Úsvit: Vyzýváme vládu, aby založila Státní fond na podporu rodiny

22.04.2014 22:48

Výzva vládě k podpoře slušných českých rodin – vytvoření Státního fondu na podporu rodiny.

Úsvit: Vyzýváme vládu, aby založila Státní fond na podporu rodiny
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Náš program k volbám do Evropského parlamentu je založený z velké části na vlastenectví a hlavně na boji s nelegální imigrací a s imigrací nepřizpůsobivých skupin, například náboženských fanatiků. A právě pokud jde o imigraci, tak v uvozovkách „lidskoprávníci“ argumentují tím, že když nebudeme do České republiky tahat imigranty, nikdo nebude pracovat na naše důchody. Tenhle argument je nejen doslova blbý, ale naprosto scestný.

Zaprvé: Máme 650 000 našich nezaměstnaných a zároveň tu pracuje odhadem legálně i nelegálně okolo 400 000 cizinců. Takže se v principu při správném nastavení pravidel bez několika stovek tisíc imigrantů už dnes obejdeme a ušetříme zároveň miliony na sociálních dávkách.

Zadruhé: je přece naprosto šílené domnívat se, že propad v porodnosti nahradíme například imigranty ze severní Afriky nebo rumunskými či bulharskými Romy. Při vší úctě, tohle zřejmě bohužel nebudou národy, které by pracovaly na naše důchody.

Zatřetí: je ještě šílenější, že se čeští politici namísto toho, aby se postarali o české rodiny a dostatek dětí, chtějí starat o cizí imigranty.

My proto přicházíme s výzvou vládě – konkrétně paní ministryni práce a sociálních věci a panu ministrovi financí – abychom systémově v prvé řadě podpořili rodiny s dětmi českých občanů.

Ovšem pozor, na rozdíl od všech dosavadních návrhů – jen takové rodiny, které dávají naději, že děti naučí pracovat, vzdělávat se, neparazitovat a nepáchat trestnou činnost.

Vyzýváme vládu, aby založila Státní fond na podporu rodiny, který by mimo jiné vyplácel jednorázovou podporu na druhé a další dítě v rodině českých občanů. Podmínkou musí být, aby oba rodiče kontinuálně dlouhodobě pracovali a každý z nich měl odpracováno minimálně 10 let, přičemž do odpracovaných let by se započítalo i studium vysoké a vyšší školy. Tento parametr ohledně počtu let je samozřejmě k diskusi – cílem je podpořit pracující české občany, nikoliv ty dlouhodobě nepracující. Oba rodiče musí být také bezúhonní, resp. musí mít čistý trestní rejstřík. Výše příspěvku by měla být co nejvíc motivační, tedy od 20 000 Kč výše.

Tady připomínáme, že rodiče dětí stejně utratí za výchovu dítěte do dospělosti víc jak milion korun, což vyplývá z analýz odborníků, a dítě pak ještě bude plátcem daní, takže pro stát jde jednoznačně o ziskovou investici, která se násobně vrátí. Další formou podpory by měly být bezúročné půjčky na bydlení zajištěné státem, přičemž za každé dítě by stát rodičům odpustil motivační částku jistiny dluhu – opět min. od 20 000 Kč výš.

Je k diskusi, zda půjčky neurčit jen manželům. Manželské vztahy jsou i v naší době dlouhodobější než vztahy nemanželské a výzkumy ukazují, že lidé v manželství žijí zdravěji a zodpovědněji než nesezdané páry.

S tím, že některé bonusy by platily jen po dobu trvání manželství a řádné péče o děti. Podmínkou pro získání půjčky, bonusů a trvání bezúročnosti by opět měla být bezúhonnost manželů, resp. dětí po celou dobu splácení a opět řádná pracovní minulost.

Podstatou podpory by měla být naprosto přímočará a jednoznačná podpora řádné a úplné české rodiny. Stát by měl rodiče motivovat, aby spolu co nejdéle žili, aby měli co nejvíce dětí, aby pracovali a samozřejmě aby řádně vychovávali děti. I proto by měl stát rodinu s dětmi, výchovu k práci a poctivosti cíleně propagovat, což je úkol pro rodiny, školy, kulturní instituce, veřejnoprávní média nebo státem podporované projekty jako je třeba film, kulturní akce a podobně. Mít děti a dobře je vychovat musí být ctí a společensky ceněnou prací.

Samozřejmě přemýšlíme i nad financováním takového fondu. Nemáme ministerský aparát, abychom spočítali přesné náklady, ale principiálně můžeme říct, že fond by například dostával dividendy z nějakého státního podniku a část daní.

K úvaze jsou i změny v daňovém systému směrem k výraznějšímu prospěchu rodin s dětmi. Bezdětní mají dnes skutečnou ekonomickou výhodu – jedno dítě přijde v čase na víc než milion Kč. Byť se odhady různí, nejnižší náklady spočítal server Finexpert.cz na 1,2 mil. Kč, ekonomové Tv Nova dokonce na 2,7 milionů Kč.

To jsou peníze, které bezdětný ušetří, přičemž dalším faktem je, že na jeho důchod bude pracovat cizí dítě. Tady je skutečně ke zvážení, zda místo slev nezavést nějakou daň. Ta je na rozdíl od slevy více vidět, je více motivační a lze z ní určit přesnou částku, kterou by fond mohl dostat, a navíc by každý viděl, kolik by ušetřil, kdyby si pořídil
miminko.

Jen na okraj: Státní fond rozvoje bydlení je v tomto ohledu nefunkční. Má jeden program, a to úvěr 150 000 Kč s dvouprocentním úrokem pro mladé do 36ti let – za to leckde nekoupíte ani pozemek a chybí tu návaznost na děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…