FOTO Neměli jste vidět: Tluchoř a přeběhlíci ve sněmovně u vína

20.03.2013 13:02

Redakce ParlamentníchListů.cz obdržela zajímavou fotografii. Zachycuje čtyři známé politické tváře během živé debaty v restauraci Poslanecké sněmovny, kam nemají žádní novináři přístup. Jde o tři odpadlíky Věcí veřejných a exposlance ODS Petra Tluchoře.

FOTO Neměli jste vidět: Tluchoř a přeběhlíci ve sněmovně u vína
Foto: red
Popisek: Bývalý poslanec Petr Tluchoř baví kolektiv přeběhlíků nad sklenkou vína

S ním u stolu sněmovní restaurace sedí Kristýna Kočí, Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Ti ve Věcech veřejných skončili v dubnu 2011 poté, co Kočí a Škárka podali trestní oznámení na tehdejšího ministra dopravy a dnešního předsedu VV Víta Bártu, v němž ho obvinili, že jim dával finanční dary za loajalitu k vedení strany.

Vít Bárta obvinění od začátku odmítal. Sám totiž před tím poslancům VV v souvislosti se snížením platů nabídl možnou půjčku, kdyby na tom byli finančně špatně.

Kočí pak „proslavil“ zveřejněný odposlech rozhovoru v jedné pražské kavárně, kde vypráví, že od začátku šlo o dlouhodobě připravovanou akci, jakýsi puč, plánovaný spolu s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem.

„Tluchoř se mnou poměr má…“

Poslankyně Kočí tvrzení v nahrávce zdůvodnila jako záměrnou fabulaci, neboť prý měla informace, že její schůzky mohou být nahrávány. Krátce nato pak jedno z pražských divadelních studií uvedlo scénické čtení s názvem „Kristýna – blonďatá bestie“, kde byly užity přepisy nahrávky.

„A jak to snáší ten váš mladý? Protože se říkalo, že jste píchala s Drobilem,“ ptal se na nahrávce člen moravskoslezských VV Vích Kočí. Poslankyně odvětila, že s Pavlem Drobilem (exministrem životního prostředí – pozn. red.) nic neměla. „Tak potom s Tluchořem,“ ptal se dál Vích. „No… Jenom proto, abych byla přesvědčivá, aby až se mě zeptaj': Máte poměr s Petrem Tluchořem? Tak já řeknu: Já jsem v životě s Petrem Tluchořem nespala. Ale potřebuju bejt přesvědčivá. Já když lžu, tak musím být přesvědčivá. Poměr se mnou má. Ale proto to brzdím,“ znělo na zveřejněné nahrávce z úst Kristýny Kočí. (více ZDE)

I na rovině těchto skutečností je schůzka bývalých véčkařských poslanců s exposlancem Tluchořem datovaná na úterý 19. března zajímavá. Navíc Petr Tluchoř už od doby sporu o výši DPH v koalici není poslancem, takže se v Poslanecké sněmovně běžně nepohybuje.

Prý šlo o náhodné setkání

ParlamentníListy.cz se obrátily na všechny zúčastněné s dotazem, zda mohou prozradit, co na setkání řešili. Kromě Petra Tluchoře dosud zareagovali všichni a všichni ve svých odpovědích zmiňovali bezpečnostní agenturu ABL.

Poslanec ČSSD (zvolený za VV) Stanislav Huml uvedl, že šlo o náhodné setkání. „Autor ABL?“ doplnil otázkou na původ fotografie.

„Vůbec jsem nechtěl reagovat. Nicméně, co je vám do toho. Je zjevné, že šmírovací praktiky ABL převzaly i PL,“ reagoval poslanec Jaroslav Škárka.

Skutečnost, že informace o schůzce unikla ven, zjevně rozezlila Kristýnu Kočí. „Původně jsem ani nevěřila, že svůj dotaz myslíte vážně. Evidentně jste se stal součástí šmírování a sledování poslanců na půdě Parlamentu ČR, které kategoricky odmítám a obrátím se okamžitě na ochrannou službu Policie ČR… Evidentně praktiky ABL jsou stále aktuální,“ napsala v SMS poslankyně Kočí.

Doslovný přepis nahrávky z dubna 2011, kdy docházelo k lámání poslaneckého klubu Věcí veřejných a v médiích se čím dál častěji začaly objevovat záznamy tajně pořízených rozhovorů a jednání. Tato byla pořízena na schůzce mezi zástupci moravskoslezských Věcí veřejných a poslankyní Kristýnou Kočí. Řešila se především její spolupráce s Petrem Tluchořem.

Vích: A jak to snáší ten váš mladý? Protože se říkalo, že jste píchala s Drobilem.

Kočí: No, to se říkalo. Ale s Drobilem jsem nikdy nic neměla.

Vích: Tak potom s Tluchořem.

Kočí: No... Jenom proto, abych byla přesvědčivá, aby až se mě zeptaj: Máte poměr s Petrem Tluchořem? Tak já řeknu: Já jsem v životě s Petrem Tluchořem nespala. Ale potřebuju bejt přesvědčivá. Já když lžu, tak musím být přesvědčivá. Poměr se mnou má. Ale proto to brzdím.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…