaření nemůže být ani slov, jelikož jsou prodejci normálně drceni nájmy a tzv. sponzorskými dary od provozovatelů trhů. Chtějí-li býti alespoň trochu rentabilní, musí nasadit cenu svého zboží tak, že udělat to kterýkoli supermarket, do měsíce zkrachuje. Není vyjímka, že farmářské kuře na farmě koupíte za 150 kaček a to samé na trhu za 300 kaček. O zelenině ani nemluvě, a její kvalita?.

Cena je tak vysoká, že by vše muselo být ze zlata. A producenti? Nechť si každý odpoví, jestli je možné, aby v březnu byli jahody ze Slovenska, rajčátka a papriky z Maďarska. Něco jako vegetační doba, nás učili ještě ve vlastivědě. Avšak vlastivěda dnes už není. Na dotaz mladé maminky, zda v říjnu jsou třešně české, obdrží odpověď od prodavače zeleniny: „No jasně. Dnes už je přece vše české“. Ani jeden neměl vlastivědu!

Zajímáme se o podružné informace a nedochází nám, že české zemědělství je v troskách a že jsme se vzdali potravinové soběstačnosti. Ti, co pěstují na svých políčkách zeleninu a v sadech ovoce jsou v řádech pár procent jinak je většina z Polska, Maďarska a ostatních zemí EU. Důsledek dotační politiky EU.

Pro ilustraci jak to chodí, dávám odkaz na článek na www.kverulant.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…