Židek (Piráti): Liberecký kraj žádá občany, aby hlásili nález uhynulých prasat divokých

09.04.2021 10:01

Na severu Čech je od 16. listopadu loňského roku z důvodu Afrického moru prasat povolen intenzivní lov divočáků. Nakažená zvěř se objevuje zejména v německém a polském pohraničí. Kraj nyní apeluje na občany, aby případný nález uhynulého divočáka hlásili.

Židek (Piráti): Liberecký kraj žádá občany, aby hlásili nález uhynulých prasat divokých
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Intenzivní lov prasat divokých je v rukou jednotlivých uživatelů honiteb a myslivců, a to ve vymezeném území ohraničeném hranicemi regionu a silnicemi I/13 přes Nový Bor a Jablonné v Podještědí do Liberce, odtamtud silnicí vedoucí na Tanvald a dále po silnici přes Harrachov na hranici s Polskem.

Do monitoringu výskytu nákazy Afrického moru prasat se mohou zapojit i občané. S nastávajícím jarem se totiž zvýšila návštěvnost lidí v přírodě.

„Žádám tímto občany, aby byli více všímaví, a pokud naleznou uhynulý kus prasete divokého, informovali příslušnou obec, případně krajskou veterinární správu či místní myslivce. Dále prosím, aby lidé na uhynulé kusy nesahali a současně před kontaktem chránili i své psí kamarády,“ prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…