Vrecionová (ODS): Zákon o EET považuji za první krok k prolomení bankovního tajemství

24.08.2016 17:26

Projev na 27. schůzi Senátu dne 24. 8. 2016

Vrecionová (ODS): Zákon o EET považuji za první krok k prolomení bankovního tajemství
Foto: senat.cz
Popisek: Veronika Vrecionová

Dobrý den, pane místopředsedo, pane ministře, vážené paní senátorky, páni senátoři.

Já navrhuji tento návrh zamítnout. Už asi delší dobu slyšíme kolem tohoto návrhu řadu argumentů pro a proti. Já si dovolím shrnout to, co mě k tomuto vede. Poslední asi tři roky zaznamenáváme takovou posedlost vytvářet neustále nějaké registry a evidence. Jednou je to pod zástěrkou boje s korupcí, podruhé s terorismem. Vytváříme tady takovým plíživě nenápadným způsobem, nevím, jak to nazvat jinak, než takového velkého bratra. Občané si toho zatím tak moc nevšímají, ale bojím se toho, že jednou může být pozdě.

Tady k tomuto centrálnímu registru bankovních účtů, já to také považuji za takový první krok k prolomení bankovního tajemství.

A myslím, že je jenom otázkou času, kdy někdo přijde na to, že vlastně nestačí evidovat jenom účty, ale že by bylo také dobré evidovat zůstatky na účtech a případně dispoziční práva. Tento registr je zcela zbytečný, protože již dnes mohou orgány činné v trestním řízení v případě potřeby obeslat banky. Vím, že uslyšíme stížnosti na to, že to trvá dlouho. To se jistě dá ošetřit i jiným jednodušším způsobem, jedním hromadným e-mailem obešlou všechny banky a mohou krátce dostat potřebné informace.

To jsou věci, které mě vedou k tomu, že bych byla velice ráda, kdybyste opravdu opatrně přistupovali k takovýmto návrhům a zvážili zamítnutí. Společně s evidencí tržeb a kontrolním hlášením si myslím, že tady opravdu dochází k tomu, o čem jsem již hovořila, že zde neustále dojde k tomu, že bude monitorován každý náš krok, každý náš výdaj, každý náš nákup. A moc vás tedy prosím o to zvážit můj návrh.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).