Zelení: Policie nesmí mít právo veta u dopravních staveb!

10.06.2015 10:11

Primátor a náměstci primátorů za Stranu zelených (SZ) odmítají jednu, ale zásadní novinku novely zákona o provozu na pozemních komunikacích (sněmovní tisk č. 374), kterou by měl 17. června projednat Senát a už dnes se jí bude zabývat senátní výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Novela podle zelených nepřiměřeně posiluje postavení policie při posuzování úprav na místních komunikacích a veřejných prostranstvích. Policie by získala výhradní postavení dotčeného orgánu s právem veta i při posuzování povrchových a sadových úprav veřejných prostor, což SZ důrazně odmítá.

Zelení: Policie nesmí mít právo veta u dopravních staveb!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

V současné době je Policie ČR připomínkovým místem, nikoli však orgánem, který vydává závazné stanovisko. Ze zkušeností Prahy, Brna, Liberce, Ústí nad Labem, Chomutova a dalších měst vyplývá, že i při stávajícím nastavení jsou projednávání investic v oblasti organizace dopravy a veřejného prostoru s policií často velmi komplikovaná.

“Požadavky policie neúměrně zvyšují náklady na dopravní stavby ve městech. Místo běžného přechodu chce policie vždy podchod nebo nadchod, všude zábradlí, svodidla a tak.

Výsledkem je předražená stavba a neprostupné město. Proto jsme se obrátili na všechny senátory, často ostatně starosty velkých měst s podobnými zkušenostmi, dopisem a navrhujeme policejní veto z novely silničního zákona vypustit,” uvádí Matěj Stropnický (SZ), náměstek pražské primátorky pro územní rozvoj.

"Moje zkušenost je bohužel taková, že dopravní policie se dívá na veřejný prostor převážně pohledem řidičů aut a preferuje častokrát jen jejich zájem na co nejrychlejší průjezdnosti ulic. Dopravní policie by neměla mít právo veta na veškerá opatření, která do našich měst přináší moderní řešení mobility. Rozhodování o podobě našich ulic musí být vyvážené a musí respektovat také zájmy pěších, cyklistů i těch, co chtějí využívat veřejnou dopravu,"  uvádí Martin Ander (SZ), náměstek primátora Brna.

“Souhlasím s návrhem některých komunálních politiků, kteří upozorňují na nevhodnou roli Policie ČR jako dotčeného orgánu. V příštím týdnu tedy hodlám na Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu vznést pozměňovací návrh, aby se ustanovení § 77 odst. 2 písm. b) návrhu novely zákona o pozemních komunikacích vypustilo,” uvádí Libor Michálek, senátor za SZ.

“Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny navrhl právo veta při rozhodování o úpravách na místních komunikacích Policii nepřiznat. Bohužel jeho pozměňovací návrh nebyl přijat. Nyní máme v Senátu druhou možnost na tuhle věc upozornit. Je neakceptovatelné, abychom starostům odebrali kompetenci rozhodovat o otázkách koncepce dopravy v jejich městech. Jsou to starostové, kdo nese odpovědnost za to, jak se lidem v obcích a městech žije,” uvádí senátor Václav Láska (SZ).

Zástupci radnic se s výzvou obrátili i na senátory - podepsali ji náměstek primátorky hlavního města Prahy Matěj Stropnický, náměstek primátora Brna Martin Ander, primátor Chomutova Daniel Černý, náměstek primátora Liberce Jan Korytář a náměstek primátora Ústí nad Labem Martin Hausenblas.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.