To, co má Schwarzenberg na webu o restitucích, je děsivé, ukazuje Mládek

25.01.2013 6:20

Církevními restitucemi vydávání majetku státu zdaleka končit nemusí. Existuje velké pokušení rozšířit okruh restituentů o další skupiny, ať už kolaborantskou šlechtu, nebo zrádce národa, nebo sudetské Němce. I proto bude důležité, zda se po druhém kole přímé prezidentské volby usadí na Hradě zastánce, nebo odpůrce takových plánů.

To, co má Schwarzenberg na webu o restitucích, je děsivé, ukazuje Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

V prezidentských debatách před druhým kolem se často přetřásaly spíše drby než vážná témata. Není proto divu, že se nedostalo na téma církevních restitucí, jež odmítá většina obyvatelstva. „Téma restitucí, podotýkám nejen církevních, nás bude pronásledovat ještě dlouho, a tak mělo být diskutováno i jako předvolební téma prezidentských kandidátů,“ říká pro ParlamentníListy.cz stínový ministr financí a ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, který se problematice církevních restitucí dlouhodobě věnuje.

Na debatu o církevních restitucích sice nedošlo, ale diskutovalo se o restituční tečce. „To, co Karel Schwarzenberg vlastně zpochybnil, jsou dekrety prezidenta Beneše a případné rozšíření restituentů o další skupiny, ať už kolaborantskou šlechtu, nebo zrádce národa, nebo sudetské Němce. O tom se především mluví. Ale už ne o samotných církevních restitucích,“ připomíná Jan Mládek, že toto téma a postoj obou kandidátů k němu zůstalo zcela stranou.

Církevní restituce vždy tlačila TOP 09 a stejně tak i její předseda

Zatímco Miloš Zeman navrhoval o církevních restitucích hlasovat v celostátním referendu, Karel Schwarzenberg je předsedou strany, která byla hlavní hnací silou církevních restitucí. „V ODS byla podpora mnohem vlažnější, tam to tlačili jen premiér Nečas s panem Bendou, zatímco strana s tím měla výrazné problémy. Kdežto TOP 09 církevní restituce tlačila a stejně tak jejich předseda,“ připomíná stínový ministr financí nezanedbatelný podíl Karla Schwarzenberga na přesun obrovského majetku od státu k církvím.

„Já jsem vždycky církevní restituce kritizoval, nejenom jako samy o sobě, ale možná ještě více z toho důvodu, že to otevře další kolo restitucí. A když se podíváte na vlastní webové stránky Karla Schwarzenberga, který byl aktivním podporovatelem církevních restitucí, tak zjistíte, že to je ještě děsivější,“ myslí si Jan Mládek, že o člověku hodně vypovídá, co si sám dá na stránky a co považuje za důležité.

Existuje pokušení naplňovat restituce ještě mnohem víc

„Pan Schwarzenberg tam píše, že restituce mohou trvat hodně dlouho a uvádí tam příklad rodiny Smiřických. Ta přišla o své majetky tím, že děti byly nezletilé a majetek se dostal do správy loupežníka Valdštejna a když ten byl zavražděn, tak ten majetek byl zabrán, a té rodině trvalo padesát let, než se k těm majetkům zase dostala zpátky. On je skutečně člověkem minulosti a nemá žádné omezení,“ naznačuje stínový ministr financí obavy z možných prorestitučních aktivit Karla Schwarzenberga v případě jeho zvolení prezidentem.

„Existuje pokušení naplňovat restituce ještě mnohem víc. Na druhou stranu, kdyby Nečasova vláda padla do léta, tak je možné lecos zvrátit ještě i u církevních restitucí. Téměř nikdo si nevšímá jedné technické věci, že zákon z hlediska kompenzací církvím v podstatě jen dává mandát vládě, aby s nimi podepsala smlouvy, a ty budou podepsány teprve někdy v září. Kdyby do té doby vláda padla a byla politická vůle, tak by ještě bylo možné upravit alespoň to nadhodnocené plnění finančních kompenzací,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jan Mládek.

Církve podpořily „svého Karla“, katolizace snad zemi nehrozí

Před druhým kolem prezidentské volby nepřekvapilo, že církve podpořily Karla Schwarzenberga. „Voliče to ovlivnit může, ale ne nijak dramaticky, protože aktivních věřících je asi deset procent, tak ty to může ovlivnit. Ale je zajímavé, že podle některých průzkumů voliči paní Roithové, kteří vlastně korespondují s lidoveckými voliči, budou volit napůl Zemana a napůl Schwarzenberga. Něco ta podpora od církví samozřejmě znamená, ale vůbec bych to nepřeceňoval,“ podotýká ekonomický expert ČSSD.

V souvislosti se zvolením Karla Schwarzenberga českým prezidentem zaznívají i obavy, že bude ohrožena sekulární povaha státu a bude snaha o jeho rekatolizaci. „Do určité míry takové obavy sdílím, ale vůbec bych to nepřeháněl. Vatikán se snaží tuto zemi katolizovat už asi šest set let od husitských dob, zatím však bez valných úspěchů. Ale nepochybně otravovat by s tím mohli,“ domnívá se Jan Mládek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…