Vrecionová (ODS): Proti cenzuře internetu se budeme bránit u Ústavního soudu

26.08.2016 11:41

Senátorka Veronika Vrecionová dnes na společné tiskové konferenci s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a právníkem Markem Antošem z iniciativy Přichází cenzor oznámila, že 21 členů horní komory Parlamentu podepsalo stížnost proti cenzuře internetu, s níž se obrátí na Ústavní soud. Vrecionová požaduje zrušení části zákona, který prosadilo ministerstvo financí. Legislativa umožňuje úředníkům ministerstva zablokovat jakýkoliv web.

Vrecionová (ODS): Proti cenzuře internetu se budeme bránit u Ústavního soudu
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

„Andrej Babiš protlačil další zákon, jenž posiluje Velkého bratra. Jde o významné omezení svobody lidí, kteří tak ztrácí právo na informace dostupné na síti. Největší chybu vidím v tom, že nikým nevolení úředníci ministerstva financí mohou svévolně zablokovat jakýkoliv web. Andrej Babiš má díky zákonu mocný nástroj, jímž může eliminovat svou konkurenci a jemu nepohodlné informace. Naplňuje se tak scénář románu George Orwella 1984, který byl ale napsán jako varování, nikoliv jako manuál k vládnutí. To by si měl ministr financí uvědomit. Proto jsem ráda, že se mi podařilo přesvědčit 21 senátorů, aby podepsali stížnost, s níž se obrátíme na Ústavní soud. Věřím, že se soudci postaví na stranu demokracie a svobody a zákon zruší,“ říká senátorka Veronika Vrecionová.

„Pirátská strana se od počátku staví proti snahám kohokoliv ovládnout internet - jedno z posledních svobodných médií, kde neplatí primární vliv majitelů vydavatelských domů či televizních a rozhlasových stanic ani cenzura prosazovaná některými vládními politiky. Jakékoliv podobné tendence jsme historicky atakovali, pokud se objevily v libovolných zákonech, ale i v rámci chování největších poskytovatelů internetového připojení. Vždy úspěšně. Velmi špatný a širokým spektrem profesionálů kritizovaný zákon o hazardu, který připravil ministr Babiš s vybranou skupinou certifikovaných loterijních lobbistů, jimž pak ministerstvo dle vlastního uvážení a bez jakékoliv kontroly bude klestit cestu do peněženek hráčů, což je v rozporu s původním odůvodněním regulačního zásahu, se nám však v Poslanecké sněmovně ani v Senátu zastavit nepodařilo. Doufám, že tato naše společná iniciativa najde u Ústavního soudu slyšení a racionalita zvítězí nad amatérismem, diletantstvím a zjevnou účelovostí této legislativy," komentuje společnou aktivitu předseda Pirátů Bartoš, který po celou dobu vzniku legislativy s ministrem Babišem o finální znění zápasil nejen v diskuzích.

„Návrh na zrušení části zákona předkládá skupina senátorů, které odbornou podporu poskytla iniciativa Přichází cenzor. Podání k Ústavnímu soudu připravila advokátní kancelář Weinhold Legal, jež také bude senátory před Ústavním soudem zastupovat. Napadenou úpravu považujeme za nebezpečný precedens, protože v České republice vůbec poprvé zavádí možnost, aby stát určoval, na jaké stránky se smějí či nesmějí připojovat uživatelé internetu. Domníváme se, že taková snaha je v rozporu s čl. 17 odst. 3 Listiny základních práva a svobod, podle něhož je cenzura nepřípustná. Kromě toho však napadená ustanovení zákona považujeme také za značně nepromyšlená. Projevuje se to například tím, že zákon zavádí a používá úplně nové pojmy, které však nikde nedefinuje,“ dodává právník Marek Antoš z iniciativy Přichází cenzor.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …