Svoboda (KDU-ČSL): Mám radost, spojení politiky a evropské integrace z pohledu práva učím již 20 let

07.07.2014 20:40

Pavel Svoboda byl zvolen předsedou Výboru EP pro právní záležitosti

Svoboda (KDU-ČSL): Mám radost, spojení politiky a evropské integrace z pohledu práva učím již 20 let
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

České národní delegaci v poslaneckém klubu Evropské lidové strany se dnes podařilo obsadit důležitý post předsedy Výboru pro právní záležitosti. Stal se jím docent evropského práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda. Česká republika tak v podobě Pavla Svobody získala vliv a odpovědnost při utváření unijní legislativy. Pavel Svoboda byl do čela právního výboru zvolen dnes v odpoledních hodinách.

Poslanci právního výboru Evropského parlamentu výraznou měrou podílí na pomoci občanům Unie, protože odpovídá za právní předpisy v oblasti občanského práva a mezinárodního soukromého práva. Poslanci sledují souladu aktů Unie s primárním právem a dbají na dodržování zásady subsidiarity a proporcionality.

Jako výbor, který je příslušným výborem v záležitostech týkajících se práva obchodních společností, stojí v čele úsilí o usnadnění života firmám obchodujícím na vnitřním trhu. V popředí jeho zájmu je také konkurenceschopnost, a to zejména prostřednictvím široké diskuse o ochraně duševního a průmyslového vlastnictví, která v současné době probíhá.

Výbor je také zodpovědný za zjednodušení právních předpisů EU. Na agendě výboru jsou častá jednání týkající se poslanecké imunity poslanců. V nejbližší době bude výbor ověřovat pověřovací listiny poslanců po jejich zvolení a již tento čtvrtek bude zkoumat finanční údaje nových designovaných komisařů, kteří nahradí komisaře po zbytek jejich období do konce roku).

„Na práci ve vedení výboru se těším a jsem přesvědčen, že vzhledem ke svým zkušenostem a odbornosti mám pro tuto funkci odpovídající předpoklady. Ve funkci předsedy výboru se chci zaměřit mimo jiné na revizi „Nařízení o evropském řízení o drobných nárocích“, jehož podstatou je zjednodušení a urychlení přeshraničních řízení o sporech týkajících se tzv. drobných nároků. Zjednodušení přinese ve svém důsledku občanům a hlavně podnikatelům v ČR významné snížení nákladů řízení. Podle mého názoru bylo třeba reagovat na nerovnoměrné uplatňování tohoto právního nástroje ( zkracujícího délku řízení) , kdy v Bulharsku byly v roce 2012 podány pouze 3 návrhy za rok, zatímco ve Španělsku 1047,“ uvádí ke své nové funkci předsedy právního výboru Pavel Svoboda, který je docentem evropského práva a má za sebou zkušenost ministra vlády ČR.

„Cítím velkou radost, protože spojení politiky a evropské integrace z pohledu práva učím studenty na univerzitě jíž dvacet let. Tohle je přirozeným vrcholem mé práce,“ uzavírá Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…