Váňa (ODS): Vládní obchodníci s deštěm

19.04.2015 18:53

ČSSD se vždy před volbami vrací ke zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Váňa (ODS): Vládní obchodníci s deštěm
Foto: red
Popisek: Logo ODS

V roce 2008 na 30korunovém poplatku vyhrála krajské volby. To, že kraje nemohou měnit legislativu a ten slib je tedy nesplnitelný, ČSSD dobře věděla, přesto to téma hrála jako hlavní kartu. Vyšlo to. Samozřejmě politici z této partaje nesplnili nic, ani ve vlastních zdravotnických zařízeních.

V posledních parlamentních volbách znovu slibovali zrušení poplatků a znovu slib nesplnili. Poplatky u lékaře i v nemocnicích pokračují, jediný rozdíl je v tom, že je platí někdo jiný a to zdravotní pojišťovny z peněz nás všech. Pacient sice zdánlivě ušetří 30 korun, případně 100 korun za lůžko a den v nemocnici, ale platby jdou ze společného balíku a tam se finance rychle krátí. Nicméně zrušení poplatků je v koaliční smlouvě a Lidovci i ANO s ministrem financí s tím souhlasili. Pokud by nesouhlasili, mohlo by to ublížit jejich preferencím. Nyní ministr zdravotnictví bubnuje na poplach, že finance chybí a je třeba od státu  zvýšit platby za důchodce a děti. To se nelíbí ministru financí Babišovi a kontruje, že je třeba zefektivnit resort zdravotnictví, že je tam peněz dost. Nejde mu jen o to, znemožnit ministra Němečka a získat resort zdravotnictví pro hnutí ANO? Toť otázka. Dnes má nejdůležitější ministerstvo financí, dopravy a pro místní rozvoj – tady tečou největší peníze. Má legislativu a zemědělství s lidovcem Jurečkou, který mu jde více než na ruku – viz zelená nafta. Chybí ministerstvo zdravotnictví, které spravuje přes 300 mld.  a druhý nejbohatší muž v zemi Babiš, má i v tomto oboru soukromé obchodní aktivity.

To jsou věci, které by nás neměly nechat klidnými, ale jde tu jenom o peníze, nejde o život. Zdánlivě. Nedostatek peněz ve zdravotnictví se bude jednoho dne dotýkat nás všech. Čekání na operace, nedostatek lékařů a zdravotnické techniky a omezování léčby náročných a drahých diagnóz. Tím, že koalice zrušila regulační poplatky a platí je pojišťovny, vznikla ve financování zdravotnictví černá díra téměř 5,5 mld. Kč. Peněz se nedostává a cesty jak zalátat díru budou bolet.

Jedno je jisté, buď ministr financí ustoupí a peníze dodá z rozpočtu, čímž zvýší zadlužení státu nebo bude muset koalice navýšit odvody od daňových poplatníků.

V obou případech se potvrzuje, že obchodovat s obchodníky s deštěm se nevyplácí.

PaedDr. Jan Váňa
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu