TOP 09: Zásady úspěšné integrace

03.06.2016 21:49

Integrace může být úspěšná jenom tehdy, pokud se budeme držet našich zásad. Politici TOP 09 dnes představili zásady úspěšné integrace a také změny zákonů, které umožní lepší začlenění uprchlíků.

TOP 09: Zásady úspěšné integrace
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Uprchlická krize přináší rizika, kterým se musíme umět správně postavit. Představujeme proto zásady, jimiž by se měl stát, a také nově příchozí řídit. Jen tak se vyhneme negativním důsledkům, které migrační krize může přinést,“ uvedla Helena Langšádlová, předsedkyně podvýboru pro migraci a místopředsedkyně TOP 09. Podle ní jsou navržené zásady nezbytným minimem pro zvládnutí následků migrační vlny.

Pro zavedení jednotlivých zásad do praxe jsou nutné například změny školského a azylového zákona. „Migrační krizi bez vzájemné soudržnosti nepřekonáme. Proto jsem navrhla, aby bylo jedním z cílů vzdělávání ve školském zákoně i pochopení a osvojení si evropské kultury,“ uvedla poslankyně Nina Nováková (TOP 09), členka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Pomáhat má smysl jen těm, kteří mají vůli dodržovat pravidla a zvyklosti naší společnosti. „Odmítáme xenofobii, nechceme se stavět zády k těm, kteří potřebují pomoc. Podpora ale musí mít jasná pravidla, a ty budou všichni, kteří o ni požádají, dodržovat. Ten, kdo by se naší pomoc snažil zneužít, v České republice nesmí zůstat,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Bez znalosti našeho jazyka a kultury není integrace migrantů možná. „Za naši zemi neseme odpovědnost. Nemůžeme dovolit, aby zde zůstávali ti, kteří se nechtějí naučit náš jazyk a porozumět naší tradici. Účast v integračních programech proto musí být povinná,“ dodala poslankyně Nina Nováková (TOP 09).

Zásady úspěšné integrace

  • Naše země je srdcem Evropy a neseme za ni odpovědnost. Chceme být světu otevření, ne však multikulturní. Musíme si být vědomi naši vlastní identity stojící na bohatém duchovním odkazu antiky, křesťanství a humanismu.
     
  • Odmítáme xenofobii a z ní rostoucí extremismus, protože jsou pro naši společnost stejně nebezpečné jako uprchlická krize.
     
  • Stát musí vytvořit pro úspěšnou integraci materiální a legislativní podmínky, stejně tak imigranti musí ukázat vůli být plnohodnotnou součástí naší společnosti.
     
  • Ten, kdo naši pohostinnost zneužije, s námi nemůže zůstat.
     
  • Dobře zvládnout integraci znamená posilovat soudržnost. K úspěšné integraci je nezbytné zapojení regionů, obcí a obětavá činnost občanské společnosti včetně církví, zapojení rodin a jednotlivců. Velmi důležitou roli zde mají média veřejné služby.
     
  • Podpora jde vždy ruku v ruce s povinnostmi. Tou základní je znalost našeho jazyka a kultury – do společenství se nemůže zapojit ten, kdo s námi neumí nebo nechce mluvit. Účast v integračních programech proto musí být povinná pro všechny, kterým poskytneme ochranu.
     
  • Všechny školy, ať je zřizuje kdokoliv, musí zajistit plnění hlavních cílů vzdělávání. Mezi ně patří utváření vědomí státní identity a pochopení i osvojení evropské kultury, jejímž základem je bohatý duchovní odkaz antiky, křesťanství a humanismu.
     
  • Integrace musí probíhat férově a spravedlivě vůči našim občanům. Ten, kdo zde léta žije a platí pojištění, se nemůže mít hůř než ten, kdo právě přišel. Sociálně-ekonomická pomoc uprchlíkům nesmí znevýhodnit ani potřebné obyvatele naší země. Ti, kteří dostanou naši ochranu, si musí co nejdříve sami zabezpečit živobytí.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …