On to ten idiot opravdu řekl? Kydání hnoje, výplod nenávisti a postiženého mozku i obrovská porce blbosti. Přední politik TOP 09 to schytal kvůli Rusku

19.02.2015 15:46

ANKETA Šéf jihomoravské TOP 09 Jan Vitula navrhl, aby v souvislosti s děním na Ukrajině byla zrušena dotace Jihomoravského kraje pro dny ruské kultury a ve čtvrtek se v ČT vyjádřil, že by do ČR neměli být vůbec zváni ruští umělci.

On to ten idiot opravdu řekl? Kydání hnoje, výplod nenávisti a postiženého mozku i obrovská porce blbosti. Přední politik TOP 09 to schytal kvůli Rusku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Židlochovic Jan Vitula

Vitula to vysvětlil slovy: „Je dobré jasně říct ruským občanům: Nezlobte se, ale pokud váš prezident a vaše orgány budou na Ukrajině páchat to, co tam páchají, tak prostě nejste zváni.“

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak se dívají na Vitulova slova. Drtivá většina politiků si klepe na čelo, a to i těch, kteří Rusko jinak ostře kritizují.

Agresorem není Putin, ale Kyjev

„Pan Vitula má jistě na tento názor nárok, ale zásadně s tím nesouhlasím. Pro mírové nebo diplomatické řešení vždy platí, že je nutné mluvit, komunikovat a hledat řešení. Jeho návrh vede jen k neporozumění a navíc zakrývá pravou příčinu problému a tou je, že kyjevské vedení útočí na vlastní obyvatelstvo armádou a bere vlastním lidem rodný jazyk,“ řekl redakci předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Já bych měl obavu, že by jiná země prohlásila: ´pokud Váš prezident bude takto mluvit o Ukrajině, nejste u nás zváni. Krom toho miluji ruskou kulturu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Ten pán se zřejmě pomátl. To je, jako bychom řekli, že nebudeme na akce pouštět členy či voliče TOP 09, protože jejich šéf Kalousek spáchal tu či onu blbost. Ruská kultura je víc než geopolitické hrátky a patří po staletí k evropské špičce. Bez ohledu na pana Vitulu je třeba lidi spojovat, nikoli štvát proti sobě. Jen hloupý člověk si přeje zvyšovat zlobu mezi národy. Dnes je třeba naopak dialog, diskusi posilovat na všech úrovních, pokud nechceme dospět k válce. Navíc původcem celého problému a tím i agresorem není Putin, ale Kyjev, který se pokouší dobýt území ukrajinských Rusů, kteří nechtějí žít ve státě ovládaném nacionalisty a fašisty,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Nevím, co mají zrovna ruští umělci společného s tím, co se děje na Ukrajině. Neměli bychom se uchylovat k takovým hloupostem,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

On to ten idiot opravdu řekl?

„Nejsem příznivcem takových gest. Je potřeba se vymezovat vůči vměšování Ruska do dění na Ukrajině, nikoli však rozdmýchávat protiruské nálady. Mně vadí Rusové, kteří jsou ´na dovolené´ na východní Ukrajině, ne ruští turisté u nás,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) má na tuto věc jiný názor: Princip kolektivní viny je nepřijatelný, odpovědnost je vždy individuální. Kdyby se s námi v době totality "Západ" nebavil a všechny nás považoval za komunisty, tak bychom dodnes nejspíše žili v totalitním režimu. Nelze navíc ani souhlasit s politizací kultury. Je proto opravdu třeba rozlišovat, generalizace je nebezpečná a zavádějící."

Ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD na dotaz nereagovali.

„On to ten idiot opravdu řekl? To je neuvěřitelné, to je neuvěřitelné. To je fakt debil. Po roce 1968 nikoho nenapadalo, že by neměli pozvat například Svjatoslava Richtera. To je naprosto šílené barbarství. TOP 09 mě nezklame nikdy, ale tohle je tak velká porce blbosti, že nenacházím slov. Ruská kultura patří mezi evropskou špičku. To je nenávistné nesmyslné štvaní,“ řekl redakci pohoršeně europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Zastupitelstvo Jihomoravského kraje svůj názor vyjádřilo jasně většinovým rozhodnutím – hloupý nápad Jana Vituly a TOP 09 trestat ruskou kulturu za aktuální mezinárodní situaci Jihomoravský kraj nesdílí, na Čajkovského ani ruský balet sankce zavádět nebudeme,“ sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

„Pan Vitula naštěstí nebude o dotaci rozhodovat a proto může jenom, omlouvám se za ten výraz, poštěkávat. Toto jeho vidění světa, tyto jeho názory jsou pro mne nepřijatelné a je třeba je odmítnout. Jejich průchod by znamenal obnovení železné opony a novou studenou válku. Pan Vitula asi neví, že za prezidentem Putinem stojí přes 80 procent Rusů a že to nebude mít důvod v jeho krásných modrých očích. Pan Vitula asi neví, jak začínal ve třicátých letech minulého století v Německu národní socialismus. Připomenu – na počátku bylo označení jedné skupiny obyvatel a prohlášení je za nežádoucí. Jak to dopadlo, to všichni víme. Je mně líto, ale z podobného myšlení a vidění světa vzešel fašismus,“ sdělil redakci předseda SPO a senátor Jan Veleba.

 „Nesouhlasím. To budeme zítra pálit kniha od Puškina a Dostojovského?“ ptá se senátor a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek z KDU-ČSL.

Již neexistuje SSSR a jeho ´vývoz proletářské kultury´

„Zásadně s ním nesouhlasím. Ruská kultura patřila v některých oblastech ke světové špičce. Naopak oboustranná výměna kulturních akcí může vést ke kultivaci politiky a politiků na obou stranách. Již neexistuje SSSR a jeho ´vývoz proletářské kultury´ a povinnost občanů účastnit se internacionálních akcí. Pan Vitula nemusí jít na ruský balet, ale neměl by to znemožňovat těm, kteří na něj jít chtějí,“ uvedl poslanec ODS Pavel Blažek.

„Chápu to rozčílení pana Vituly, ale dotaci na kulturu bych nerušil. Rusové za svého prezidenta nemohou. Ba naopak bych Rusy pozval a vysvětlil jim náš názor. Je to příležitost,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Fanatiky nemám rád a tato hloupost fanatismem silně zavání. On asi neví, že to byli fašističtí pohrobci Bandery, kdo prohlásil, že oni Minské dohody neuznávají a válčit budou dál. Asi mu nedochází, kdo vyvolal vraždění v Kyjevě a že tam do policistů nestřílel Putin. Že asi nikdo z nás i přes dokonalost kosmického sledování, neviděl žádné fotografie dodávek ruských zbraní, zejména těžkých, na východ Ukrajiny. Měl by si nechat vysvětlit, co východní vzpouru vyvolalo. Je zajímavé, že nevolá po potrestání viníků vraždění v Oděse a podobně. Je to hloupost. Při kvalitách ruských umělců by na takové hloupé rozhodnutí doplatili diváci z Jihomoravského kraje. Je to pěstování protiruské nenávisti. O to více se v TOP 09 pěstuje podlézání Američanům a Němcům. A český národ je topce ukradený. Klidně by nás nahnali na jatka války, abychom krváceli za zájmy amerických miliardářů,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

Chcete se vrátit do ruského područí jako před rokem ´89?

„Na hloupé výroky pana Vituly nemá snad ani smysl reagovat. Politici už mnohokrát prokázali, že dokáží nadělat svou hyperangažovaností více škody než užitku, například ublížením celé jedné generaci sportovců, jimž se zakázalo prvně jet na olympiádu do Los Angeles. Čajkovskij na Ukrajině neválčí, Šostakovič také ne. Popravdě stále ještě ani nikdo nedokázal přímou účast Rusů na Ukrajině. Nechme lidi udělat si vlastní názor,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

„Pro ekonomické i politické sankce jsem jednoznačně, do blokace kultury bych asi nešel, Dostojevského do regálu ´libri prohibiti´? Zakázat hrát Šostakoviče? Kádrovat etnický původ sólistů opery, kteří zdaleka nejsou jen Rusové (byť třeba loni na závěr krumlovského festivalu Václav Klaus označil i Ukrajince, Tatary či Gruzíny, pokud si správně pamatuji tu konkrétní pestrost vystupujících, za Rusy jen proto, kde kmenově zpívají)? Rusku by měly být stanoveny jasné mantinely politické a ekonomické, ale kulturu bych ve stejném chlívku a na stejné podestýlce nedržel,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Naprostý souhlas s Vitulou. Chování Ruska je neomluvitelné a pokud ho budeme tolerovat, máme se na co těšit i v naší zemi. Říci Rusům ´takhle ne´ je minimum, co můžeme pro krvácející Ukrajinu udělat. Vůbec se mi nelíbí koketování Zemana a ČSSD se současným Ruskem. Na to jim mandát voliči nedali. Tahle parta nás vrací na východ. Bojím se vytváření podmínek pro hybridní válku ve střední Evropě. Asi by to chtělo nové volby s jasnou otázkou pro voliče: ´chcete se vrátit do ruského područí jako před rokem ´89?´To, co předvádí vláda a někteří další politici, je na hraně katastrofy pro naši zemi. Asi by alespoň některá média měla psát, co nám hrozí,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi představitelé TOP 09 dnes nemají jiné téma, jak se zviditelnit: „Nicméně politikou ČSSD není přilévání oleje do ohně. Opravdu nevím, co má kultura společného s děním na východní Ukrajině, a proto považuji podobné návrhy za návrat do dob studené války. Východiskem je dodržování příměří a plnění opatření přijaté dohody Minsk 2. Jsem pro diplomatické řešení. Že si to vyžádá značné úsilí, nemusím připomínat. Ale chrastění zbraněmi ničemu nepomůže. Zástupci TOP 09 by spíše měli zpytovat svědomí za stav naší armády.“

„K dotaci Jihomoravského kraje se mohu vyjádřit jen těžko, neboť o dané akci nevím. Rusové by měli z Evropy a civilizovaného světa dostat jasný signál, že válka a okupace jsou nepřijatelné a vyřazují Rusko ze slušné společnosti. Aplikujeme ekonomické sankce, které jsou účinné. Zvaní ruských umělců ponechávám na zvážení organizátorům. Pozvala bych ty ruské umělce, kteří podporují právo Ukrajiny na svobodné rozhodování o své zemi,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Výplod nenávisti a postiženého mozku. Pan Vitula by se měl léčit

„Znám pana Vitulu už hodně dlouho a moc mě z toho, co vyprodukuje, už nepřekvapí. Ale toto je výplod nenávisti a postiženého mozku. Pan Vitula by se měl léčit. Ale na druhou stranu je to názor představitele TOP 09, a tak se nelze ničemu divit,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je vidět, že blbců je v téhle zemi pořád ještě dost!“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil.

„Že bychom na ohnivé hranici pálili spisy Dostojevského a Tolstého?“ reagoval stručně senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Válečnická rétorika TOP 09 je přece již dlouhou dobu známa. Pan krajský předseda si jistě svým vystoupením ve své partaji šplhne. Obávám se, že topáci již nemají veřejnosti cokoli jiného nabídnout. Nemají jiné téma, prostě vyhořeli. Je smutné, že mají nápady tak podobné době nedávno minulé. Když se kvůli politice nejezdilo ani na olympiády. Já si naivně myslel, že tohle je už dávno za námi. Na ČT 24 jsem zmíněné vystoupení moravského elegána viděl. Ve vší úctě, přišlo mi dosti trapné. Ale jeho zmínka o každodenním klanění pana prezidenta Kremlu byla již vůbec za hranicemi vkusu a slušnosti. Zvláště od údajně konzervativního demokrata. Netvrdím, že vše, co pan prezident činí, dobře činí, ale je to přímo a svobodně zvolená hlava mého státu. Politický profesionál a osobnost. Snad i on má právo na svůj názor. Nesouhlas se jistě dá vyjádřit i kultivovaně. Kydání hnoje a urážky nejsou můj styl. Já konzervativní jsem,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Obsah dobrý, forma špatná,“ reagoval stručně poslanec ANO Miroslav Janulík.

Ten výrok je tak trochu ukázkou malosti regionálního politika

„Zdá se, že se jedná o hysterickou reakci. Tento muž by zřejmě zakázal německé kancléřce Merkelové či francouzskému prezidentu Hollandeovi jednat s prezidentem Putinem. Ten výrok je tak trochu ukázkou malosti regionálního politika,“ myslí si o Vitulovi poslanec ČSSD Milan Urban.

„V tom případě bych minimálně stejné sdělil prezidentu ukrajinskému a vůbec bych obecně – nejenom ve vztahu k Ukrajině – toto sdělil především tomu americkému a všem válečným štváčům. A že jich je dost,“ říká poslanec Karel Fiedler zvolený za Úsvit.

"Nemyslím si, že je to cesta kupředu. Proč začínat kulturou? Neměli bychom dle toho pána přestat brát plyn z Ruska? Ať jim ukážeme," smál se Vitulovi senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Veřejný činitel by neměl být popleta a plést si kulturu a uměleckou tvorbu lidí, etnik a národů s aktuální neoblibou té či oné politiky nebo politiků,“ míní senátor za ČSSD Jan Žaloudík.

„To nestojí ani za komentář,“ reagoval stručně poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Ruskou armádu na území Ukrajiny nikdo neviděl a i velení „antiteroristické operace“ (ATO) prohlašuje, že s pravidelnou armádou Ruské federace nebojuje. Putin se ani zdaleka nechová v duchu vyhlášení prezidenta Obamy o zásahu kdekoli na světě. Pan Vitula se zjevně snaží vyrobit nového nepřítele tam, kde není,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím, že pan Vitula se mýlí. Bojovat proti ruské, americké či západoevropské kultuře je nesmysl a řešení současného konfliktu na Ukrajině spočívá v něčem úplně jiném,“ říká poslanec Úsvitu Radim Fiala.

„Kultura vždy lidi spojuje, a tak si myslím, že tento návrh nemá racionální jádro,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Nesouhlasím s takovým přístupem, mohl by jít až do extrému v podobě zákazu ruských autorů nebo jakéhokoli umění a umělců z Ruské federace. A ptám se: kde až to bude mít konec?“ reagovala poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Vladimir Putin používá úplně stejné metody, jako Hitler při zabírání našeho pohraničí

TOP 09 dlouhodobě vyzývá k nejrůznějším sankcím proti Rusku v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Brněnská organizace strany si například hodlá na jednání krajského zastupitelstva stěžovat, že kraj podporuje dvěma sty tisíci korunami Dny ruské kultury. Návrh odsunout udělení dotace na tento projekt vysvětloval předseda krajské organizace TOP 09 Jan Vitula, podle kterého by v době, kdy západní svět přijímá proti Rusku ekonomické sankce, neměla být ruská kultura takto podporována.

Předseda jihomoravské Topky však na svém požadavku trvá. „Je dobré si uvědomit, že to je něco podobného, jako kdybychom v létě 1938 pořádali Týden německé kultury,“ přirovnal. Pokud by se někomu zdálo přirovnání přehnané, měl by si prý uvědomit, že „Vladimir Putin používá úplně stejné metody, jako používal Adolf Hitler při zabírání našeho pohraničí“. S naší historickou zkušeností bychom prý měli být na tyto věci mimořádně citliví.

Redaktorku zajímalo, zda Vitula ruskou kulturu vnímá výhradně jako ruskou propagandu. Topkař k tomu řekl, že ruskou kulturu považuje za velmi kvalitní. „Ale prostě si myslím, že v této době bychom sem neměli vozit ruské umělce, aby nám předváděli ruskou kulturu,“ vysvětlil. Kulturní výměna se podle něj dá odložit na dobu, až se uklidní situace na Ukrajině. Následoval dotaz, zda by se bojkot měl týkat též ruské opozice, která je velmi často umělecky činná. „Ruské disidenty můžeme pozvat i jinou cestou a nemusíme tu k tomu předvádět ruskou kulturu,“ objasnil Vitula.

Problém je podle něj především v tom, že Vladimir Putin má v Rusku neuvěřitelně vysokou podporu, v čemž opět vidí paralelu s Hitlerem v roce 1938. „Je dobré jasně říct ruským občanům: Nezlobte se, ale pokud váš prezident a vaše orgány budou na Ukrajině páchat to, co tam páchají, tak prostě nejste zváni,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…