Vláda: Věda dostane přidáno 900 milionů korun, rada žádala 2,7 miliardy

12.08.2014 18:45

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) počítá s tím, že věda a výzkum dostanou příští rok přidáno 900 milionů korun. Potvrdil to ve ČTK. Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace navrhovala navýšení až o 3,3 miliardy, což posléze snížila na 2,7 miliardy korun. Nynější rozpočet na výzkum činí zhruba 26,5 miliardy.

Vláda: Věda dostane přidáno 900 milionů korun, rada žádala 2,7 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) sice nepovažuje 900 milionů Kč za dostatečné posílení rozpočtu pro vědce, jde ale podle něj o posun a se šéfem financí bude jednat dál. „Jsou to peníze, které eventuálně budou chybět v investicích a zase bude vznikat vnitřní dluh. Já naprosto rozumím tomu, že je potřeba udělat v systému pořádek, a že je potřeba hledat všechny chyby a odstraňovat je. Na druhé straně také nikdo nečeká, že budeme lépe vybírat daně během třech měsíců," řekl Bělobrádek po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Sobotka řekl, že posílení výdajů na vědu a výzkum se v budoucnosti vládě a Česku vrátí. Podle premiéra je ale povinností vlády doložit daňovým poplatníkům, že prostředky, které vydává a které případně navyšuje do jednotlivých oblastí, se vynakládají efektivně. Je prý proto důležité, aby Bělobrádek zkoordinoval všechny instituce, které se v oblasti pohybují. Podpora vědy a výzkumu musí být systémová a efektivní, dodal.

Aktuálním problémem, který se řešil ve středu na jednání vlády, jsou nově vybudovaná špičková vědecká centra. Některá mohou mít potíže s financováním po ukončení čerpání evropských dotací. „Centra si konkurují, mají obrovské provozní náklady a nikdo je de facto ani neřídí a má to mít dopad na rozpočet 24 miliard korun v čase. Budu chtít pochopit, kde vlastně ty peníze tečou a co z toho pro stát a rozpočet máme," řekl Babiš.

Sobotka si myslí, že by se centra "neměla vnímat jako riziko pro veřejné rozpočty, ale jako příležitost pro rozvoj české vědy, výzkumu a inovací."

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…