Vích (SPD): Je členství v Evropské unii pro naše občany výhodné?

28.03.2017 13:03

Odpověď ať si dá každý sám, ale každopádně buďto to tedy odpovědní činitelé neumí obyčejným lidem dostatečně vysvětlit, anebo to členství v EU pro občany ČR prostě výhodné není.

Vích (SPD): Je členství v Evropské unii pro naše občany výhodné?
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Do EU jsme za velké slávy vstoupili za vlády premiéra Špidly (ČSSD), který následně odešel na pozici dobře placeného eurokomisaře. Přijetím Lisabonské smlouvy byla mj. dána větší rozhodovací váha zemím s největším množstvím populace a tím pádem jsme přišli v podstatě o možnost skutečně věci v EU ovlivňovat v náš prospěch. K tomu by tedy měla naše zájmy hájit jednota států V4, která však ve skutečnosti není.

Třeba v současnosti mezi Bruselem a některými členskými stáry EU prý panuje velké napětí. Jde především o Polsko, kde obavy vyvolávají reformy soudnictví a sdělovacích prostředků, a Maďarsko, které odmítá dohodu o přesidlování uprchlíků. Každý národ má prostě svá specifika a zájmy, které se snaží uplatnit formou diplomacie a státy V4 nevyjímaje.

Toto jsem zatím z úst představitelů naší vlády na unijních jednáních neslyšel. Tedy nic konkrétního. Nezaznamenal jsem z naší strany žádný návrh anebo vizi jak jít v EU dále. Za to jsem opakovaně zaznamenal z úst premiéra Sobotky odmítání některých unijních návrhů a údajné prosazení některých našich návrhů. Tak třeba právě skončený Římský summit EU byla další velká prázdnota. Premiér Sobotka hovořil například o tom, že schůzka vytvořila „okno příležitosti“ k opětovnému získání podpory občanů členských zemí unijnímu projektu, přičemž EU měla v první řadě vyslat jasné poselství Turecku, odsoudit jeho výroky o fašistech na představitele svých unijních států, vyhostit Turecké diplomaty ze svých zemí a uvalit obchodní embargo.

Premiér Sobotka neodmítl společnou azylovou a migrační politiku ani výjimku a odmítnutí eura a budování společné evropské armády. Všechno, co se ocitlo v italské metropoli na papíře, jsou známé sliby, které nemají vůbec žádný konkrétní obsah. Také paní Evropa Merkelová se snaží vnutit všem členským státům názor Německa, jako jedině správný. Kde je suverenita národů a ohled na jednotlivá specifika a zájmy unijních zemí, to již Merkelová ve svém vzkazu neuvedla.

Nemohu se zbavit dojmu, že EU se rozpadne nikoliv pouze vlivem vnějších okolností ale také vlivem jejich hlavních představitelů. Juncker je podezřelý, že jako lucemburský ministr financí a premiér po desítky let pomáhal stavět lucemburský daňový systém, který umožnil mnoha nadnárodním korporacím platit zcela minimální daně. Tusk přestože byl zvolen na pozici předsedy EP na základě nominace ze strany Polska, tak nyní po změně Polské vlády a nespokojeností s jeho osobou se jej Polsku odvolat nepodařilo i díky hlasu Sobotkovy vlády. Takto je tedy V4 ve svých názorech a postojích semknutá a jednotná.

Jaké tedy má naše vláda argumenty pro výhodu našeho členství v EU? Jsou argumenty o důležitosti našeho obchodování se státy EU pro obyčejného občana dostačující? A jak je chce vysvětlovat našim lidem v okamžiku kdy Schengen nefunguje, bezpečnost občanů EU je neustále ohrožována nahodilými teroristickými útoky islamistů, kteří používají čím dále více automobily místo zbraní? Třeba tím, že EU omezuje naše legální držitele zbraní svou směrnicí a naše vláda se veřejně přizná, že s tím nemůže nic dělat?  

Anebo ilegální imigrací, která je všude kolem nás a na našem území jsou takřka denně zadržována vozidla s pašovanými lidmi a vláda se tváří, že se nás to netýká protože jsme pouze tranzitní zemí i když je volný pohyb osob po Evropě? Anebo intervencemi ČNB za které byl vydán více než náš roční státní rozpočet a naši lidé si tedy mohli kupovat eura za 27 a nikoliv za reálných řekněme 25 korun? Proč nemáme v ČNB zásoby zlata, když ostatní státy takto činí? Anebo informace ČT z Burzovního paláce. Jak široký okruh lidí to zajímá? Proč neinformuje veřejnoprávní ČT o náladách obyvatelstva v sociálně vyloučených lokalitách a životě na vesnicích? Proč plynou zisky, dividendy a daně z nadnárodních potravinových řetězců a mobilních operátorů ve výši 450 miliard ročně do zahraničí? Proč EU nestanovila směrnicí minimální mzdu všem občanům v EU, která je třeba v Belgii 1250 Euro a proto máme třetinové mzdy oproti západu ale za to máme jednotnou normu na korýše v jídle, vosk a inkoust a kolika litry vody máme spláchnout WC?

Proč je v EU dvojí úroveň kvality potravin? Proč je naše armáda v pobaltí a v Afganistánu a policie v Makedonii když je zoufale potřebujeme doma? Proč je v EU Řecko, kde je průměrný důchod 2200 euro a stát je dlouhodobě před bankrotem a proč je u nás polovina důchodců pod oficiální hranicí chudoby? Proč platíme všichni daně do EU a čerpat ve formě dotací mohou pouze někteří a to zpravidla na pochybné projekty, které často doprovází korupce? A když je to členství v EU tak výhodné, tak proč z něj jeden ze zakládajících členů Velká Británie odchází? A proč sílí v dalších státech názory na odchody zemí z EU formou plebiscitu? A proč má takové volební preference Geert Wilders a Marine Le Pen? Anebo proč se ke všemu vyjadřuje Merkelová jako paní Evropa?  A proč když je v EU jednotné právo, tak v jednom státě staví legálně proti migrační hraniční ploty a ve druhém státě všechny migranty přijímají? Proč EU chce stále formou integrace a operačních dotačních programů zmenšovat rozdíly mezi bohatými a chudými regiony bez skutečného řešení příčin v daném státě? atd.

Na tyto otázky by měla naše vláda a elitáři EU umět jednoznačně odpovědět. Pokud na ně jasně a zřetelně neodpoví, potom EU skutečně skončí protože občané postupně ve volbách rozhodnou. A občané nejsou xenofobové ani islamofobové a ani rasisté. Občané jsou v první řadě svobodně uvažující bytosti, které jsou schopny se rozhodnout podle svého vlastního a svobodného úsudku. Naštěstí dnes v době nových médií je přístup k informacím dostatečný i když se někdo snaží svobodu slova stále omezovat.

Až dojde k definitivnímu rozpadu EU, tak vznikne nějaký nový útvar zřejmě na půdorysu bývalé smlouvy EHS, tedy svoboda pohybu osob, peněz, zboží a služeb mezi jednotlivými státy. V našem případě zřejmě V4. Vše ostatní je zbytečné a je potřeba těch 39 tisíc byrokratů odtržených od reality v Bruselu zrušit. Už aby to bylo!

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…