EXKLUZIVNĚ Zdrcující zpráva pro Martina Stropnického. Týká se jeho budoucí kariéry

30.06.2017 16:22

Ministr, poslanec a předseda pražské organizace ANO Martin Stropnický bude muset počítat s novými šedinami a vráskami. Na jeho hlavu se totiž především v zákulisí Babišovy klaky snáší nejedno ostré slovo. Důvody jsou prosté. Nečekané a velmi podivné změny v rámci kandidátních listin, které se před několika dny dostaly na veřejnost. O nich mimochodem jako první informovaly ParlamentníListy.cz.

EXKLUZIVNĚ Zdrcující zpráva pro Martina Stropnického. Týká se jeho budoucí kariéry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Pojďme hezky od začátku. Co se Prahy a její kandidátky týká, měli jsme dlouhou dobu indicie, že by se na ní neměl objevit Pavel Čihák. Jeho podle všeho vyškrtnul Andrej Babiš. Totéž chtěl učinit také u jeho sněmovního kolegy Matěje Stropnického. Celá tato scéna, které se účastnila například i Lucie Kubovičová a Vladimír Vořechovský z PR oddělení hnutí, se odehrála na počátku června a ParlamentníListy.cz o ní mluvily hned s několika zainteresovanými. Nešlo vlastně o nic tajného. Byla to veřejná, byť uzavřená debata, jakých probíhá bezpočet. Pokud se ovšem přesuneme o nějakou tu dobu dopředu, zastavíme se u kraje tohoto týdne.?

Situace v tu chvíli vypadala asi tak, že si Praha a veškeré její buňky odsouhlasily kandidátku. Původní sestava vypadala následovně: Stropnický, Pelikán, Adámková, Nacher, Fichtner, Čihák, Králíček, Venhoda, Válková, Gold, Červíčková. K méně známým jménům se postupně dostaneme. A ačkoli byla právě tato sestava (s výjimkou Čiháka) posvěcena téměř vším, někdy mezi nedělí a úterkem současného týdne pozbyla platnost. Současný stav tedy vypadá dočista jinak. První čtyři místa si podle našich zjištění obsadil Babiš. Ministři Pelikán a Stropnický, pražský zastupitel Nacher a lékařka Adámková byli na kandidátce vždy.

Od pátého místa ale nastala proměna. Poslance Čiháka nahradila neznámá „paní Červíčková“, o které nevědí ani zastupitelé ANO. Jak nám hned několik z nich řeklo, její účast „natvrdo“ požadoval Jan Říčař, místopředseda krajské organizace ANO. Červíčková podle všeho nezískala nominaci ani z mateřské oblasti, tedy z Prahy 12. „Říčař pokřikoval, jak to on dělá, že ona tam být musí, protože tím podmiňuje setrvání dalšího z kandidátů, kterým je Králíček, předseda oblasti Prahy 12," sdělily dva naše zdroje. Paní Červíčková tak zastává vysokou funkci, navzdory tomu, že se vůbec neví, o koho jde. Několik členů ANO nám lakonicky řeklo, že je to paní v domácnosti. Když jsme se ptali oficiálně, všichni mlčeli.

Místo Matěje Fichtnera na nové kandidátce přebral zmíněný předseda Králíček, následuje všeobecně neoblíbená exministryně spravedlnosti Válková, Stropnického adept „pan Gold“, jehož také nikdo nezná a který se snad ještě nyní věnuje prodeji bytů. Deváté místo, které ještě dává šanci na Poslaneckou sněmovnu, získal předseda Prahy 3 Petr Venhoda. Desítku uzavírá zástupkyně mladého ANO Heyrovská.

Po oznámení těchto změn nastala bouře. Většinu ostrých slov a výtek si měl v zákulisí odnést ministr Stropnický, který je v Praze předsedou hnutí (na úterní schůzi ANO proti němu veřejně vystoupil pouze Matěj Fichtner, který svou kritiku shrnul do tří bodů). Stropnický sám prý uvedl, že se o poslance Čiháka i Fichtnera „nějak postarají“, ale že i nyní je možná revize kandidátky. A to za okolnosti, že se svolá mimořádný sněm. V tom případě prý ještě budou změny. Političtí bardi, s nimiž jsme se na to konto v pátek bavili, se ovšem podobnému plánu zasmáli. „Pan Stropnický se právem obává, že bude odvolán, ví, že proti němu Fichtner půjde,“ dodal jeden z nejvýše postavených členů ANO, který situaci pozoruje zpovzdáli. Další podstatnou zajímavostí je, že ani jedno volitelné místo nezískaly silné oblasti ANO, konkrétně jsou to Prahy 4, 5, 8 a 10. To už je na pováženou, neboť obvykle právě velikost místa (či oblasti) mívá největší vliv a nejsilnější slovo.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že chce zlepšit poměry v České republice?

59%
hlasovalo: 23798 lidí
Vzhledem k výrazným změnám, které se udály, byl náš další postup logický. S dotazy jsme oslovili všechny předsedy oblastních organizací od Prahy 1 až po Prahu 22. Ale bohužel Karel Grabein Procházka, Petr Novotný, Petr Venhoda, Jiří Špaňhel, Martin Polách, Michal Hašek, Martin Hrubčík, Jaroslav Štěpánek, Jan Říčař, Robert Králíček, Marcela Plesníková, Tomáš Novotný, Miroslav Nauč, Miroslav Šoukal, Stanislav Nekolný, Jakub Širc, Zdeněk Růžička ani Jan Salmon se nevyjádřili. O reakci jsme poprosili i Pavla Čiháka s Matějem Fichtnerem, kterých se změny týkají, ale ani od těch se odpověď nepodařilo získat. S přáním hezkého léta se nakonec ozval pouze šéf Prahy 14 Tomáš Novotný. „Chápu, že je to Vaše práce, ale v tuto chvíli se nebudu k záležitosti jakkoliv vyjadřovat, neboť jde o interní záležitosti hnutí ANO,“ uvedl. Poslanec Fichtner nám přitom už na začátku týdne potvrdil, že finální podoba kandidátky se výrazně liší od toho, co schválil krajský sněm.

V Praze to nyní pulsuje, až z toho prý bude Stropnickému horko, dodal jistý zástupce ANO na magistrátu. Právě tam se podle všeho odehrála i výrazná hádka mezi čelnými představiteli hnutí. Ani ta na změny neměla vliv. Jak tedy číst veškeré ty změny? Kdo za tím stojí a proč? „Nehledal bych za tím Babiše, ale ministerskou kliku. Tak třeba kolegu Pelikána a jednu dámu z PR týmu hnutí, kterou nebudu jmenovat,“ sdělil nám jeden z významných zástupců ANO. Domýšlet netřeba. Nálada je špatná, stavy jsou rozhozeny, ministr Stropnický má namále a vztek vůči jeho „lídrovství“ houstne. Co dál, o tom bychom pouze spekulovali.

Navzdory všem rozporům, podle našich informací ANO šplhá v české metropoli k 24 procentům, což mu zaručuje bezpečné prvenství a jistotu 7-9 poslaneckých křesel. Proč na nich budou sedět lidé, jako například „paní Červíčková“ či „pan Gold“, které nikdo nezná, kteří se zřejmě nikdy a nikde nepředstavili, na to umí odpovědět asi vážně jen Martin Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…