Zdechovský (KDU-ČSL) letí do Norska bojovat za návrat českých dětí

18.01.2015 20:38

V pondělí 19. ledna letí europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) společně s europoslancem Petrem Machem (Svobodní), poslankyní Jitkou Chalánkovou (TOP 09) a právníkem Pavlem Hasenkopfem do Norska řešit kauzu dětí Evy Michalákové a také případ Daniely Lode, které soud odebral dítě kvůli neprokázanému podezření z týrání.

Zdechovský (KDU-ČSL) letí do Norska bojovat za návrat českých dětí
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Naše delegace se setká s norskými politiky i úřady. Hlavním tématem jednání bude neoprávněné odebírání dětí od svých rodičů. Za poslední měsíce na mě obracejí desítky rodičů, kteří přišli vinou úřadů o své děti. Případ paní Michalákové není zdaleka ojedinělý,“ přibližuje Zdechovský a dodává, že během dvou dnů strávených v Norsku zajedou také s paní Michalákovou na jednání do Barnevernetu.

Objevují se další otřesné případy jednání norské sociálky

Na základě dvacet let starého lékařského zápisu bylo norské matce jménem Marianne odebráno dítě. Dcera byla odebrána kvůli zdravotním problémům v minulosti, a to navzdory tomu, že matčin lékař tvrdí, že je schopná se v současné době postarat o dítě.  

Žena se octla v hledáčku Barnevernu už v době narození dcery, ale starat se o ni mohla více než jeden rok. Po odebrání bojovala intenzivně u několika soudu o opětovné získání dítěte. Zatím sice marně, ale stále se nevzdává.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí je připraven

Minulý týden navštívil Zdechovský v Brně Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí, kde s ředitelem Zdeňkem Kapitánem probíral aktuální situaci a možnosti pomoci Úřadu.

„Evropský parlament lze podle Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí považovat za vhodnou politickou platformu k diskusi nad reálným zefektivněním existujících právních nástrojů změnou právní úpravy či důsledným dodržováním nástrojů stávajících,“ zdůraznil a ocenil aktivitu europoslance Zdechovského ředitel Kapitán.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL