Zwyrtek (Nezávislí): Obhajovali by čeští demokraté české Pussy Riot křepčící v mešitě?

17.01.2015 13:49

Pan Halík svého času kritizoval prezidenta Miloše Zemana za výroky na adresu Pussy Riot, a mnozí další hájili křepčení a vulgarismy rebelek před otlářem v pravoslavném kostele. A co tak nějaké české Pussy Riot v mešitě?

Zwyrtek (Nezávislí): Obhajovali by čeští demokraté české Pussy Riot křepčící v mešitě?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Až jsem nevěřil, když Tomáš Halík řekl, že ty karikatury by být neměly, protože uráží víru. Tedy že i svoboda slova má své meze, překládám si já jeho slova, tedy že něco už není asi vkusné či korektní. Jenže - jenže to by nesměli intelektuálové nedávno hájit rebelky z Pussy Riot, které před otlářem pravoslavého kostela předvedly něco jako protest proti Putinovi. Zdůrazňuji - před oltářem v pravoslavném kostele. Když se do nich pustil Miloš Zeman, byl oheň na střeše. Děvčata mají přece právo na to projevit názor. I v kostele. I před oltářem. Demokraticky!!!!

Takže - panu Halíkovi a jemu podobným deklamujícím a moralizujícím o tom, jak ty karikatury nebyly vhodné, a že víra se nemá urážet... Jaký je rozdíl mezi křepčícícmi a vulgárně vystupujícími tzv. mladými dámami (s dámami mají máloco společného) před oltářem pravoslavného kostela (protože za ty jste se bili do krve, že to prostě mohou!!!), a naznačováním, že karikatury proti muslimům "bychom raději neměli"...a do mešit bychom se měli zouvat a jejich víru respetovat... a dávat peníze na jejich začleňování...

Jaký je rozdíl mezi oltářem pravoslavného kostela, a mešitou? Doporučíme nějakým českým Pussy Riot vpadnout do mešity a předvést tam to, co si dovolily jejich kolegyně v ruském pravoslavném kostele?

Jistěže ne!!!! Takže velmi odsuzuji tento dvojí metr. Pussy Riot mohly znesvětit půdu kostela, protože tam vyřvávaly proti Putinovi. Znamená to, že nějaké české holky mohou vpadnout v plavkách do mešity a vyřvávat proti Mohamedovi? Hájili by to všichni stejně jako demokratický projev názoru, jako hájili ten taneček před oltářem v Rusku?

Nehájili. Ale proč? No proč - Mohamed není Putin. A strach je svině. Putin nestřílí. Ten ty holky nechal sebrat, protože to prostě podle ruských zákonů přestřelily. Ostatně i mně jako ateistovi, ovšem znající dobře Bibli, přišlo jako vrchol nevkusu kvůli protestu proti Putinovi znesvětit svaté místo před oltářem. Ta jsou zase moje meze.

Muslimové střílí už za karikatury. Co by udělali, kdyby se znesvětilia jejich mešita? Nastražili nějakou bombu? Několik bomb? Možná. A byly by desítky, možná stovky, mrtvých. Hájili by i potom naši demokraté ty holky, které do mešity přišly uspokojit své ego? Nebo myslíte si, že šlo u Pussy Riot o něco jiného než o exhibici svého ega?

Ano, souhlasím, nikdo nemá znesvěcovat a urážet bez důvodu, hrubě a ponižujícím způsobem nikoho. Dokonce bych se mohl lehce přiklonit k názoru Halíka, že některé karikatury by mohly být vnímány přes čáru, a možná se ptát, co se jimi dosáhne mimo toho, že, omluvám se, muslimy nasereme. Podotýkám, že žádná z těch, které jsem viděl, mne nijak nepohoršila, protože byly inteligentní a vtipné. Ale mohu teoreticky připustit, že i kreslíři to mohou přehnat. Někdy.  V žádném případě se ale kvůli jakékoli kresbě nesmí střílet, a my to nesmíme trpět. Ovšem pokud pan Halík kritizuje karikatury, musí říct, že pak nemají co dělat ani Pussy Riot před oltářem pravoslavného kostela. Stejný metr. Stejná pravidla. Kde jsou?

Miloš Zeman to řekl na rovinu - jak o Pussy Riot, tak o muslimech. Pražští intelektuální demokraté Pussy Riot hájili - přesto si dnes neumí představit v muslimské mešitě obdobnou akci. Protože jsou pokrytci, ne demokraté. Účelově využívají Pussy Riot v rétorice proti Putinovi, ale podělali by se strachy, kdyby obdobně demokratický názor na muslimy přišla podobná parta říct do mešity. Není to jasný signál, kdo nás ohrožuje víc?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Zwyrtek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…