Žůrek (STAN): Zlín je sportovním velikánem a technologickým tygříkem

13.09.2014 19:20

Neztrácel bych čas. Prvním zákonem, který bych předložil, by byl o hmotné odpovědnosti úředníků. To vzkazuje Petr Žůrek, který bude v říjnových volbách do senátu kandidátem také za STAN.

Žůrek (STAN): Zlín je sportovním velikánem a technologickým tygříkem
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Proč chcete prosadit vymahatelnost škod po úřednících?

Úředník dnes prakticky nemá hmotnou zodpovědnost. Přitom u všech ostatních zaměstnanců a živnostníků je to zcela běžné. Tento nedostatek vrhá na úředníky a další veřejné činitele divné světlo, vzdaluje je to od obyčejných lidí.

Mezi úředníky si ale tímto záměrem moc přátel neuděláte…

O to mi přece nejde. Navíc jsem přesvědčen o tom, že kdo má hmotnou zodpovědnost, pracuje a pečuje o svěřené s mnohem větší svědomitostí a jako řádný hospodář. Úředník dnes hmotnou zodpovědností nemá, až ji mít bude, jednodušeji řekne ne na nesmyslný nebo protizákonný požadavek třeba politiků. Tohle považuji za podstatné, ne to, zda mě budou nebo nebudou mít rádi.

Jaké máte další vize?

Jsem především přesvědčen o tom, že působení v senátu má smysl, že v něm lze udělat hodně dobrého. Ostatně, Starostové a nezávislí jsou jednoznačným důkazem. Jejich vizí bylo kdysi Rozpočtové určení daní, známé pod zkratkou RUD, a to se prosadit podařilo! Z toho vyplývá, že obce a města svůj hlas v senátu potřebují.

Ale k těm vizím. Ve Zlíně a na Zlínsku potřebujeme podporu živnostníků a podnikatelů. A také menších firem, protože chceme, aby byly konkurenceschopné, zůstávaly podnikat u nás, zaváděly moderní technologie a lidé v nich byli řádně ohodnoceni. Podobně si zaslouží podporu i poctiví zemědělci, hasiči a sportovci, církve a celý neziskový sektor. Možná vás bude mrzet, když se dovíte, že v přípravě na nové plánovací období 2014 – 2020 se na ně mnozí, kteří to mohou ovlivnit, vykašlali. Zabývat se chci i dalšími konkrétními tématy, hlavně vodárenstvím, zaměstnaností a rozvojem cyklodopravy. Mým záměrem je také dosáhnout zrušení dálničních známek.

Tak u toho se zastavme. Proč chcete zrušit dálniční známky?

Majitelé osobních aut podporují silniční infrastrukturu daňovými odvody z benzínu a nafty. Města a obce v okolí dálnic trpí provozem těch, kteří si známku nekoupí a jedou právě jejich ulicemi. Ať si lidé vyberou sami tu nejlepší cestu. Pro naše i zahraniční motoristy se stane cestování po naší zemi atraktivnější. Pokud je pravda, že čtyřicetitunové auto poškodí dálnici stejně jako projetí 40 tisíc osobních aut, tak je vlastně dálniční známka absurdní. Úkolem státu je zjednodušovat lidem život, podporovat jejich aktivitu a zvyšovat konkurenceschopnost. Toto je jedna z cest.

Jenže příjem z prodeje dálničních známek je pro stát dost významný. Neohrozil by tenhle výpadek opravy silnic?

Určitě ne a vysvětlím proč. Výběr daní se zlepšuje a k propadu po případném zrušení dálničních známek tak ani nemusí nastat. Stát ať řeší především daňové úniky a ne aby se hojil na těch, kteří daně platí. Více motorizovaných návštěvníků a jejich nákupy, zvýšení tržeb ve službách a pozitivní dojem z České republiky nám přinese mnohem více než lpění na dálničních známkách.

A ještě na závěr: jak hodnotíte uplynulé čtyři roky ve Zlíně. Za co byste pochválil tým Miroslava Adámka a co byste mu vytknul?

Zlín je hezčí, lidem vstřícnější, zajímavý, je sportovním velikánem a technologickým tygříkem. Znám časový vývoj projektového cyklu a většině z nás musí být zřejmé, že některé projekty se stihnou v řádu měsíců, jiné potřebují roky. Jsem rád, že Zlín se mění k lepšímu a tým pana primátora spolu s aktivními Zlíňáky má za sebou velmi úspěšné a pozitivní období. Určitě jednou z nejsilnějších vizitek Zlína poslední doby je slušnost a lidskost. Určité slabiny vidím v propojení a spolupráci se Zlínským krajem jako institucí. Možná by město Zlín mělo kraji více pomáhat. Problémů kraje je mnoho – nemocnice, střední školství, sociální služby, a zatím mám pochybnosti nad schopností získat pro budoucí plánovací období miliardy korun pro rozvoj území naší aglomerace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…