Strunz (Svobodní): Skutek už ODS utek

06.04.2014 9:51

ODS spoléhá na velmi krátkou paměť občanů, když peticí žádá vládu, aby v otázce zavedení eura vyjednala s Unií výjimku. A doufá, že jí voliči na nastražený předvolební špek opět skočí.

Strunz (Svobodní): Skutek už ODS utek
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Připomeňme si fakta, nejprve v bodech:

- z povinnosti zavést euro máme podle platných smluv pouze dočasnou výjimku, kterou nám mohou zrušit ostatní státy EU i bez našeho souhlasu;
- ODS dříve nepodnikla jako hlavní vládní strana nic, co by tento fakt změnilo;
- přitom k vyjednání trvalé výjimky měla jí vedená vláda výbornou příležitost ve chvíli, kdy jsme byli žádáni Unií o schválení změny Lisabonské smlouvy;
- nyní ODS popichuje peticí novou vládu, aby trvalou výjimku vyjednala ona - přitom moc dobře ví, že současná vláda tu myšlenku smete ze stolu, stejně jako ji smetla vláda Nečasova.

A teď podrobněji:

Z povinnosti zavést euro máme podle platných smluv výjimku, ale pouze dočasnou.

Když prezident a ČNB v roce 2010 navrhovali vyjednat s EU trvalou výjimku na euro, šéf ODS a předseda vlády Nečas tehdy tvrdil, že by to šlo těžko. Cituji: "Vyžadovalo by to změnu přístupové smlouvy schválené všemi 27 členskými zeměmi ... Fakticky si sami rozhodujeme, zda a kdy tento krok uděláme, přestože jsme se k němu zavázali".

Toto tvrzení byl buď omyl, nebo záměrné mlžení. Fakticky si totiž sami nerozhodujeme. Podrobnosti byly již párkrát popsány, tedy jen shrnutí toho, co stojí ve smlouvách:

Česká republika je nyní státem, na který "se vztahuje výjimka" a nemusíme tedy dočasně mít euro jako svou měnu. Ale státy, které již mají euro, rozhodnou kvalifikovanou většinou o nás bez nás a k datu, které si zvolí, zdali nám tuto dočasnou výjimku zruší či nikoliv. O nějaké rozhodovací pravomoci České republiky v tomto ohledu ve smlouvách nebyla a není řeč (viz též pozn. pod čarou).

ODS nepodnikla jako hlavní vládní strana nic, aby opt-out vyjednala.

Vedení ODS výšeuvedená fakta nebralo v potaz a neustále omílalo, že si o zavedení eura rozhodneme sami. A nedělalo ohledně trvalé výjimky z eura zhola nic. Dokonce i jeden z mála hlasitých oponentů současného směřování EU, europoslanec za ODS Hynek Fajmon, považoval případný pokus vyjednat opt-out (výjimku) z přijetí eura za zbytečný s tím, že by nám taková výjimka fakticky nic nepřinesla. Cituji Hynka Fajmona z listopadu 2010: " ... přestože ČR má právní závazek euro někdy v budoucnosti přijmout, není stanoven žádný termín. Fakticky tedy můžeme být trvale bez eura. ..." a "Fakticky ale podle mého soudu není možné, aby naše žádost o výjimku z eura byla v dnešní EU schválena. Tento požadavek by vyvolal obrovské emoce a tím i politické a ekonomické náklady. Vláda jistě může takovou žádost přednést, ale zda bude schválena je ve hvězdách. Spíše nikoliv." a "... Myslím, že každý vidí, že psané závazky nemají nyní téměř vůbec žádnou cenu. Musí nám proto jít o výjimku faktickou a ta vzniká jednoduše tím, že euro zavádět nebudeme a nenecháme se zatáhnout do žádného evropského záchranného plánu.". A zdůrazňuji, že Hynek Fajmon byl a je jedním z těch odvážnějších představitelů ODS.

K vyjednání trvalé výjimky měla ODS vedená vláda výbornou příležitost.

Občanští demokraté před volbami v roce 2010 slibovali, že každý další přenost pravomocí na EU podmíní schválením v referendu. Když však k přenosu pravomocí mělo dojít kvůli schvalování změny základní smlouvy EU, ODS nejenže zbaběle nepodnikla vůbec nic, aby referendum vyvolala. Dokonce ani nevyužila této jasné a jedinečné příležitosti na vyjednání si výjimky ze zavedení eura v ČR.
Politika ODS byla tedy až donedávna buď chybná nebo zbabělá nebo směsicí obého.

ODS teď peticí žádá novou vládu, aby trvalou výjimku z eura vyjednala.

Od nynějška honí ODS bycha.

Ta ODS, která nechala implementací nesmyslné kysličníkové politiky EU proděravět naše peněženky.

Ta ODS, která ani příslib jiného opt-outu, vyjednaný prezidentem při podpisu Lisabonské smlouvy, nedokázala za svého vládnutí prosadit.

Ta ODS, která se o vyjednání trvalé výjimky z eura ani nepokusila. Mnoho let u kormidla sama zametala tuto otázku pod koberec, a teď ji vytahuje, mává jí nové vládě před obličejem a volá po referendu.

Ale vlastní špatné svědomí z předchozího ignorování reality nepřekřičí. A doufejme, že ani voliči nezapomenou, že skutek už ODS utek.

Pozn. pod čarou: Tomu nelze říkat "přijetí" eura, ale je nutno to nazvat "nadekretování" eura. Pokud by ČR nechtěla mít euro takto "přiděleno", pak jedinou možností (kromě vyjednání trvalé výjimky) je dlouhodobě neplnit konvergenční kritéria. To by však bylo zároveň zničující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.