Oškubeme vás, vyhrožují čeští voliči svým politikům. Víme jak

10.05.2012 7:43

Minule kroužkování, nyní prázdné volební obálky. Čeští voliči přišli na další fígl, jak všeobecně stále méně oblíbeným politikům zprva i zleva pořádně zatopit.

Oškubeme vás, vyhrožují čeští voliči svým politikům. Víme jak
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

V dalších volbách vysloví kvanta nespokojenců svou nechuť ke korupčním praktikám politických dinosaurů tím, že do volebních uren vhodí schválně neplatné lístky. Princip je přitom geniálně jednoduchý. Za takovéto neplatné hlasy totiž úspěšné politické strany nedostanou žádný příspěvek. Na rozdíl od hlasů těch lidí, kteří nejdou volit vůbec, nebo svůj hlas nechají propadnout ve prospěch neúspěšných subjektů.

„Ano, postup, který zmiňují aktivisté, je zcela relevantní a věcně správný,“ potvrdil redakci ParlamentníchListů.cz právník Jan Kováč. 

Takto projevený občanský odpor má ale jeden háček. Další z oslovených odborníků upozornil server ParlamentníListy.cz na fakt, že strany získávají finanční prostředky ze státního rozpočtu také za každého zvoleného poslance, senátora či zastupitele kraje.

„Příspěvek na mandát poslance nebo senátora činí ročně 855 000 korun a na mandát člena zastupitelstva kraje a člena zastupitelstva hlavního města Prahy činí ročně 237 500. Jelikož není příliš pravděpodobné, že prázdné obálky vhodí do volebních uren kupříkladu při nadcházejících krajských i jiných volbách absolutně všichni voliči, krajští zastupitelé zvoleni budou a strany za ně obdrží příspěvky,“ uvedl politolog. Strany tak úplně na suchu nezůstanou.

Dodává též, že metoda prázdných volebních obálek by představitele stran zabolela až v okamžiku, kdy by k ní přikročila významná část voličů. Platí totiž, že ty strany, které obdržely v posledních volbách do sněmovny alespoň 3 procenta hlasů, dostanou od státu 6 milionů korun ročně. Za každých dalších i započatých  0,1 % hlasů obdrží strana a hnutí ročně 200 000. Obdrží-li strana a hnutí více než 5 % hlasů, příspěvek se nezvyšuje.

Za zmínku stojí, že do roku 2010 byl stát k politickým stranám štědřejší a za mandát poslance či senátora vyplácel rovných 900 tisíc. Za mandát zastupitele kraje pak čtvrt milionu korun. V roce 2011 však zákonodárci odsouhlasili snížení příspěvku a to o 5 procent.

Lidová vzpoura se šíří po internetu

Redakci ParlamentníchListů.cz na tuto novou formu lidové domobrany, zatím stále ještě pasivní, upozornil jeden z čtenářů. Výzva už koluje po internetu a lidé si ji přeposílají houfně a ve stále větším množství kopií. „No vida, taky řešení. Budu to hlásat dál,“ potvrdila jako jedna z mnoha přijetí stejné výzvy našemu listu Ivana Flugrová z Pardubic, která je kromě jiného aktivní odborářkou a častým účastníkem všech protivládních demonstrací.

„Je to trochu zlomyslné, ale nápad je to zajímavý a stál by za realizaci. Asi by čuměli, o kolik peněz jsme je připravili zase my. Je to jako velmi elegantní řešeni!!!!,“ píše se v návodu na politickou sabotáž.

„Pokud nechcete jít volit, tak si přečtěte, co máte udělat, aby to mělo smysl. Tak tady to je: Tip jak volit, pro lidi, kteří chtějí změnu: Místo pasivního - nikam nejdu -  je potřeba jít k volbám a odevzdat neplatný hlas. Nejjednodušší -    prázdnou obálku!!!!!!!!!!!!! Tato varianta není  nikde prezentovaná,  protože pro strany  to znamená nulovou platbu za daný voličův hlas. Jinak strana, která dostane určité minimální procento hlasů, obdrží za každý hlas konkrétní finanční částku ze státního rozpočtu,“ pokračují lidoví mstitelé a zdůrazňují: „Hlasy voličů, kteří k volbám nešli, se rozpočítávají a i za tyto hlasy peníze strany dostanou. Výjimku tvoří právě jen NEPLATNÉ HLASY. Za tyto hlasy nedostanou nic. Toto je jediné řešení, které politiky VELMI BOLÍ,“ uvádí lidoví vzpurníci v závěru svého návodu, jak v praxi uplatnit zásadu vox populi - vox dei.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…