Zelení suplují práci úřadů

02.04.2014 17:34

Občané jiných členských států EU pobývající v ČR mají právo hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu (EP). Často si toho ale ani nejsou vědomi a státní správa je nijak neinformuje o podmínkách, které musí splnit.

Zelení suplují práci úřadů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených proto dnes spustila informační kampaň “Jdi volit v Česku!”, během které cizince oslovuje v jejich rodných jazycích.

Na území ČR pobývalo ke konci loňského roku trvale či přechodně více než 173 000 občanů ostatních členských států EU, kteří mohou hlasovat v letošních volbách do Evropského parlamentu. Ti se však nejpozději do 11. dubna musí zapsat do seznamu voličů, o čemž je české úřady nijak neinformují.

“Ministerstvo vnitra ani jiné státní úřady nejsou schopny zajistit byť jen základní informování občanů EU o jejich politických právech. Zelení proto spustili web volimvcesku.zeleni.cz, kde shrnují povinnosti předcházející samotnému hlasování v deseti jazycích Evropské unie. Spolu s tím probíhá informační kampaň na sociálních sítích i cizineckých fórech. I cizinec má právo volby,” uvádí předseda zelených Ondřej Liška.

Například v sousedním Německu jsou občané jiných členských států EU s právem pobytu v Německu jednotlivě obesíláni informačním dopisem. Jedinou tuzemskou veřejnou institucí, která možnost hlasovat v evropských volbách zmiňuje, je zastoupení Evropského parlamentu v ČR. Ani ta však nenabízí více jazykových verzí, než angličtina, němčina a francouzština.

Informační kampaň zelených občanům EU nabízí možnost jednoduše najít a vyplnit konkrétní formuláře, které je potřeba vyplnit a odnést na úřad. Jejich vzory zelení navíc přeložili do angličtiny. Obdobně bude SZ informovat o možnosti občanů EU s trvalým pobytem v ČR hlasovat v podzimních komunálních volbách. Více najdete na volimvcesku.zeleni.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice