Schwarzenberg: Mám strach, že se poděláme. Putin po Ukrajině půjde na nás. Není blázen jako Hitler, dobývá kousek po kousku. Příměří? Kecy

03.10.2014 7:52

Současného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga zastihla sametová revoluce před pětadvaceti lety v Maďarsku. Pro ParlamentníListy.cz přiznal, že po odchodu rodiny z Československa v roce 1948 si v určité době myslel, že se trvalého návratu do svobodné vlasti už nedožije. Koncem roku 1989 proto zažíval báječný pocit. Z porevolučního vývoje ho nejvíce štve, že se v naší zemi všude krade. Příměří mezi Ukrajinou a Ruskem označil za podvod.

Schwarzenberg: Mám strach, že se poděláme. Putin po Ukrajině půjde na nás. Není blázen jako Hitler, dobývá kousek po kousku. Příměří? Kecy
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Karel Schwarzenberg navštívil pivnici Praha ve Strážnici

V osmačtyřicátém roce byla vaše rodina vyhnána z tehdejšího Československa. Věřili jste, že se ještě někdy vrátíte?

No, my jsme odešli sami, protože byl nejvyšší čas. Jinak by otec skončil v šatlavě. Nejdříve jsme věřili, že se vrátíme. Připouštím ale, že potom jsme se dlouhý čas obávali, že už to nezažijeme.

Kde jste se dozvěděl o tom, co se děje v Praze v listopadu roku 1989?

To jsem byl právě v Maďarsku poblíž Debrecenu. Bylo tam možné chytit Československou televizi. Najednou za mnou někdo přišel, abych se přišel podívat na televizi, že se v Praze něco děje.

Kdy jste se sem potom dostal?

Asi za týden.

Jaký to byl pocit?

Báječný, protože jsem už věděl, že tady zůstanu a také to tak bylo.

V co jste při revoluci doufal?

Že budeme mít svobodu, což bylo to nejdůležitější, a doufal jsem, což se ostatně také podařilo, že odtáhnou sovětské oddíly, které byly všude. To bylo vlastně to nejdůležitější.

Jste spokojený s porevolučním vývojem v naší zemi?

Ne!

Co vám nejvíce vadí?

Že se o sto šest všude krade! To mi vadí…

Neměla být po revoluci zakázaná Komunistická strana Československa?

To je věc názoru. Myslím, že to nebylo reálné. Buďme sami k sobě upřímní, kolik lidí tou stranou prošlo a bylo nějak spojeno? Bylo jich prostě velmi mnoho. Myslím, že to nebylo nikdy realistické, aby byla zakázaná.

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Jak se díváte na to, že opoziční ČSSD i pan prezident Zeman vystupují proti sankcím vůči Rusku?

Je mi to velice líto, protože to, co se děje na Ukrajině, je jako zrcadlo s tím, co se dělo s námi. Argumentace z Moskvy, když obsadila Krym, byla téměř stejná jako když Německo provedlo anšlus Rakouska. Teď je to jako před Mnichovem. V pohraničí Ukrajiny cítí Rusové, že je Ukrajinci utlačují, jako jsme tehdy měli my utlačovat naše nebohé Němce. Je to stejný blábol jako tehdy. Putin je ale velkorysejší a oddíly, které tam nyní dělají ten bordel, jsou Putinem lépe vyzbrojené, nežli Hitler vyzbrojil své lidi. Je to ale stejné, i se stejnou argumentací, a my je necháme ve štychu. Navrhuji, aby se naše vláda omluvila v Paříži a Londýně za výkřik, který jsme Angličanům a Francouzům udělali, že nás v roce 1938 opustili, neboť nyní děláme to stejné. Přesně kopírujeme jejich chování, takže všechny výtky bereme zpátky. Přiznáváme, že oni byli moudřejší, my teď děláme to stejné. Chováme se stejně zbaběle, myslíme pouze na sebe a ne na souseda. To je na tom hrozné…

Myslíte si, že lze rozpínavost Ruska zastavit diplomatickou cestou?

Pouze diplomatickou cestou ne. Řeči o příměří jsou kecy, protože se denně střílí a denně jsou padlí. Bojuje se o letiště v Doněcku. Takové příměří je prostě podvod.

Mohou potom něco vyřešit sankce?

Ano, protože přece jen trochu působí. Jinak už by byli Rusové na Ukrajině s celými tankovými oddíly. O tom jsem přesvědčen.

Je větší hrozba Rusko nebo Islámský stát?

Pro Evropu rozhodně Rusko. Kdybych ovšem bydlel v Dubaji či Jordánsku, tak bych měl větší strach samozřejmě před islámským chalífátem. V Evropě by se ale dalo říct, že to máme přes sousední vesnici. To je něco odlišného. Každý požár je nebezpečný, ale když se rozhoří ve vedlejší vesnici, sousedním okrese, tak je to něco jiného. Mezi námi a Ukrajinou je ještě Slovensko. Pokud by bylo Československo, tak přímo sousedíme. Tady je to něco jiného, protože hoří v sousedství.

Hrozí třetí světová válka?

Myslím, že ne. Putin je velmi chladnokrevný člověk, který umí počítat. To není žádný hysterický blázen, jako byl Hitler. On by chtěl dobýt Ukrajinu, ale počíná si velmi dobře. Kdyby začala velká válka, tak by to byl konec Ruska v dnešní formě. Vynalezl proto podprahovou válku, kdy se snaží dobývat kousek po kousku. Je pravda, že západní mocnosti tuto podprahovou válku neznají. Ony nejsou zvyklé na to, že někdo začne bojovat v sousední zemi s malými velmi dobře vyzbrojenými oddíly a bude obsazovat zemi kousek po kousku. Ony byly připraveny na velkou válku. Teď je to ale něco úplně jiného.

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Už jste toho v životě hodně viděl a zažil, jak si myslíte, že tato situace dopadne?

To ještě nevím. Jsou zde dvě možnosti. Buď po nějakém čase sankce zapůsobí a Putin bude muset couvnout, protože Rusko není hospodářsky silné, ale spíše křehké. Putin všechny peníze strčil do zbrojení, místo aby vybudoval infrastrukturu a alternativní průmysl. Hospodářská situace tam není zrovna slavná. Jedna možnost tedy je, že po nějakém čase budou sankce fungovat a bude se muset stáhnout. Druhá možnost je, že všichni, kdo říkají, ať vezme Ukrajinu čert, my chceme dělat kšefty v Rusku, zvítězí. Pak sebere celou Ukrajinu a potom bude pokračovat dál k nám. To jsou dva možné scénáře… Závisí to jako vždy na nás. Nemám strach před Rusy ani před Putinem. Z čeho mám strach, je naše vlastní předposranost. Z té mám největší strach. Nikoliv z Rusů či jakéhokoliv útočníka, ale že skloníme hlavu, poděláme se a podle toho budeme jednat. Z toho mám doopravdy největší strach.

Sankce ale způsobí problém také našim firmám…

Musíme si připustit, že to, co se děje na Ukrajině, je válka. Když vyšlu ozbrojené oddíly do sousední země a ty tam obsadí velké části území, když se tam střílí, tak je to podle všech klasických definicí válka. Musíme si také přiznat, že válka chce vždy oběti. A toto není válka pouze proti Ukrajině, nýbrž proti celé Evropské unii včetně nás. Začala, když Ukrajina chtěla  podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Když připustíme, že se smí válka dělat vůči někomu, kdo s námi chce podepsat dohodu, tak tím prakticky kapitulujeme. Dokud se válka odehrává tak, že ztratíme půl procenta HDP, tak zaplať Bůh! Udělám pouť na Hostýn a poděkuji pánubohu, protože naši dědové a otcové museli bojovat a střílet. Byla spousta padlých. Když my teď ztratíme jen prachy, měli bychom pánubohu poděkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…