Veleba (SPO): Už to není, co to bejvalo

30.10.2015 8:55

Konference rektorů pod vedením rektora Univerzity Karlovy, mimochodem ve světovém hodnocení vysokých škol je tuším až ve čtvrté stovce, se rozhodla, že „oslaví“ největší svátek naší země, tedy vznik Československa 28. října 1918 tím, že budou bojkotovat akt státních vyznamenání ve Vladislavském sále.

Veleba (SPO): Už to není, co to bejvalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Pokud rektoři ignorují pozvánku od hlavy státu a navíc ostentativně kladou věnce na Hradčanském náměstí, jedná se podle mého úhlu pohledu o hloupý akt hraničící se školáckou klukovinou. Oslavy svátku 28. října jsou totiž především oslavou založení československého státu, sekundárně pak projevem úcty k vyznamenaným. Být přítomen ve Vladislavském sále večer v den státního svátku, to je pocta a zvláštní pocit, který nejde sdělit, to se musí prožít. Je to půda posvátná, posvátná každému z nás, je to místo, na kterém se psaly dějiny. Je to místo korunovace českých králů, místo volby českých prezidentů, místo těch nejvýznamnějších shromáždění spojených s nejvýznamnějšími dny naší země. Pokud toto čelní představitelé akademické obce nerespektují, jdou především špatným příkladem svým studentům a tím popírají základní povinnosti akademiků.

Navíc jim vysokoškolský zákon explicitně zakazuje jakékoliv politické aktivity. Bojkotovat rozhodnutí hlavy státu či dokonce pořádat odvetné akce je určitě překročením meze, která je akademické obci vymezena zákonem. Jsem přesvědčen, že spor mezi rektory a prezidentem bude eskalovat. Letos Miloš Zeman reagoval ironickým bonmotem, kdy rektorům za neobsazená křesla poděkoval, protože tím uvolnili místa pro příbuzné vyznamenaných. Obavám se ale, že příští rok už z Hradu nepřijde pozvánka vůbec. Obávám se také, jak budou svoji falešnou solidaritu držet. Rektorů máme hodně a nemyslím si, že úplně všichni se nechají trvale nahnat do stáda vedeného nejsilnějším kusem.

Hlavně se ale obávám ještě něčeho zásadnějšího o čem páni rektoři nemají ve své namyšlenosti ani potuchy. Lidově bychom řekli „už to není, co to bejvalo“. Co mám na mysli. Nic jiného než to, že dříve byla pozice rektora mezi lidmi velmi ceněna. Rektor byl vždy někdo, kdo požíval velkou úctu a vážnost. Obávám se, že ta doba je pryč a v mnoha případech zbyla jenom slupka. Je totiž příliš mnoho všelijakých a ve všech možných městech vysokých škol. U mnohých z nich je všelijaká kvalita – od Plzeňských práv počínaje po soukromou Univerzitu J.A. Komenského konče.

A jestliže si rektoři v čele s profesorem Zímou chtějí touto klukovinou jakoby vystřiženou z divadelního kusu studentského majálesu vynutit svoji prestiž a vážnost, tak se jim to opravdu zdařilo, dosáhli pravého opaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…