Studentka analyzuje Schwarzenbergovu předvolební kampaň: 'Číro mu nevěřím.

22.01.2013 17:47

JINÝMA OČIMA Volebnímu týmu Karla Schwarzenberga se podařilo v kampani účinně přetrhnout pupeční šňůru mezi ním a neoblíbenou Nečasovou vládou. Říká to studentka audiovizuálních studií filmové škole a filozofie na FF UK Kateřina Krejčová, která část roku 2012 strávila na studijním pobytu v Kanadě, kde se aktivně účastnila studentských protestů proti zvyšování školného známých jako „Javorové jaro". Lidé by se podle ní měli probudit a nenechat sebou manipulovat.

Studentka analyzuje Schwarzenbergovu předvolební kampaň: 'Číro mu nevěřím.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Karla Schwarzenberga dlouhodobě kritizujete. Jaké jsou podle vás základní důvody, proč by neměl být prezidentem?

Kritizuji dlouhodobě, a nejsem sama, především současnou vládu, jíž je Karel Schwarzenberg místopředsedou. Jeho vítězství v druhém kole by znamenalo symbolickou legitimizaci všeho, co za poslední dva roky tato vláda prosadila. Bylo by to posvěcení církevních restitucí, důchodové reformy, reformy zdravotnictví, sociální reformy, sKaret, veřejné služby neboli „nucených prací“ pro nezaměstnané ­- nedávno zrušené Ústavním soudem, protože je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, daňové reformy a v neposlední řadě reformy vzdělávání. To je pro mě jako pro studentku vysoké školy bodem zásadním. Hlasoval také pro přijetí šílené smlouvy ACTA, která by zničila svobodný internet, a podepsal smlouvu o americkém radaru v ČR. Schwarzenbergovo vítězství by bylo posvěcením všech skandálů nejzkorumpovanější polistopadové vlády, jejíž drtivá většina ministrů podala demisi nebo byla kvůli spojení s korupcí odvolána.

Říká se, že v případě Schwarzenbergova zvolení ztratí TOP 09 svůj fíkový list v podobě předsedy strany. Ale opak může být pravdou. Nemyslím si, že preference této strany v čele s Miroslavem Kalouskem by se měly propadat. Naopak se obávám, že kolem Schwarzenberga se na Hradě vytvoří jakási skupina „pátečníků“ a jeho iracionální kult bude sílit. Navíc on jako prezident nebude vetovat zákony, které jeho strana připraví, kontroverzní zákony i destrukce sociálního státu budou pokračovat dál.

Již teď v souvislosti se Schwarzenbergovými úspěchy v prezidentské volbě roste podle průzkumů opět podpora TOP 09! Nedovedu si dost dobře představit, že členy bankovní rady ČNB bude nepřímo jmenovat Miroslav Kalousek. Dále vidím důvody zahraničně politické, protože většina rozhodnutí, která Schwarzenberg ve funkci ministra zahraničí zatím učinil, je pro mě naprosto nepřijatelná.

Jako studentka, když se setkáváte s kolegy, kteří podporují Karla Schwarzenberga, debatovala jste o tom s některými? Čím to zdůvodňují?

Z debat s jeho přívrženci mám pocit, že dosavadní úspěch tkví v tom, že on nikdy v kampani neprezentuje nic politického. Mluví o tom, že má dobré srdce, je to osobnost, je vzdělaný, pracuje s hesly jako: „neuhnu z cesty“, „slušně, poctivě, spravedlivě“, „volím Karla“, což jsou hesla bytostně nepolitická. Vidím to jako návrat k tomu nejhoršímu z nepolitické politiky. Havel tím aspoň ještě něco čitelného prosazoval, ale tohle je naprosto prázdné.

Když se podíváme na web jeho podporovatelů, tak jde o přehlídku politické naivity a argumentační vyprázdněnosti typu „vůbec se nezajímám o politiku, ale volím Karla, protože je to osobnost“. Nebo „protože je prý vzdělaný“, přitom je to mýtus, nedokončil žádnou z vysokých škol. Nebo protože mu prý „nejsou lhostejná lidská práva“, přitom dnes existuje málo tak selektivních ochránců lidských práv na úrovni zahraniční i domácí politiky, jako je Karel Schwarzenberg. A heslo, že „nikoho nevyloučí“  - to má být výsměch všem, na které dopadají naprosto asociální opatření této vlády? Schwarzenberg prý není spojen s žádnými korupčními skandály. Co privatizace Becherovky? Co fakt, že při své restituci uplácel? Co přímé napojení na Bakalu, který v kauze bytů Ostravsko-karvinských dolů připravil o právo na důstojné bydlení desítky tisíc lidí? Právě Bakala financoval předvolební kampaň TOP 09 a nyní i prezidentskou kampaň Schwarzenbergovu.

Korunu celé předvolební frašce nasadil Jiří Menzel, který prohlásil, že volí Karla, „protože má ducha šlechtickýho". Ti ostatní vedle něj nejsou nic jiného než potomci nevolníků. „Lidé, kteří mají zbabělou povahu.“

Jak si vysvětlit tu masivní podporu, která se u mladé generace a studentů VŠ projevuje?

Domnívám se, že na vině je, na rozdíl od jiných zemí, nedostatek různých alternativ. Pak by u mladých lidí narůžovo obarvený a za pankáče převlečený konzervativec neměl šanci.

Skutečným vítězem voleb je pro mě prozatím kreativní tým, který Karlu Schwarzenbergovi připravuje kampaň. Podařilo se mu totiž vytvořit imaginárního prezidentského kandidáta, který ve skutečnosti neexistuje. Je spravedlivý, dobrotivý, má na jedné straně ty správné známé mezi globální elitou, na druhé straně nedělá mezi lidmi rozdíly, lze k němu přijít a požádat ho individuálně o pomoc… Češi si zatím neuvědomují, že podle hesla Occupy Wall Street patří k 99 procentům a volba reprezentanta jednoho procenta prezidentem na tom nic nezmění. Jak napsal filozof Václav Bělohradský v souvislosti se Schwarzenbergovou kampaní: „Je nebezpečně snadné vytvořit v Česku simulakrum.“

Velká část z těch, kteří předsedu TOP 09 dnes chtějí volit, minulý rok demonstrovala v ulicích proti kontroverznímu novému zákonu o vysokých školách, tedy i proti Schwarzenbergovi. Zapomněli na to studenti? Co jim říct, aby si to dali do souvislostí?

Nynější podpora šéfa TOP 09 ze strany studentů, kteří loni na jaře demonstrovali proti likvidaci akademických samospráv vládou, jejímž je Schwarzenberg prvním vicepremiérem, je pro mě naprosto nepochopitelná. Stejně tak je pro mě nepochopitelné taktizování těch, kteří v posledních dvou letech kriticky vystupovali proti vládě z pozice občanského aktivismu a nyní chtějí volit Schwarzenberga, protože prý jako prezident nebude moci nepáchat tolik škody.

Je tedy jeho kampaň vymyšlena natolik marketingově dokonale, že se za ním obrací davy, aniž by o tom hlouběji uvažovaly, zjišťovaly si jeho politické kroky v minulosti a podobně?

Samozřejmě, o tom snad nikdo nepochybuje. Myslím, že ta kampaň je dokonalá, spolupodílel se na ní výrazně marketingový génius David Černý. Je zajímavé, když rozebíráme třeba klipy, které TOP 09 použila před dvěma lety, i celou vizuální část prezidentské kampaně, tak společným rysem je to, že jde o různé odkazy a reference na již existující propagandu či historické motivy, ve kterých se Karel Schwarzenberg do někoho stylizuje. A nehledí na to, zda jde o populárního zpěváka nebo masového vraha. Jde o vykrádačky, jež jsou sice povrchní, ale dokonale účinné.

Třeba volební klip TOP 09, kde je Schwarzenberg kormidelníkem, který volá „jdeme do toho, je nás víc, než si myslíte“, tak to je převzetí motivu ze slavného stalinského plakátu, na němž je Stalin vyobrazen jako kormidelník, který vede stranu sovětů od vítězství k vítězství (viz obrázek níže). Ve stejném videu je použitý i bolševický motiv vymetání nekalých živlů (kapitalistů, bankéřů, kněží) koštětem. Na sovětských plakátech vždy zametá Lenin, ve volebním klipu TOP 09 vymetají námořníci admirála Schwarzenberga rudé a oranžové krysy z podpalubí. Fungovalo to skvěle tehdy i nyní.

V případě Karla pankáče jde o stylizaci do frontmana z kapely Sex Pistols, v jednom z předvolebních videí prezidentské kampaně je zase Karel stylizován do Reagana... Nekonečné převleky věčného politického turisty. Celkově jde o sofistikovanou manipulaci osvědčenými propagandistickými nástroji. David Černý je ovšem cynik, který se tím netají. Už v roce 1986 napsal vtipný umělecký Manifest Úchvatných, kde vyhlašuje konec umění a tvrdí: „Náš program je prostý: chceme prosperovat. Už jsme unaveni sklepními byty se studenou vodou. Teď chceme zasloužené bohatství, vily, auta a bazény.“ Cílem umění podle Černého není nic jiného, než „vydělávat prachy“, což se mu po celé porevoluční období daří. Těžko mu tedy formu kampaně vytýkat, dělá dobře svoji práci.

Problém ale nastává, když se Schwarzenberg pomocí těchto prostředků stylizuje do ochránce sociálně znevýhodněných, nevinných a postižených. To je nová role, do níž vklouzl po úspěšném prvním kole prezidentských voleb.

V případě „piva s Karlem“ jde jen o populismus, který taktéž hraje svoji roli. V případě tzv. „kulturní fronty“, která ho podporuje, jde o zjevný příklad klientelismu, neboť jde často o Schwarzenbergovy přátele, kteří čekají, že za to něco dostanou.

Karel Schwarzenberg pro mnoho lidí představuje morální osobnost, která podle vlastních slov „vždy prosazovala lidská práva“. Co si o tom myslíte?

Skutečně mě nedojímá, že jeho podpora disentu by ho dnes měla pasovat do role dobráka. Nevím, proč by to dnes mělo legitimizovat naprosto nepřijatelné kroky strany TOP 09, jíž je předsedou, vůči nezaměstnaným, kteří jsou buzerováni opatřeními jako je Docházka nezaměstnaných (DONEZ). Když se tolik Schwarzenberg zasazuje o lidská práva, jak to, že byl zákon o veřejné službě, který společně se svým ministrem Drábkem prosazoval, Ústavním soudem zrušen s argumentem, že je v rozporu s Listinou základních práva a svobod?

Mnohem víc než to, že podporoval své přátele disidenty a že přispěl na několik charitativních projektů, mě zajímá, proč hlasoval v roce 2007 v OSN proti přezkoumání účinků ochuzeného uranu, používaného ve zbraních, na civilní obyvatelstvo. Znepokojující nárůst onemocnění rakovinou v bývalé Jugoslávii bombardované letouny NATO, v Iráku, Afghánistánu, to je něco, co Karla Schwarzenberga netrápí.

Zajímá mě, proč souhlasil s uznáním Kosova i přestože věděl, že jde o stát ovládaný narkomafií, kde soustavně dochází k brutálnímu porušování lidských práv, vyhánění a vraždám veškerého nealbánského obyvatelstva, etnickým čistkám a to ještě dnes. Schwarzenberg to nikdy neodsoudil a s kosovskými politiky, kteří byli obviněni z válečných zločinů a obchodu s lidskými orgány, udržuje nadstandardní vztahy.

Pokud Karel Schwarzenberg tvrdí, že je na straně lidských práv, je to pokrytec a lhář, protože k lidským právům nelze přistupovat selektivně na základě naší zahraničně-politické orientace nebo sociálního statusu.

Značná část lidí a studentů nevyjímaje tvrdě odmítá Nečasovu vládu. Přitom Karel Schwarzenberg je s ní bytostně spjatý, je 1. vicepremiérem a stranickým šéfem „nenáviděného“ Kalouska. Proč se v kampani podle vás tuto pupeční šňůru podařilo přetrhnout?

Protože kampaň fungovala jako depolitizátor. Nakonec se podařilo zmobilizovat zhruba milion dvě stě tisíc lidí navzdory tomu, že je prvním místopředsedou Nečasovy vlády, což je naprosto nepochopitelné. Zafungoval tam jakýsi knížecí aristokratický rakousko-uherský sentiment.

Výrazný sklon k takové úctě k tak pofidérním autoritám u studentů překvapuje, protože bychom čekali pravý opak. Tedy, že budou zpochybňovat symbolickou moc autorit.

Přitom zrovna TOP 09 je podle mě autoritativně postavený projekt, který má za cíl protlačit neoliberální reformy a zlikvidovat sociální stát za každou cenu, projekt, kde nejde o výměnu názorů, jak to v politických stranách chodí.

Že se v očích veřejnosti podařilo smazat jakoukoli zodpovědnost Schwarzenberga za činy vlády, která má podle průzkumů nejnižší podporu občanů od roku 1989, to je pro mě největší záhada po prvním kole voleb. Karel Schwarzenberg je druhá nejvíce zodpovědná osoba za tuto vládu a dopracoval se do druhého kola téměř se stejným výsledkem jako vítěz prvního kola.

Co tedy lidem a především studentům říct, aby se nenechali uchlácholit nepolitickými hesly a vybírali zodpovědně?

Že pokud by Schwarzenbergova volba byla politická, jak jsem již zmínila, musela by jeho hesla být „zadlužme zavedením školného celé generace studentů“, „pojďme do druhého pilíře důchodové reformy“, „škrtejme veřejné výdaje, abychom měli z čeho zaplatit církevní restituce “, „pošleme nezaměstnané na veřejnou službu“, „zvyšme poplatky ve zdravotnictví“, ale nikoli „na pivo s Karlem“ a podobně.

Z důvodů, které jsem jmenovala, je pro mě jeho volba ve druhém kole naprosto nemožná a jsem si jistá, že i pro velkou část české veřejnosti.

Proto by se lidé měli zastavit, zamyslet se a uvědomit si, že je s nimi manipulováno jako se stádem, jsou jim podsouvána falešná hesla. Kdyby kampaň byla o politických tématech, jak by to mělo být, Schwarzenberg by se ani nedostal do druhého kola, natož aby byl prezidentem. Lidi nejsou tupé ovce a věřím, že se vzpamatují, protože když přistoupí na tuto hru, podlehnou propagandě a Schwarzenberga zvolí, budou se pak asi hodně divit. Ale to už bude pozdě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…