Ministerstvo kultury: Peníze folklorním souborům nedáme! Zodpovědnost je na radnicích a krajích

19.02.2016 13:13

Folklorní soubory nemohou počítat se státní finanční pomocí. Ministerstvo kultury to přiznalo v rámci diskuse, která se rozvířila díky senátní novele autorského zákona, která chce osvobodit folkloristy jak od autorských poplatků, tak ohlašovací povinnosti. Resort sice ročně posílá na přímou podporu folkloru několik málo milionů, ale finanční pomoc samotným folklorním souborům, které nejvíce pomáhají s uchováváním tradic, krojů, písní, tanců, apod., odmítá. A zodpovědnost hází na radnice a vedoucí souborů.

Ministerstvo kultury: Peníze folklorním souborům nedáme! Zodpovědnost je na radnicích a krajích
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. ročník Krojovaných slavností na senátní půdě ve Valdštejnské zahradě zaměřený na prezentaci kraje moravského Slovácka

„Péče o folklorní soubory je především věcí místních samospráv. Financování ze státního rozpočtu je nastaveno tak, aby pokrývalo projekty, které svým významem překračují rámec regionu, a není jeho smyslem podporovat běžnou činnost folklorních souborů; to je skutečně záležitostí vedení souborů a místní samosprávy,“ řekla pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Podle jejích slov to však neznamená, že by ministerstvo kultury folklor nijak neodporovalo. „Pro podporu živého folkloru vypisuje každoročně ministerstvo kultury několik programů a výběrových dotačních řízení. Ministerstvo financuje ze státního rozpočtu také činnost příspěvkových organizací, podílejících se na podpoře a prezentaci folkloru v rámci své běžné činnosti. Jsou jimi Národní ústav lidové kultury ve Strážnici a Národní informační a poradenské středisko pro kulturu,“ dodala Cigánková.

„Je ale třeba si uvědomit, že folklor je součástí místní a regionální kultury, jejíž podpora je především věcí místní a krajské samosprávy. Za tímto účelem byly na počátku 90. let do rozpočtů krajů delimitovány prostředky ze státního rozpočtu, určené na podporu místní kultury s tím, že tehdejší obhájci tohoto kroku hlásali, že chtějí o svých záležitostech, tedy i o místní kultuře, rozhodovat sami. A to včetně peněz. Jsme si vědomi, že realita byla a je jiná, přednost dostalo financování jiných potřeb,“ připomíná tisková mluvčí ministerstva kultury.

Ministerstvo však tvrdí, že zároveň intenzivně pracuje na koncepčních materiálech. Počátkem letošního roku tak vláda schválila v pořadí již třetí koncepci účinnější péče o tradiční lidovou kulturu. „Silným prvkem péče o tradiční lidovou kulturu se po roce 2003 stalo vybudování celorepublikové sítě odborných zařízení v čele s Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici, který přijal úlohu ústředního metodického a odborného pracoviště. Po dohodě se všemi kraji byla zřízena při vybraných krajských muzeích regionální odborná pracoviště pro péči o tradiční lidovou kulturu. Samozřejmě i tato regionální pracoviště dle potřeb svého regionu věnují pozornost folklorním aktivitám,“ uzavírá Simona Cigánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…