Sobotka řekl dost a podpořil Slavii v boji proti developerům. Zazněla ostrá slova

19.09.2014 11:40

Premiér Bohuslav Sobotka se postavil za Slávii. Zavítal do jejího pražského sportovního areálu, o který usiluje developerská firma, která prý chce na lukrativních pozemcích zbudovat obří administrativní centrum. „Areál Slavie se musí zachovat, tlak developerů je nepřípustný,“ komentoval to ostře premiér. Podle kandidátky do Senátu Ivany Cabrnochové je realizace plánu developerů čiré bláznovství.

Sobotka řekl dost a podpořil Slavii v boji proti developerům. Zazněla ostrá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Na pražské Slavii je problém, běží tam o miliardy. "Jde o unikátní sportovní areál v centru Prahy, který by měl zůstat zachován. Ale je tu strach z tlaku developerů, kteří se snaží dosáhnout toho, aby toto velmi lukrativní území využili jiným způsobem než pro sport. Ten strach jsem tu velmi silně cítil a mluvili jsme tady o tom s paní Cabrnochovou, kterou sociální demokracie podpořila jako kandidátku Zelených do Senátu. Je potřeba udělat na všech úrovních všechno pro to, aby byl tlak developerů omezen. Aby se zastavili. A abychom toto území udrželi jako volné území, kde budou lidé moci za přijatelných podmínek sportovat,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz šéf vlády ke snaze firmy s neznámými vlastníky získat pozemky pod slávistickými sportovišti.

Podle Ivany Cabrnochové hrozí tisícovkám amatérských i profesionálních sportovců vyhazov za okraj města. „Říkám razantní ne všem, kteří by chtěli zastavět sportoviště v Praze 10. Hřiště i stadiony vyrůstaly v sousedství našich domovů proto, aby to děti, ale i dospělí neměli za zdravým pohybem daleko. V tuto chvíli musíme podpořit své sportovní kluby. Dát jim jistotu dlouhodobé existence a developerům na rovinu říct, že kolem sportovišť jim pšenka nepokvete,“ uvedla Ivana Cabrnochová.

Podle Bohuslava Sobotky je důležité, aby především na úrovni hlavního města Prahy nedocházelo ke změnám územního plánu, které jdou na ruku spekulantům. „Na to máme jednoznačně jasný názor. Jsem rád, že jsme si ho dnes potvrdili i s funkcionáři Slávie. Budeme se bránit tlaku developerů. A pokud oni odolají tlaku, aby pozemky prodali, nic nemůže změnit odhodlání udržet toto sportoviště,“ odmítl nekompromisně Bohuslav Sobotka snahu developerů přeměnit sportovní areál na soubor kanceláří a bytových domů.

Místo řečí je třeba konečně změnit financování sportu!

„Sportovní klub Slávie má kolem 27 oddílů a sedmi tisíc členů. Čili je to velké občanské sdružení, které se tu stará o sport. A skoro polovina lidí z Prahy 10 tady na Slávii sportuje. Bohužel systém financování, jak je dnes nastaven, neznamená, že by peníze protekly až ke sportovním organizacím, které reálně s lidmi pracují. Evidentně to nefunguje dobře,“ řekl premiér. A trval na nutnosti toto změnit.

Velkým problémem Slávie jsou podle něho také investice do sportovních areálů. „Existuje tady investiční deficit a je velmi obtížné z těch grantů, ke kterým se dostanou, zajistit alespoň nějakou údržbu, neřkuli obnovu toho majetku, který tu je. Pokud by to takto pokračovalo i v příštích letech, v zásadě Slávii nebude možné udržovat a provozovat,“ sdělil dále ministerský předseda.

V tom jej podpořila kandidátka do senátu Ivana Cabrnochová, která dodala, že „začít se musí především od rozsáhlé podpory sportu dětí a mládeže. A nutnosti podpořit práci a úsilí tisíců trenérů a nadšenců, kteří se o výchovu dětí starají.“

Brutální zmlácení zastupitelky ČSSD byl podle Sobotky cílený politický útok

Během návštěvy premiéra byla na Slavii také kandidátka na starostku městské části Praha 10 za ČSSD Hana Nováková. Ta byla letos na jaře na ulici brutálně napadena a zmlácena. Podle premiéra to je nepřípustné. A šlo jednoznačně o útok s politickým podtextem.

„Už tehdy jsem to odsoudil, protože si myslím, že vzhledem k veřejné činnosti paní Novákové to nebyla věc, která by nesouvisela s politikou. To prostě souviselo s jejím veřejným angažmá. Byl to do značné míry cílený útok a musím říci, že mě mrzí, když pětadvacet let poté, co jsme se vrátili v České republice k demokracii, musí zastupitelé čelit i takovýmto atakům,“ podotkl premiér Bohuslav Sobotka pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…