Zechmeister (ČSSD): ČSSD nesouhlasí s poškozováním účastníků privatizace

23.02.2015 9:41

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí s pozastavením privatizace ve městě Brně, a s vystoupením zástupců koalice na jednání ZMB 10. února 2015, kteří odmítli privatizaci řešit, a nezařadili ji ani na program jednání.

Zechmeister (ČSSD): ČSSD nesouhlasí s poškozováním účastníků privatizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Důvody pozastavení jsou stále nejasné

Původní plán slibovaný náměstkyní Liptákovou počítat se dvěma měsíci, které podle jejích slov potřebuje na přehodnocení pravidel prodeje domů. Právní názor na současná pravidla byl svěřen pražským advokátům k posouzení za 430.000 korun, a řešení situace se odsouvá o další měsíce. Liptáková předpokládá předložení informativní zprávy na dubnové zastupitelstvo, které však bude dále jednat. Případná nová pravidla se nestihnout přijmout dříve, než zhruba za 2 roky. Co bude do té doby nikdo neví; město potká výpadek příjmů z prodeje domů v řádu stamiliónů korun.

Nyní se začínají projevovat konkrétní krizové situace nájemníků a vznikají škody. Problém se týká 930 bytů v celém Brně.  Občané naší městské části žijí ve stresu, ale snaží se plnit své povinnosti, aby nezanedbali termíny dané pravidly pro privatizaci, jako je termín založení družstva, či doložení příslibu bankovního úvěru. Zároveň stojí čelem existenční nejistotě a problémům. Někteří již musí platit splátky svých hypoték, jiní je nemusí kvůli ignoraci města od bank dostat.

Abstraktní právní problém

Náměstkyně Liptáková označuje současná pravidla z roku 2007 za porušující zákon a tvrdí, že část pravidel dostala mimo rámec české  legislativy. Konkrétně však nedokáže problém pojmenovat.

Rada města si nenechala právně posoudit stávající postup pozastavení privatizace. Z možných škod si starost nedělá, protože je podle Liptákové město připraveno je sanovat. Zřejme už tuší blížící se soudní spory.

Komu situace prospívá?

Občané na jednání ZMB argumentovali nevýhodností patové situace pro obě strany. Pozastavení není výhodné ani pro ně, ani pro město Brno. Rozhorleným občanům náměstkyně k jejich údivu odpověděla, že příslib a cenová nabídka jsou jen podmínečné, tudíž nemusí k privatizaci těchto domů vůbec dojít.

Je tedy stále otázkou, jaký podnět vyvolal pozastavení privatizace, a jaké cíle jsou tím sledovány. Chce snad město otevřít privatizaci domů pro třetí stranu, a domy prodávat například dražbou?

Jindřich Zechmeister, zastupitel ZMČ Brno-střed

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.