Posereme se pokaždé ze základny USA? Tyjátr, blbiny, kocourkovština. Karel Schwarzenberg nám sdělil upřímná slova o NATO a průjezdu konvoje

24.03.2015 7:21

ROZHOVOR. Je to kocourkovština, říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na hysterii komunistů a dalších proruských iniciativ, která vznikla kolem průjezdu konvoje NATO přes Českou republiku z Pobaltí a Polska do Německa. „Všude v Evropě je to naprosto normální, že se přesouvají vojenské oddíly, a tady se z toho najednou dělá takový tyjátr,“ říká v rozhovoru pro Parlamentní listy exministr zahraničních věcí. Svědčí to podle něj o tom, kolik je u nás činných ruských agentů.

Posereme se pokaždé ze základny USA? Tyjátr, blbiny, kocourkovština. Karel Schwarzenberg nám sdělil upřímná slova o NATO a průjezdu konvoje
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Karel Schwarzenberg navštívil pivnici Praha ve Strážnici

Kolem vojenského konvoje amerických jednotek, které se účastnily vojenského cvičení v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku, vypukly v České republice obrovské vášně, hlavně ze strany komunistů a jejich příznivců, kteří chtějí průjezd vojenských jednotek NATO dokonce blokovat. Co si o tom myslíte?

Považuji to za kocourkovštinu. Přesun těch oddílů přes Českou republiku je spíš symbolický. Je to demonstrace solidarity, symbolický čin, který naznačuje stoprocentní podporu spojenectví.

K boji proti průjezdu vojáků NATO vyzývají současní i bývalí politici, třeba bývalý senátor Jiří Vyvadil ve facebookové skupině Neprojdou. Přitom právě Vyvadil podle senátních dokumentů hlasoval v roce 1998 pro vstup Česka do NATO, označil to tehdy jako bezpečnostní pojistku proti Rusku. Není to zvláštní?

Vyvadil je známá firma. Podívejte se, když člověk žil v Evropě, já jsem měl to štěstí, že jsem žil na Západě, ví, že všude je naprosto normální, když v jakékoli alianci probíhají alianční cvičení, že se pak přesouvají oddíly. A tady se z toho najednou dělá takový tyjátr. Svědčí to o tom, co všichni víme, kolik je u nás činných ruských agentů, kteří tohle způsobili. Nestojí za to se nad tím rozčilovat. V této situaci je to také dobrý signál. Je to opravdu jedinečná kocourkovština.

Někteří kritici NATO přicházejí s nesmyslnými závěry, že někdo chce tady vyvolat záměrně napětí s cílem, aby tady pak američtí vojáci zůstali. Co takovým konspiračním úvahám říkáte?

Oni tady nezůstanou, i když tady bude napětí. To jsou s odpuštěním všechno blbiny. Lidi nevědí, co by fungovalo a co ne. Je to opravdu především důkaz naší malosti a neznalosti toho, co je všude v Evropě běžné.

Dokážete pochopit, že někdo dokáže několikadenní průjezd amerických jednotek ze cvičení v Pobaltí a Polsku srovnávat s vojsky Varšavské smlouvy, které k nám vpadly bez pozvání v roce 1968 kvůli naší vnitropolitické situaci a zůstaly tady přes dvacet let?

Máme tu podobné procento komunistů, jako bylo v šedesátých, sedmdesátých letech v Itálii nebo Francii. A i když v Německu byly nacionalistické strany po druhé světové válce zakázané, více či méně se k tomu dědictví hlásilo asi také podobné procento lidí. Takže to, že komunisté tady jsou, je normální následek komunistického režimu, je to stejné číslo jako počet příznivců, který zbyl v Itálii po fašistech a v Německu po nacistech. Takže to mě nerozčiluje. Pro komunisty je prioritou solidarita s Ruskem, nikoli jako svého času vytvoření nějakého levicového prostoru, což je také docela sranda. Nadále se řídí tím, jako v době hesla Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak, že to, co se řekne v Moskvě, platí. Ačkoliv je v Rusku dnes úplně jiný režim než dřív, je tam nestydatý oligarchický kapitalismus, a když ho podporují naši komunisti stejně jako jistí pravičáci, připadá mi to jako komická scéna.

Jak vnímáte opačné iniciativy jako vítání amerických jednotek, ale hlavně protest proti těm, kteří průjezd americké kolony chtějí blokovat, aby bylo vidět, že tady nejsou jen ti, kteří si průjezd jednotek NATO a vlastně i vojensko-politické spojenectví se Spojenými státy a západní Evropou v rámci Severoatlantické aliance nepřejí?

Bohudíky za takové iniciativy. To, že se někdo hlásí ve jménu zdravého rozumu proti příliš otevřené blbosti, je celkem pochopitelné. Ale každý má právo demonstrovat. To nikdo nemůže popírat.

Mluví se o tom, že Američané uvažují kvůli hrozbě z Ruska o zřízení trvalé vojenské základny ve východní Evropě. Některé země už se hlásí o to, aby to bylo právě na jejich území. Měli bychom se také snažit, aby byla základna zřízena právě u nás? Byl byste pro, aby tady byli američtí vojáci pro zvýšení naší bezpečnosti?

Určitě by nám to neškodilo. Američané budou mít samozřejmě větší zájem, aby základna byla trošku více na východ, ale bylo by poněkud trapné, kdyby nikdo v České republice nebyl pro. I to je prokázání solidarity, a to samozřejmě z obou stran. Když se tomu vyhneme, nebo se pokaždé posereme, je to možný, ale bohužel smutný přístup.

Někteří američtí odborníci varují před tím, že vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jsou dnes na bodu mrazu a že jsme blíž než kdykoli předtím válečnému, dokonce jadernému konfliktu, protože prý komunikace mezi představiteli těchto států vůbec nefunguje. Sdílíte tyto obavy?

Ne. Není pravda, že komunikace zamrzla, to jsou kecy. Probíhá samozřejmě velmi živá komunikace, protože ze zásadních důvodů, už i bezpečnostních, probíhat musí. Jsou končiny světa, kde existují stejné zájmy, proto komunikace je a probíhá na různých úrovních, mezi ministerstvy zahraničí, úředníky, diplomaty apod. To, že oba nejvyšší představitelé zaujímají hrozivé politické postoje, k takovým politickým situacím patří. Ale nevidím, že by někdo mohl mít jakýkoli zájem na jaderném střetu.

Považujete to tedy jen za poplašné zprávy, podle Vás není politická situace tak vážná, jak to vypadá?

Situace je vážná, ale myslím, že nehrozí jaderné ohrožení, poněvadž oba představitelé těchto velmocí vědí, že by byli sami zničeni. Ví, že by na použití jaderných zbraní strašně doplatili, to ví nejen Amerika a Rusko, ale i Francouzi, Velká Británie a další země, které mají jaderné zbraně. Myslím, že je jaderný konflikt vyloučen. Ale obávám se, že jiné formy války budou. Byly v dějinách vždycky, existovalo zatraceně málo období v historii, kdy žádné války nebyly, takže takové podprahové války, jako vede teď Rusko proti Ukrajině, které nepřekročí tu intenzitu a velikost, aby se tím velmoci zabývaly, budou ještě nějaký čas probíhat. Dokonce mohou být i silnější, co já vím. Nevěřím, že by se Vladimir Vladimirovič Putin úplně vzdal Ukrajiny, takže se bude pokoušet různými prostředky, třeba i ozbrojenými, Ukrajinu si podmanit.

Byl byste v této souvislosti pro to, aby Západ vyhověl Ukrajině, která žádala o pomoc, a pomohl vyzbrojit ukrajinskou armádu? Nebo se také obáváte, že by to byla další provokace Ruska, která by vedla k eskalaci napětí?

Já toho názoru po pravdě řečeno nejsem. To velmi úspěšně všem namluvili Rusové, ono by to situaci nijak nezhoršilo. I když je mi také jasné, jaký argument se proti tomu uvádí, že samozřejmě ukrajinská armáda nemá šanci porazit ruskou. Na to je nepoměr sil příliš veliký. Ale čeho může lépe vyzbrojená ukrajinská armáda může dosáhnout, je to, že stálé útoky na Ukrajinu budou příliš drahým sportem pro Rusko.

Mohlo by trochu ovlivnit i veřejné mínění v Rusku, pokud by ve válce na Ukrajině docházelo k nějakým škodám, dokonce ke ztrátám na životech?

K tomu už tam dochází. Každý den tam přijdou o život dva, nebo kolik Rusů tam padne. Ale ruská propaganda je báječná, asi by to zase zneužila proti Ukrajině, protože by dál tvrdila, že na druhé straně jsou fašisté atd., což je samozřejmě blbost, ale na veřejnost to působí.

Když jste mluvil o úspěšné ruské propagandě, která funguje nejen v Rusku, ale i u nás, souhlasíte s názory, že v České republice existuje Putinova pátá kolona i mezi politiky?

Jsou v nejrůznějších skupinách obyvatelstva, takže i mezi politiky mají své lidi. O tom nepochybuji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…