Přes 166 tisíc to vidělo živě na ČT. Ministryně blekotala a nic nevěděla

08.02.2012 17:11

Noční můrou ministryně kultury Aleny Hanákové se zcela nepochybně stane její úterní účast v pořadu Události, komentáře České televize. Jako předkladatelka zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi nebyla na některé dotazy vůbec schopna odpovědět. Negativní dopad jejího vystoupení na postoj veřejnosti k církevním restitucím zpravodaj zákona Marek Benda nepředpokládá.

Přes 166 tisíc to vidělo živě na ČT. Ministryně blekotala a nic nevěděla
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Rozpaky, ale spíš až pocity trapnosti muselo nejen u přítomných ve studiu České televize, ale především u diváků úterního pořadu Události, komentáře vyvolat vystoupení ministryně kultury Aleny Hanákové. Šéfka resortu přišla hájit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, jehož byla týž den z titulu své funkce ve sněmovně předkladatelkou, ale svoji úlohu ani trochu nezvládla.

Ve chvíli, kdy nebyla schopna moderátorovi Martinu Veselovskému zodpovědět, jak se došlo k částce, podle níž má stát vyplatit církvím 52 miliard v hotovosti, nebo zda bude zveřejněn seznam toho, co se církvím vydá, vyzněla její slova z úvodu, že ji argumenty opozice ve sněmovně ani trochu nenalomily v jejím přesvědčení o správnosti předkládaného zákona, hodně prázdně.

Vyrovnání je předimenzované a povede k zadlužení země

„Nevím, jak ke stanovení došlo. Musela bych si vymýšlet, což bych nechtěla. Velmi se omlouvám, ale nemám tady podklady,“ uvedla ministryně na dotaz, jak se zmíněná částka vypočítala. „Církevní majetek není žádným tajemstvím, ale celkový seznam majetku v tuto chvíli v ruce nemám. V této chvíli žádný termín nevím a není ani domluvený, takže ani neodpovím,“ reagovala Hanáková na otázku moderátora, jestli existuje seznam vydávaného majetku a zda bude zveřejněn.

„Paní ministryně naprosto nepřesvědčila. Přesvědčila spíše o tom, že ani ona jako předkladatel návrhu zákona vůbec neví, jak zargumentovat tak rozsáhlé předání majetků církvím. Jen mě to upevnilo v přesvědčení mém i mých kolegů, že toto vyrovnání s církvemi je skutečně předimenzované, je neprokazatelné a povede k mnoha sporům v budoucnu i k zadlužení České republiky, přestože k tomu není žádný důvod,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který byl rovněž hostem pořadu.

Na Humlově facebookovém profilu ministryni nešetřili

Exposlanec Věcí veřejných, nyní člen poslaneckého klubu sociální demokracie, Stanislav Huml, si na svém facebookovém profilu vyvěsil projev, jímž ve sněmovně přijetí restitucí církevního majetku odmítl. Pod příspěvkem pak můžeme číst: „Stando, dobrý projev..., mě stačila včera Hanáková, jak blekotala,“ napsala jedna z diskutujících. „Viděl jsem, byla úplně mimo,“ přisadil si Huml.

„Mohu pochopit to, že paní ministryně byla nervózní, protože to bylo jedno z jejích prvních vystoupení, ale na druhé straně není obhajitelné, aby jako předkladatelka zákona poté, co zákon obhájila ve sněmovně díky válcovací metodě koalice, nebyla schopna zodpovědět základní otázky,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra Tejc.

Pohledu na restituce to neublíží, Události sleduje jen pár procent

„V tomto je mi líto paní ministryně, ale rozhodně na její neschopnost argumentovat budeme poukazovat a budeme samořejmě poukazovat na ta fakta, která zazněla. Protože pro nás je důležité, aby veřejnost měla skutečně veškeré informace o tom, co se děje ve sněmovně a jak se vládní většina chce zachovat k většině občanů v této republice,“ dodává Tejc.

Žádnou tragédii z nepovedeného televizního vystoupení ministryně kultury nedělá sněmovní zpravodaj zákona Marek Benda. „Nepřeceňoval bych to. Události, komentáře jsou pořad, který sleduje pár procent obyvatel,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS. Z dat ATO - Mediaresearch, která zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s., vyplývá, že tentokrát se na ně dívalo 166 tisíc lidí při podílu na sledovanosti 5,8 procenta.

Za zemědělskou půdu nebude náhrada, ta se bude vydávat

„Každý, kdo přijde hájit ten návrh, tak by měl být schopen vysvětlit, odkud se ty částky vzaly,“ uznává Benda, ale zároveň odmítá argumentaci šéfa poslanců ČSSD o nepřiměřeně vysokých finančních kompenzacích, kterou opíral mimo jiné i o ceny zemědělské půdy. „Počítat tam zemědělskou půdu je tři roky zpozdilé, protože ta se na rozdíl od předchozího návrhu z dob Topolánkovy vlády v tomto návrhu vydává,“ poukazuje Benda.

Ten byl i členem komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a svoji zběhlost v problematice prokazuje i vysvětlením, jak to je s oním seznamem vydávaného majetku. „Seznam bude posléze veřejný, protože v okamžiku, kdy dojde k vrácení, tak to bude zapsáno do katastru nemovitostí. Ten je veřejně přístuptný a každý si tam bude moci dohledat, co se vydalo a co se nevydalo,“ upozorňuje Benda.

Bulváry a televize by si smlsly na hamižné mrše

Důvod, proč nebyl žádný seznam vydávaného majetku, je podle poslance ODS nasnadě. „Nepíšeme výčtovou normu, která na začátku vyjmenovává, že vydáváme přesně to a to. Ale píšeme obecnou normu tak, jako jsme psali všechny restituční zákony, kde je kritérium, povinná osoba, oprávněná osoba, titul sebrání. Je to obecná norma, takže se přesně nedá říci, že tohle se vydá a tohle ne,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Benda.

Právě to, že některý majetek uvádí církev na svém seznamu požadavků a on nakonec nemusí být vydán, je příčinou nezveřejnění tohoto seznamu. „Může se tam objevit položka, kde bude mít stará babička svůj vejminek. Tak je jasné, že tato věc je nevydatelná podle kritérií zákona. Ale přesto se tam sjedou všechny televize a všechny bulváry a začne se říkat a psát: ´Á církev, ta hamižná mrcha, snaží se ze státu vysoudit dům babičky´,“ dokládá Benda na příkladu, proč se nepočítá se zveřejněním seznamu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…