Demonstrace za Pospíšila. To už tu dlouho nebylo

27.06.2012 14:42

Na sociální síti Facebook se chystají demonstrace na podporu odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. První, neoficiální, by mohla proběhnout už dnes od šesté hodiny odpolední na Palackého náměstí. Ve čtvrtek pak chce svolat lídr Strany zelených Ondřej Liška s podporou šéfa lidovců Pavla Bělobrádka velký protest na Václavském náměstí. Vznikla také nejedna facebooková skupina na podporu padlého ministra. Podpořil ji i Nadační fond proti korupci.

Demonstrace za Pospíšila. To už tu dlouho nebylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Dosavadní snahy veřejnosti, kterou náhlé a nečekané odvolání Poslíšila evidentně překvapilo, stejně jako politiky napříč stranami, sice působí zatím nekoordinovaně, nicméně demonstraci už v dnešních podvečerních hodinách nelze vyloučit. Palackého náměstí má navíc jako český Hydepark výhodu v tom, že se zde nemusí protesty hlásit úřadům.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Jde o první demonstraci za setrvání politika ve funkci od roku 1997, kdy příznivci tehdejšího premiéra Václava Klause přišli svého oblíbence podpořit. Tentokrát ale žádá o podporu koaličního politika lídr opoziční strany, navíc mimoparlamentní. "Během hodiny to potvrdím na Facebooku, demonstrace ve čtvrtek v 19 hodin se určitě konat bude," potvrdil ParlamentnímListům.cz lídr Zelených Ondřej Liška.

Jako první s nápadem uspořádat demonstraci za exministra spravedlnosti totiž přišel právě on. Na svém facebookovém profilu prohlásil, že pokud do hodiny získá jeho záměr alespoň 100 tzv. lajků, demonstraci svolá. Měl je během několika minut. Na Facebooku mezitím vzniklo hned několik skupin na podporu padlého ministra, který ostatně diplomaticky naznačil, že za jeho odvoláním lze vyčíst odpor proti záměru jmenovat do funkce vrchního státního zástupce Lenku Bradáčovou, známou svým nekompromisním postupem v kauze Rath.

Demonstraci na Palackého náměstí svolala iniciativa studentů Právnické fakulty v Praze a podporuje ji i Nadační fond proti korupci. Jeho šéf Karel Janeček pro ParlamentníListy.cz vyjádřil politování nad tím, že se akce s kolegy nemůže zúčastnit. "Bohužel, náhoda tomu chtěla že máme dnes výjezdní zasedání správní rady mimo Prahu, ale zítřejší demonstrace na Václavském náměstí se někteří z nás zúčastní. Plně podporujeme aktivní kroky občanů proti odvolání ministra Pospíšila," uvedl pro parlamentníListy.cz Janeček. Jeho organizace v odpoledních hodinách dokonce vyzvala premiéra Nečase k rezignaci a zároveň vyjádřila podporu jakýmkoliv aktivním krokům občanů včetně radikálního vyjádření občanské nespokojenosti. Podporu demonstrantům vyjádřila i Hana Marvanová z hnutí Veřejnost proti korupci. Tiskové prohlášení k odvolání Pospíšila vydala i platforma Vraťte nám stát.

ParlamentníListy.cz oslovily několik politiků z mimoparlamentních stran, zda by se takové akce účastnili. Zásadně proti takové demonstraci je například lídr SPOZ Vratislav Mynář. „Nemyslím si, že by se kvůli Pospíšilovi, přestože patřil k těm lepším ministrům, mělo jít do ulic. Vždyť kromě odvolání Rampuly neudělal nic. Soudcovská mafie, Mostecká uhelná atd. Za naši stranu mohu říct, že na tuto událost nepřijdeme,“ odmítl účast Mynář. Lidovci pak prý podle svého lídra Pavla Bělobrádka plánují vlastní tiskovou konferenci. Z větších mimoparlamentních stran tak zůstanou Zelení ve svém úmyslu vyjít do ulic evidentně osamoceni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…