Vrecionová (ODS): Aby v demokratické společnosti mohl úředník zablokovat jakékoli stránky svobodného internetu? Naprosto nepřijatelné

26.05.2016 18:40

Projev na 24. schůzi Senátu 26. května 2016 k Návrhu zákona o hazardních hrách:

Vrecionová (ODS): Aby v demokratické společnosti mohl úředník zablokovat jakékoli stránky svobodného internetu? Naprosto nepřijatelné
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Tak, návrh zákona o hazardních hrách. Budu mluvit, tady už to avizoval kolega Strnad, když popisoval průběh jednání na hospodářském výboru, já budu mluvit pouze o té jedné části, která se týká cenzury internetu. S tím, že abych pak nezapomněla, mám připraveny dva pozměňovací návrhy, které máte oba dva na stole. Ten jeden, který úplně vypouští tu možnost blokovat internet úředníky ministerstva financí. Druhý pozměňovací návrh bych tady možná pak přenechala k okomentování paní kolegyni Seitlové, protože my jsme zjistili, že jsme obě podaly ten totožný návrh, tak abychom to nemuseli vyřazovat, tak ho budeme dávat společně. Je to variantní návrh, v případě, že by nebyl přijat ten první. Navrhuje blokovat domény.

Já bych si jenom dovolila tady k tomu pár takových slov, vět, k té cenzuře. Já si myslím, že je naprosto nepřijatelné, aby v demokratické společnosti úředníci jakéhokoli ministerstva měli tu možnost zablokovat jakékoli stránky svobodného internetu. To je naprostý zásah do svobody slova, do svobody projevu. A v demokratické civilizované společnosti něco takového vůbec nemá co dělat. Absolutně rozumím, říkal to tady i pan kolega, že samozřejmě v případě, že budou nelegální provozovatelé jakýchkoli hazardních her provozovat jakékoli stránky, že je potřeba je zablokovat. Ale je potřeba k tomuto kroku, vždy o tom musí rozhodnout nezávislé soudy.

Opravdu jsem pevně přesvědčena, že bychom tady založili zcela nepřijatelný precedens, a velice moc prosím, abyste všichni zapřemýšleli o tom, že tento způsob, jak je tak navrhovaný tady, tak že opravdu takto v této podobě bychom pro to neměli hlasovat.

Ty zákony, jinak s tím žádný problém nemám. Myslím si, že je to správně, že je to všechno takhle komplexně řešené. Ale moc prosím, aby o tento způsob blokace internetu jsme tady vedli diskusi, příp. vás moc prosím o podporu kteréhokoli z těch pozměňovacích návrhů. Vím, že tady kolegové ještě budou předkládat různé jiné varianty. Ta řešení jsou. Existují i v jiných zemích Evropy. Vždycky to rozhoduje nezávislý soud. Vím, že tam rozhoduje rychlost, dá se požádat o předběžné opatření, takže já vůbec jakoby nevidím, proč by to měli... Prostě nemyslím si, že je přijatelné toto nechat v rukou pouze státních úředníků. Navíc na úřadu, který je vždy pod vlivem nějakého politika. Ta exekutiva je vždy politicky vedená. Pane ministře, nezlobte se, představte si, že tady nebudete vy, bude tady, teď já nechci...

Bude tady někdo, kdo vám nebude vyhovovat. Já myslím, že k panu ministrovi můžu napřímo. Takže pane ministře, představte si, a já tady nechci dělat reklamu jakémukoli vašemu odpůrci, ale on by měl tu možnost prostě rozhodovat o blokaci internetu.

Myslím si, že by se vám to také nelíbilo. Já třeba například, mně se hrozně nelíbí, jak tady na internetu běhá spoustu stránek, které jsou... Například prorusky, propagandisticky orientované, které bych ráda blokovala já. Ale v životě bych si takový návrh nedovolila dát. Prostě demokracie je komplikovaný, složitý proces. Musíme snášet všechna tato negativa, která jsou s tím spojená. Musíme takovéto kroky dělat pouze přes nezávislý soud.

Já tady samozřejmě si myslím, že jsem řekla v tuto chvíli vše podstatné. Avizuji, prosím o propuštění tohoto zákona do podrobné rozpravy. Moc vás prosím o to, abyste podpořili, a teď tady nepléduji pouze za svůj pozměňovací návrh, ale je jich tady několik variantních. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…