Zdechovský (KDU-ČSL): Zakázat pomazánkové máslo je hloupost

27.02.2014 15:56

Našemu tradičnímu pomazánkovému máslu nadobro odzvonilo. Změnu názvu nařídil České republice v roce 2012 soudní dvůr Evropské unie. Podle něj se tento tradiční český produkt nemůže nazývat máslem, protože neobsahuje dostatečné množství tuku.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zakázat pomazánkové máslo je hloupost
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Česko sice žádalo o výjimku, ale ta se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek dobře znám a je s běžným máslem nezaměnitelný. Pomazánkové máslo si od poloviny tohoto roku už nekoupíme, místo něho v obchodech najdeme stejné výrobky, ale s nápisem Tradiční pomazánkové.

Co je vůbec pomazánkové máslo? Jedná se o výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí. Tento výrobek se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkci také Choceňská mlékárna, která je dnes spolu s Madetou jeho největším producentem.

Kdy zakáží Čechům i puding?

Evropská komise uvádí, že označení Pomazánkové máslo klame spotřebitele. Dovolím si však tvrdit, že každý z nás, dokonce i v zahraničí, rozpozná rozdíl mezi klasickým a pomazánkovým máslem kvůli jeho nezaměnitelné chuti. Možná v budoucnu se dočkáme zákazu pudingu, protože přestože anglický a český puding toho nemají moc společného, název se shoduje. Bohužel nutno dodat, že i v tomto případě dostane nonsens nejspíše přednost před selským rozumem.

Zaměstnanci mlékáren už nevyrábí klasické Pomazánkové máslo, ale nově produkt, který se od původního složení nikterak neliší. Liší se jen jedním slovem v jeho názvu. Jedná se skutečně o směr, kterým chceme, aby se Evropská unie ubírala? Podle mého názoru by se Evropská unie měla zabývat skutečnými problémy, například šmejdy z Asie, které zaplavují náš trh. A nechat označení pomazánkové máslo českým milovníkům nízkotučné pochoutky.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…