Stejný důchod pro všechny? Babiš zmínil revoluci v důchodech a narazil u šéfa seniorů

15.04.2015 17:40

Miroslav Kalousek versus Andrej Babiš. Proč? Tentokrát ve při ohledně penzí. Kalousek varuje, že by Babišem navrhovaná rovnost penzí seniorům značně ublížila, Babiš se hájí, že tím ve skutečnosti může nakonec stát ušetřit. Zjišťovali jsme víc, například to, kolik by taková penze činila, kdo by si polepšil, ale i k jakým nerovnostem by to mohlo vést.

Stejný důchod pro všechny? Babiš zmínil revoluci v důchodech a narazil u šéfa seniorů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Zdeněk Pernes

Ministr Babiš zvažuje snížení důchodů, napsal na facebooku Miroslav Kalousek. A strhla se mela.

Na nedávném jednání Poslanecké sněmovny slíbil ministr financí, že do konce června předloží komplexní strategii důchodové reformy. Jejím základním kamenem by měla být dle jeho slov rovná důchodová dávka ve výši 30 procent celostátní průměrné mzdy. Podle Kalouska vzhledem k tomu, že současný poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě je zhruba 40 procent, znamenalo by to snížení důchodu až o jednu čtvrtinu. „Nejsem fanda populistických slibů, které klamou důchodce nerealistickým zvyšováním. Snížit ale dramaticky důchody jen proto, aby zbyly peníze na podporu biopaliv a dalších projektů ve prospěch oligarchů, mně připadá přece jen kruté. Uvidíme, co pan ministr Babiš předloží,“ rýpl si dále Kalousek.

Senioři se slovních soubojů politiků na toto téma zatím neobávají 

I když by se mohlo zdát, že takovéto prohlášení z úst exministr financí může vyvolat mezi seniory zděšení, ParlamentníListy.cz zjistily, že tomu tak není. „Nemá smysl se tím zatím zabývat, uvídíme, co pan Babiš a hnutí ANO nakonec předloží – pak je možné zahájit nějakou diskuzi. Na každý pád Rada seniorů ČR obavy penzistů z tohoto důvodu opravdu nezaznamenala,“ řekl pro ParlamentníListy.cz šéf seniorů Zdeněk Pernes. Doplnil i důvody, proč tomu tak podle něj je.

„Víte, ono takových a podobných návrhů zaznělo v důchodové komisi již mnoho, ozývají se dobrých 15 let. Andrej Babiš má několik členů svého hnutí v této komisi, takže se dalo očekávat, že o podobném nápadu bude přemýšlet. Pravdou ale je, že to funguje asi pouze v několika zemích světa – jednou z nich je Velká Británie, proto se to nazývá britský model. Jenomže důležitý je u toho zmínit fakt, že ta rovná důchodová dávka, která je v Británii kolem 35 procent průměrné mzdy, je pouhou jednou částí toho, co senioři získávají. Převést to k nám si dost dobře neumím představit. K tomu totiž penzisté dostávají ještě další důchody, které jim plynou z penzijních pojištění, případně dalších zaměstnaneckých benefitů. To stanovené procento dostávají ale i ti, co nikdy nepracovali, není podmíněné počtem odpracovaných let, jako je tomu u nás. Tím by se otevíral další poměrně vážný problém – protože ať by člověk celý život pracoval nebo ne, odměny ve stáří by byly stejné,“ vysvětlil Pernes.

I proto podle něj není zřejmě změna tohoto druhu v brzké době pravděpodobná. „Navíc by se to týkalo jen těch, co teprve do důchodu půjdou. Těch, co již důchod pobírají, nikoli. Změny takovéhoto charakteru totiž nedovoluje Ústava. Co by to přineslo v praxi, si v tuto chvíli ani nechci představovat. "Jak říkám, uvidíme, zda něco konkrétnějšího bude představeno v létě, jak pan Babiš slibuje,“ shrnul předseda Rady seniorů Pernes pro ParlamentníListy.cz.

Babiš byl ve sněmovně před poslanci dost konkrétní. A slíbil termín, kdy dodá návrh

Jenomže stenozáznam vystoupení Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně tak trochu obavy z možných brzkých změn vzbuzovat může (viz: Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 382/ - druhé čtení, čas 10.50h).

„Nechal jsem si udělat analýzu, jmenuje se Český penzijní systém a návrhy na jeho reformu. Ta analýza má 29 stran, jsou tam odvolávky na různé systémy ve světě, a já bych si dovolil přečíst závěr té analýzy. Podotýkám, že ta analýza byla udělána pro mě zdarma. Závěry té analýzy jsou následující: Česko má v zásadě univerzální veřejný penzijní systém, financovaný ze státního rozpočtu, který je netransparentní a je de facto nesrozumitelnou směsicí solidárního a pojistného pilíře, a který tak ani nemůže zapadat do žádného sociálního modelu. Doplňkovou solidární dávkou je příspěvek na bydlení, který bydlícím seniorům zvyšuje nízké důchody na úroveň přes 30 % průměrného celostátního výdělku. Reforma tohoto penzijního pilíře sleduje jeho transparentnost, to znamená ta reforma, kterou bych já rád předložil nejdřív koaličním partnerům do konce června a potom, pokud se domluvíme, i Poslanecké sněmovně, je poměrně snadná,“ řekl ministr financí a vicepremiér před poslanci v minulém týdnu.

Prozradil, že mu skutečně jde o zavedení rovného důchodu na úrovni ve zhruba třicetiprocentní výši průměrného celostátního výdělku a tím pádem též vytvoření univerzálního sociálního důchodového pojištění, financovaného z pojistného.

Bezkoncepční směsice - to je prý současný český penzijní systém

„Český třetí penzijní pilíř je bezkoncepční směsicí dvou zcela rozdílně regulovaných složek se zapojením poloviny veškerého obyvatelstva díky výrazné fiskální podpoře. V zásadě jde o neuspořádaný neoliberální systém soft compulsion, měkká povinnost, čili vlastně jde o druhý penzijní pilíř podle klasifikace Světové banky. Zde je k úvaze především aplikace liberálního a sociálnědemokratického přístupu v podobě zrušení fiskální podpory, kompenzovaného snížením dosavadní beztak vysoké sazby pojistného na důchodové pojištění. Obecně vzato si lze představit i sjednocení státní podpory a celého systému státní regulace, a to až po transformaci na systém fondového sociálního starobního pojištění s možností individuální alokace prostředků klientů i do soukromých penzijních fondů podle vzoru švédské prémiové penze. Nový český druhý penzijní pilíř je neoliberálním systémem jiného typu soft compulsion, již ze systémového hlediska je tedy nadbytečný a současná vláda počítá se zrušením. Je účelné využít zahraniční zkušenosti, férově snížit státní důchod u těch, kteří budou aktivně trvat na pokračování účasti v tomto pilíři i za situace, že bude ukončeno poskytování státní podpory 3 procenta ze mzdy, a systém nechat samovolně vyhnít,“ pokračoval dál v důvodech svého návrhu Babiš. Zkritizoval například i to, že podnikové penzijní fondy jsou u nás dosud zakázány, přesto, že jsou nejjednodušším řešením pro zohlednění specifických odvětví ekonomiky, například hornictví.

„Při jisté dávce vstřícnosti by se všechny tři vládní subjekty mohly shodnout na předcházejících kapitolách doporučované zásadní racionalizace stávajícího českého penzijního systému, jejímž výsledkem by byl první pilíř ve formě rovného důchodu se sazbou zhruba 30 procent, doplněný upraveným příspěvkem na bydlení pro seniory, dále druhý pilíř ve formě NDC a třetí pilíř v některé ze čtyř možných variant. Zásadním přínosem této racionalizace by byl transparentní a srozumitelný penzijní systém a redukce pojistného na důchodové pojištění, vytvářející prostor pro snížení daňového zatížení práce, které nám důrazně a opakovaně doporučuje Evropská komise. Já jsem chtěl jenom informovat, že - jak jsme byli vyzváni - Ministerstvo financí a já osobně se tomu věnujeme už dlouhodobě. Přijdu a navrhnu nějaký nový systém, protože se tady dvacet let o něčem bavíme a stále máme deficit. Ve finále to bylo jednoduché - buď budou peníze na penze, nebo nebudou. Určitě přijdeme s návrhem,“ uzavřel Babiš.

"Kalousek? Fabuluje," hájí se Babiš

Pokud slibovaný termín v průběhu měsíce června dodrží, bude tak možné rozseknout jádro sporu. A dát za pravdu Miroslavu Kalouskovi či Andreji Babišovi. Do té doby nezbývá, než vyčkat. V každém případě Babiš Kalouskovu kritiku téměř vzápětí odpálil se slovy: „Pan Kalousek fabuluje. Je to nesmysl.“

V každém případě se odborníci i ekonomové shodnou na jedné  věci – tedy že český penzijní systém v podobě, jak je praktikován, je skutečně nepřehledný. Levice tvrdí, že do něj jde málo peněz a zapomíná na chudé. Majetní (a pravice) naopak poukazují, že je příliš solidární a důchody nejsou vypočítány na základě jejich vysokých odvodů. I proto se pracuje na reformě, která by to měla změnit. Pro současnou koaliční vládu na ni pracuje penzijní komise pod vedením sociologa Martina Potůčka.

Solidární systém rovného důchodu všem?

Jistou ucelenou vizi představuje též ekonom Jaroslav Vostatek. I on již delší dobu tvrdí, že se celý systém nejprve musí zjednodušit, což ostatně požaduje i Ústavní soud. A je to též on, kdo navrhuje solidární rovný důchod pro všechny. Údajně by se měl doplnit navíc i důchodem hrazeným ze sociálního pojištění. Tím by jeho výše stoprocentně závisela na výši odvedených příspěvků a znamenalo by to přece jen rozlišení na ty, co v životě pracovali, od těch, co nikoli.

Týdeník Ekonom nedávno vizi Jaroslava Vostatka přiblížil i detailněji. V první fázi by prý po provedené reformě, v které se zřejmě zhlédl i Andrej Babiš, většina penzistů zůstala na svém. Přidalo by se jen lidem s nejnižšími důchody. Ale i tak by se na tuto operaci muselo, protože byly odstraněny duplicity, k současným 380 miliardám přidat pár dalších. Později, na zcela nových základech, by politici mohli konečně dát šanci takzvané vyšší zásluhovosti jedince. To by se však neobešlo bez zvýšení odvodů.

„Základem by byl rovný starobní důchod pro všechny rezidenty ve výši 7770 korun měsíčně, tedy 30 procent průměrné celostátní mzdy. Ten by se financoval ze státního rozpočtu bez asistence dnešního pojistného důchodového pojištění,“ konkretizoval Vostatek (o problematice penzí vyučuje na pražské Vysoké škole finanční a správní).

V mnoha zemích to funguje...

Pravdou je, že po reformě v této podobě by stát vydával na rovný důchod přes 60 procent dnešních výdajů na důchody. Tedy by ušetřil.

Nutno dodat, že rovný důchod mají v řadě zemí světa, ve výši 30 procent průměrné celostátní mzdy ho pobírají třeba senioři v Nizozemsku. Ale jak již upozornil Zdeněk Pernes výše, tyto rovné penze bývají doplněny druhým pilířem. A to buď univerzálním sociálním pojištěním, (Švédsko, Norsko), nebo podnikovými penzemi.

Návrh na rovný důchod v kombinaci s pojistným penzijním pilířem nezazněl ale ani u nás v premiéře. Už jednou byl v Česku předložen, tehdy ho v roce 2003 vznesla expertka Světové banky Agnieszkou Chlon-Dominczak. Pravdou ale je, že se tím dřívější penzijní komise nezabývaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…