Putin je psychopat a Sobotka se chová jako debil! Umělci a fanoušci knížete v akci

27.09.2014 5:15

Už z mnoha starších rozhovorů ParlamentníchListů.cz s umělci vyplynulo, že mnoho z nich podporuje TOP 09, fandí Karlu Schwarzenbergovi a ukrajinskou krizi vnímají optikou mocenských zájmů Ruska. Viníkem této krize je podle nich totiž ruský prezident Vladimír Putin. „Mně prezident Putin připadá jako psychopat, jednání s ním nemají žádná pravidla, on vše dokáže porušit,“ uvedla na vrub Putina v těchto dnech herečka Daniela Kolářová. Ovšem i na právě proběhlou kauzu „komunistického fízla“, jíž rozpoutal ve sněmovně druhý muž "topky" Miroslav Kalousek, má svůj osobitý názor.

Putin je psychopat a Sobotka se chová jako debil! Umělci a fanoušci knížete v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Již delší čas podporují stranu TOP 09 a mají rádi hlavně předsedu Karla Schwarzenberga. Před každými volbami navíc promlouvají k voličům i přes webovou stránku TOP 09. Umělci a známé osobnosti. Co si myslí o ukrajinské krizi a hlavně o přitvrzení protiruských opatření? Na to se jich v těchto dnech otázaly ParlamentníListy.cz, a to jen pár týdnů před komunálními a senátními volbami.

„Já se nechci moc plést do politiky, pak se to využije proti mně. Jsem jen moc šťastná, že Jiří Pospíšil (nynější europoslanec zvolen za TOP 09 – pozn.red.) je mým přítelem a všechno, co on v politice rozhodne, tak já s tím souhlasím,“ řekla ParlamentnímListům.cz namísto odpovědí sběratelka umění a galeristka Meda Mládková, která od roku 1948 žila v exilu, mimo jiné ve Švýcarsku a v USA, do ČR se vrátila v listopadu 1989.

„Co se ale strany TOP 09 týče, tak tam mám ráda hlavně předsedu Karla Schwarzenberga, kterého znám už třicet let. On mě vždycky podporoval a já jej také,“ uvedla pak Mládková k hlavnímu stranickému pilíři. Prý Schwarzenbergovi moc držela palce v prezidentských volbách.

„Miroslava Kalouska ale vůbec neznám, bohužel. On se angažuje v TOP 09? Odpusťte, já se angažuji jen za lidi, které skutečně znám,“ sdělila překvapivě Mládková, když byla tázána na to, s jakými pocity sledovala čtvrteční dění v parlamentu, kde se jednalo o možné omluvě bývalého ministra financí Kalouska ohledně jeho urážky vůči komunistovi Zdeňkovi Ondráčkovi. Kalousek totiž nazval Ondráčka komunistickým fízlem a mandátový a imunitní výbor sněmovny jej vyzval, aby se Ondráčkovi za to omluvil. Ovšem Kalousek tak učinit nechtěl.

„Tyto věci opravdu nesleduji,“ namítla na to Mládková.

„Já myslím, že situace v Rusku je nepřehledná...Rusku a Rusům se musíme umět bránit. Jsem dokonce přesvědčená o tom, že až jednou budu mrtvá – je mi ale už 95 let – tak tady jednou bohužel budou Rusové. Mladí lidé si toto musí uvědomit, a musí umět být vlastenci,“ dodala pak na vrub dotazu ohledně možných sankcí proti Rusku.

„Paní Meda Mládková zná Karla Schwarzenberga dlouhou dobu. Ona se s ním přátelila ještě v době, kdy tady panovala komunistická diktatura. Karel Schwarzenberg za ní byl několikrát ve Washingtonu, jezdil za ní i na letní sídlo na ostrov Saint Thomas. Takže za tím, proč podporuje TOP 09, je třeba cítit silnou vazbu a dlouholeté přátelství mezi těmi dvěma. Ona navíc Karla Schwarzenberga podporovala i v prezidentských volbách,“ dodal pak na vysvětlenou pro ParlamentníListy.cz europslanec Jiří Pospíšil.

Kolářová: Putin snad ani není normální člověk!

Herečka Daniela Kolářová pro web strany TOP 09 nedávno uvedla: „Právě teď v souvislosti s událostmi na Ukrajině si musíme být vědomi faktu, že Evropa končí na hranicích Slovenska s Ukrajinou. Chceme patřit do Evropy a sdílet její etické i ekonomické hodnoty.“

Pro ParlamentníListy.cz se ale Kolářová o Rusku rozhovořila o něco více. „Mám také za to, že největší nebezpečí hrozí pro naši zemi – ale i pro celou Evropu – právě z Ruska. Je to imperiální mocnost a mne navíc prezident Putin připadá jako psychopat, to není normální člověk, jednání s ním nemají žádná pravidla, on vše dokáže porušit. Na své straně má ovšem obrovský ruský národ, ale myslím si, že to je jenom proto, že lidem jejich vláda lže. Proto pak i obyčejní lidé fandí Putinovi, myslí si, že Ukrajinci jsou jenom fašisté, což je hnusné,“ zmínila herečka.

„Já jsem k této straně přilnula hlavně proto, že mám ráda Karla Schwarzenberga,“ rozpovídala se herečka i o tom, komu vlastně v rámci TOP 09 fandí.

„Pan Kalousek je osoba zvláštního ražení, je to velice kontroverzní člověk, kdy dokonce dokáže být velice vtipný. Podle mě má v kauze ´komunistický fízl´ pravdu. Pan Ondráček se ale brání tím, že nebyl fízl, pouze příslušník SNB. Co k tomu říci, když nám všem to tak nějak dost splývalo? Na druhou stranu zase ale mají pravdu ti odpůrci, kteří tvrdí, že se to dalo tomu komunistovi říci elegantněji. Ovšem i tak panu Kalouskovi dávám za pravdu,“ uvedla Kolářová.

Nakonec se vyjádřila i k tomu, jak ona, coby herečka, která v roce 1989 objížděla se svými hereckými kolegy různá města a továrny v rámci tzv. sametové revoluce, cítí pětadvacetiletý vývoj naší země. Naplnily se tehdejší proklamace a sny?

Myslela jsem si, že jsme chytřejší

„Tak samozřejmě, že u nás všech přišlo velké zklamání. Já osobně jsem si myslela, že jsme jako národ chytřejší, ale ono se ukázalo, že jsme spíše hamižnější. Asi jsme byli už moc poznamenaní totalitou a tím strašlivým materialismem, který naučil lidi jen krást, takže se to pak divně rozvinulo. Mám navíc za to, že ani spousta lidí to tehdy nemyslela poctivě s tím názorem, jaké u nás vybudujeme ´Švýcarsko´. Pro mě je to tak v tomto směru strašlivé zklamání. V každém případě jsem ale ráda, že se to vůbec stalo, jsem ráda nejvíc za tu nejhlavnější věc, že vypadla z vedení státu vedoucí komunistická strana. Co si matně pamatuji, tak zvláště v devadesátých letech sem k nám jezdilo mnoho lidí, kteří nám radili – i co se týče zákonů – abychom jejich chyby neopakovali. Já osobně bych bývala byla pro to, kdybychom u nás převzali víc věcí ze švédského modelu, mám totiž dojem, že se v těchto zemích tolik nekrade, jako u nás....Co dodat? Prostě je to vše jiné, než jsme si představovali,“ dodala Daniela Kolářová.

Spisovatel a scénárista Jiří Stránský kdysi zmínil, že naše země spíš patří mezi ty, které by své hmotné nebohatství měly Evropě vyvažovat bohatstvím ducha a to zvláště poté, co nás v Evropském parlamentu reprezentoval hrdina Sovětského svazu a jeho další kolegové.

Chová se jako de....

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí
„Píšu scénář, a tak se nemohu rozptylovat. K volbám se ale už nevyjadřuji, neboť mnohokrát jsem se k nim vyjádřil a to dokonce i veřejně,“ řekl ParlamentnímListům.cz nyní Stránský, u jehož jména je na webu TOP 09 napsáno: „Opovrhující nenávistí, závistí, touhou se mstít za ztrátu základních lidských vlastností: úctu k názoru druhého, alergii na lež a podvádění všeho druhu, které nám v těchto dnech předvádí nový car Rusi.“

„Já jsem člověk, který stojí za Ukrajinou a to vám musí stačit,“ odvětil ale Stránský nyní na dotaz, jak vnímá celou ukrajinskou krizi a co si myslí v rámci této krize o počínání ruského prezidenta Vladimíra Putina.

„Musím jenom dodat, že se Sobotka chová jako debil,“ řekl ParlamentnímListům.cz nakonec spisovatel ohledně chování premiéra Bohuslava Sobotky, který na summitu EU v srpnu nechtěl okamžitě potvrdit další přitvrzení protiruských opatření, za což jej následně v české Poslanecké sněmovně ostře kritizovala ODS a také TOP 09.

Herečka, zpěvačka, televizní i rozhlasová moderátorka Pavlína Filipovská (dcera herce a dabéra Františka Filipovského) už kdysi řekla ParlamentnímListům.cz, že podporuje TOP 09 hlavně kvůli Karlu Schwarzenbergovi a že je silně proti názoru premiéra Bohuslava Sobotky, jenž je proti sankcím vůči Rusku, a navíc se Sobotkou nesouhlasí ani v jeho názoru na umístění vojsk NATO na našem území.

„Kdo zažil ruskou okupaci tady, tak ví, že to byla ošklivá zkušenost a hlavně bezmoc - nebudeme si kolem toho nic nalhávat, jsou tady stále v našich pamětech špatné vzpomínky...,“ vysvětlila před časem Filipovská ParlamentnímListům.cz na dotaz, proč ona říká ano na umístění vojsk NATO na našem území.

Ukrajinská krize ji prý rozhodně nenechává chladnou. Podle ní rozhodně nese velký podíl na rozpoutání této krize ruský prezident Vladimír Putin.

„Kdo před touto agresí vůbec může zavírat oči? Vždyť je to otevřená ruská agrese a už se jim to přece povedlo na Krymu, v Gruzii...těm se povede cokoliv, neboť mají vojenskou přesilu. U nich se musíme podle mého soudu bát vždy, i kdyby měli jen v kapse dlažební kostku. Oni si totiž neváží života, mnohdy ani vlastního, natož aby si vážili života druhých lidí. Nějaké hodnoty, kterých si vážíme my, tak Rusové snad ani neznají a to přesto, že říkají, že mají nějakou demokracii v zemi. To slovo je ale pro ně zřejmě cizí,“ pronesla tehdy také Filipovská.

„S tím vším souhlasím i dnes, já v názorech necouvám. Rozhodně za vše na Ukrajině mohou Rusové,“ řekla nyní ParlamentnímListům.cz Filipovská a dodala: „Stále mám ráda stranu TOP 09, budu tedy její představitele volit i v nadcházejících komunálních volbách a ve volbách do Senátu.“

Herec a člen divadla Járy Cimrmana Petr Brukner ParlamentnímListům.cz řekl, že má stranu TOP 09 rád dlouhodobě, v oblibě má ale hlavně – jako ostatně mnoho jiných jeho hereckých kolegů – někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

„Budu proto v nadcházejících volbách volit kandidáta TOP 09,“ zmínil redakci a slíbil, že odpoví na dotazy, které jsme mu zaslali e-mailem počátkem týdne. Do uzávěrky tohoto článku ale tak nestačil učinit, proto připojujeme pouze slova, která zmínil v souvislosti s ukrajinskou krizí pro web TOP 09:

„Každý soudný Evropan, tedy i Čech, když sleduje dění na východ od nás, si musí uvědomit, že největší nebezpečí Evropě hrozí z východu. Ať je to ruský nacionalismus nebo islámský fundamentalismus. Je tedy nutné, aby Evropa byla proti těmto vlivům jednotná a silná....Já chci žít jako Evropan a ne jako občan jakéhosi ruského satelitu.“

Ani od herce a režiséra Antonína Procházky se ParlamentnímListům.cz nepodařilo získat odpovědi k aktuálnímu politickému a mezinárodnímu dění. "Jsem stále v běhu, mám hodně práce, až později," řekl ParlamentnímListům.cz herec a odkázal na to, co řekl v rámci webu TOP 09 jako silný fanda topky.

„Být plnohodnotnými, aktivními, loajálními a pracovitými členy Evropské unie je pro naši zemi životně důležité. To se ukazuje zvláště v poslední době, kdy se začíná rozpínat ruský imperialismus. Naše budoucnost je společná Evropa. Vždyť jsme, jak se traduje ´její srdce´. A k tomu, aby správně bilo, mohou přispět všichni. Stačí si zvolit ty správné lidi. Mám za to, že TOP 09 vybrala ty nejschopnější. - k tomu bych víc nedodával," uvedl pro web Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…