Senátorem za Třebíč bude bývalý ministr vnitra Bublan

20.10.2012 17:05

Senátorem za Třebíč bude bývalý ministr vnitra František Bublan (za ČSSD). Porazil Josefa Zahradníčka (KSČM). Vyplývá to z konečných výsledků senátních voleb, které na webu www.volby.cz zveřejnil Český statistický úřad.

Senátorem za Třebíč bude bývalý ministr vnitra Bublan
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Druhého kola voleb se v Třebíči zúčastnilo asi 20,8 procenta voličů. Před týdnem dorazilo k volebním urnám 39,8 procenta těch, kteří mohou volit. Bublan nyní získal 58,1 procenta hlasů, celkem tedy 10.967. Jeho soupeř Zahradníček dostal podporu od 41,9 procenta volících, tedy od 7909 lidí. V prvním kole Bublana podpořilo 9089 voličů, měl tak zhruba 27,4 procenta hlasů. Zahradníček před týdnem získal bezmála 27 procent hlasů, tedy celkem 8945.

Ostrá kampaň

"Nedomnívám se, že by to byl výsledek nějakého protikomunistického tažení, ale zúročila se moje šestiletá práce v roli poslance v tomto obvodě," řekl Bublan po svém vítězství ČTK. Na Třebíčsku, jak dodal, bydlel polovinu života, ale po podepsání Charty 77 mu to komunisté zakázali. "Mám tam příbuzné, spolužáky, vrátil jsem se tam jako poslanec," reagoval na výtky poraženého Zahradníčka, že Bublan vyhrál díky "mediální masáži" a ke všemu nebydlí na Třebíčsku ani na Vysočině.

Jedenašedesátiletý Bublan v Senátu nastoupí po Vítězslavu Jonášovi z ODS, který v prvním kole voleb neuspěl. Bublan je nestraník a od roku 2006 je poslancem. Mezi lety 2006 až 2010 předsedal sněmovnímu bezpečnostnímu výboru, od roku 2010 do roku 2011 pak výboru pro obranu a bezpečnost. Nyní vede sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS).

Bublan vystudoval Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. Ukončil ji v roce 1976. Poté dva roky působil jako duchovní. Po podpisu Charty 77 přišel o státní souhlas a až do roku 1990 pracoval mimo jiné jako řidič dodávky nebo sanitky. V roce 1991 nastoupil do Federální bezpečnostní informační služby, později BIS. V roce 2001 byl jmenován ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace, tedy civilní rozvědky. Od srpna 2004 do září 2006 řídil ministerstvo vnitra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…