Plzeňská práva: O titul může přijít dalších 70 rychlostudentů

15.04.2010 12:18

Vyšetřovací komise, která se zabývá kauzou plzeňských práv, přinesla ve své zprávě další jména adeptů na odebrání titulů, tentokrát těch magisterských. Na seznamu 70 osob figuruje mimo jiné starosta Prahy 5 Milan Jančík, primátorka Chomutova Ivana Řápková či bývalí náměstkové Dana Trezziová, Robert Szurman a Ivo Vrzal.

Plzeňská práva: O titul může přijít dalších 70 rychlostudentů

„U dotyčných jsme shledali nestandardní průběh státní závěrečné zkoušky a u tří i celého studia," uvádí se ve zprávě vyšetřovací komise, kterou vede prorektorka Eva Pasáčková. „U všech absolventů, v jejichž studiu odhalila komise výrazné nedostatky a doporučila zahájení řízení, připravíme návrhy do 15. května," slibuje Jiří Pospíšil.

Jančík: „Moje studium bylo naprosto korektní" 

Bývalý proděkan Milan Kindl, hlavní aktér celé kauzy, seděl v komisi při závěrečných zkouškách i Milana Jančíka. Jančík byl zařazen do čtvrtého ročníku pětiletého studia, předchozí studium však doloženo není. Stejně tak chybí písemné záznamy o dílčích zkouškách a index. Starosta Prahy 5 se ovšem odebrání titulu neobává: „Nemám o tom žádnou informaci, takže ani nemohu reagovat. Moje studia byla naprosto korektní, o titul se neobávám," reagoval v MF DNES.

Trezziová: „Studovala jsem řádně, detaily rozebírat nechci."

Také Dana Trezziová, bývalá náměstkyně ministra financí, se brání: „Studovala jsem řádně. Detaily rozebírat nechci." Vyšetřovací komise ji vyčítá nestandardní průběh závěrečných zkoušek: „Termíny neodpovídají vyhlášce děkana," stojí ve zprávě. Trezziová studovala pětiletý obor od ledna 2006 do května 2007, žádný individuální studijní plán nebyl doložen.

Nejdřív posudek, potom diplomka

Kindlův podpis lze dohledat také u státních zkoušek Roberta Szurmana, bývalého náměstka ministra průmyslu a obchodu. „Nejdříve jsem získal bakalářský titul na právech v Brně a v Plzni dodělával  jen magistra," obhajuje svoje zkrácené studium v MF DNES. Co však vysvětlit nedokáže, jsou posudky k diplomové práci, datované dřív než samotná práce.

U bývalého náměstka ministra zemědělství Ivo Vrzala konstatovala komise nestandardní průběh nejen závěrečných zkoušek, ale i celého studia. Rovněž Vrzala zkoušel u magisterských státnic Kindl.

Případ Ivany Řápkové je dostatečně známý: „Individuální studijní plán doložen jen v ročníku 2000/01, nedoloženo předchozí studium, neexistující vyhlášky o ustanovení komise u závěrečných zkoušek, nečitelné podpisy pedagogů," vypočítává zpráva důvody, proč by o titul měla přijít i primátorka Chomutova.

reklama

autor: apo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…