Ženíšek (TOP 09): Havlův odkaz na konventu Demokratů

01.08.2016 13:07

Ač patřím dlouhodobým podporovatelům GOP (Republikánů v USA), musím uznat, že projevy Michelle Obamové a viceprezidenta Joa Bidena na konventu Demokratů byly brilantní.

Ženíšek (TOP 09): Havlův odkaz na konventu Demokratů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

U Bidena bylo navíc vidět, že se 30 let v rámci Zahraničního výboru Senátu intenzivně zabýval zahraniční politikou. Jeho přímočaré a tvrdé výroky na adresu Putina byly trefné a věc vystihující. To musím smeknout. Výborný projev měla i Madeleine Albrightová. Krásné bylo, jak několikrát ve svém projevu zmínila Prahu, ale též vzpomněla na Havla. To většině českých médii úplně uniklo.

Nestává se, aby na nominačním konventu jedné ze dvou hlavních politických stran byla opakovaně zmíněna ČR a náš prezident. Vlastně asi šlo o jedinou konkrétní zmínku cizí země v příznivé souvislosti v rámci projevů na konventech. Nemyslím, že by jiná země v takto příznivé souvislosti byla zmíněna (v negativních byly opakovaně zmiňovány Rusko, Čína, Severní Korea, Írán atd.). Je to od ní chvályhodné a je vlastně úžasné, že Havel v jejich myslích stále tak silně žije. Citoval ho i jeden z vystupujících dlouho sloužících senátorů. Zeman a Klaus zmiňováni nikým nebyli.

Když jsem poslouchal projev Obamové, představoval jsem si, jak by tam asi stála Ivana Zemanová. Když člověk vidí a slyší Obamu a jeho manželku (bez ohledu na to, že bych ho tenkrát nevolil, pokud bych byl voličem) a když je srovná s párem Miloš a Ivana, srovnání odkryje, o jakou ukázku vrcholné trapnosti a plebejství v posledním případě jde.

Poslouchal jsem i nějaké projevy na konventu republikánů, které bych vždy volil, ale byly jaksi rozpačité (chápu, že se Ted Cruz a někteří další ani za Trumpa oficiálně nepostavili). Výroky, které produkuje Trump (viz například na adresu váhání nad případné vojenské pomoci pobaltským republikám a Polsku, obdiv k Putinovi a Erdoganovi apod.), mne poněkud děsí. S ohledem na řadu jeho charakteristik, se obávám, že by byl minimálně pro nás v Evropě a pro naše zájmy katastrofou. Vlastně i pro Ameriku samotnou.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…